USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кількарічні баталії: чи заборонять нічну торгівлю алкоголем у Володимирі

13 Березня 2015 14:02
На громадське обговорення у Володимирі-Волинському внесуть питання заборони торгівлі спиртними напоями у нічний час. Міські депутати 11 березня проголосували за
внесення доповнення до плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів «Про запровадження обмежень торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, вин столових у роздрібній торговій мережі».

Це буде вже четвертою спробою міських обранців заборонити торгівлю алкоголем у княжому місті в нічний час.

Влітку 2013 року навколо алкогольного питання у Володимирі-Волинському точилися жорсткі дискусії. Були і громадські слухання, і позитивне рішення сесії міської ради, і оскарження його у суді, і пікет самого суду. Але підприємці, які мають цілодобові магазини, право торгувати спиртним в нічний час відстояли у судах.

Востаннє на громадських обговореннях міська влада, на яку роками сипляться звинувачення у лобіюванні інтересів окремих підприємців, причетних до торгівлі спиртним в нічний час, на свій захист підтягнула важку артилерію – громадську раду.

Та, своєю чергою, здійснила опитування громадської думки, яке ще раз підтвердило – володимир-волинці хочуть аби з 22:00 до 8:00 у магазинах їхнього міста спиртне не продавалося. Тоді, влітку 2013 року, проект рішення сесії міської ради підготували так, щоб, як кажуть, комар носа не підточив - списали із рішення житомирської міської ради, адаптувавши під володимир-волинську специфіку. Але і це не допомогло. Підприємці, які є власниками так званих «нічників», рішення міської ради успішно оскаржили.

Тепер ситуація у місті інші, у зв’язку з війною на сході та перебуванням у 14-й бригаді великої кількості військовослужбовців.

На жаль, частина військових зловживає спиртним. Нещодавно у Володимирі-Волинському військовий отруївся фальсифікатом і потрапив до реанімації у важкому стані. Тож обмеження торгівлі спиртним є на часі.

Влада міста, рішеннями виконкому, кілька разів забороняла торгівлю спиртним в нічний час. Допоки проходитиме громадське обговорення згаданого регуляторного акту – виконавчий комітет прийняв рішення тимчасово до 1 квітня 2015 року заборонити торгівлю алкоголем в нічний час з 20 години по 8 годину.

Якщо ж обговорення алкогольної заборони на громадських слуханнях відбудеться позитивно, то, мабуть, варто сподіватися і на позитивне рішення сесії. Та от виникає питання: чи кілька підприємців знову не оскаржать волю громади у судах?

А тим часом у сусідньому Нововолинську алкоголем у нічний час не торгують вже протягом кількох років. Ніхто з підприємців не оскаржував рішення тамтешньої міської ради.

Були й у Верховній Раді попереднього скликання законопроекти, які мали на меті обмежити нічну торгівлю спиртним, щоб розв’язало цю проблему раз і назавжди. Але жоден з них так і не став законом, бо, певно, вже занадто сильне алкогольне лобі засідає у стінах українського парламенту.

Довідково. За даними Державної служби статистики в Україні алкоголем торгують більше 20 тисяч магазинів і майже 700 спеціалізованих підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Чи всі вони трезвенн Показати IP 13 Березня 2015 14:12
Нерозумні! Боротися слід із нелегальною торгівлею, яка процвітає вдень і вночі, Саме там фальсифікат і підробки з отруєннями. А легальний бізнес слід берегти. Вони ж працюють по закону. А цього року "алкогольні" гроші зараховуються в місцевий бюджет. Боротися треба за культуру споживання алкоголю, карати за появу в нетверезому стані в громадських місцях. Але де ж? Популісти при владі.
007 до Чи всі вони трезвенн Показати IP 13 Березня 2015 15:11
Як, хіба ви проти " каманди младареформаторов" яка зараз разом з Петром Даниловичем Саганюком керує містом ? Як ви пасмели назвати нашого вечнопрестарелого маразматиного князя популістом при владі ?! А щодо чергової заборони : то швидше ні чим швидше так!! Одним словом міркуйте самі !!!
дідо Показати IP 13 Березня 2015 15:01
нічого не треба забороняти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus