USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Зимному рятують храм, що може впасти в річку. Фото

7 Липня 2010 15:29
Київська фірма «Паля», яка проводить роботи з укріплення фундаменту Троїцької церкви у Святогірському Успенському Зимненському монастирі, отримала першу плату за свою роботу – 2 мільйони 400 тисяч гривень.

Про це на робочій нараді у селі Зимно повідомив заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Башкаленко.

Нагадаємо, у минулому році була затверджена державна програма щодо відновлення технічного стану Зимненського монастиря. Загалом уряд виділив на рятувальні роботи 9,5 мільйона гривень. З лютого 2010 року тривають роботи над укріпленням фундаменту архітектурної пам’ятки.


Генеральний підрядник робіт - київська компанія «Паля». «Сьогодні вже 2 мільйони і 400 тисяч гривень перечислено на їх рахунок. Решта знаходиться в обласному казначействі», - розповів Олександр Башкаленко.

Причиною загрози руйнування церкви став рух підземних вод. Підлога собору опустилася на вісім сантиметрів, з’явилися тріщини по всьому периметру будівлі.


Як зазначає провідний спеціаліст, завідувач кафедри основ і фундаментів Київського національного університету будівництва і архітектури Ігор Бойко, причина зрушення фундаменту - у підмиванні лесових ґрунтів підземними водами: «В кожній складовій будинку є основа, фундамент і наземні конструкції. Основа церкви стоїть на лесових ґрунтах. Особливість цих грунтів та, що при потраплянні до них води вони стають в десять разів крихкіші. На підвищеній місцевості і на таких ґрунтах ми маємо на Україні не один об’єкт. Грунт осідає, але як правило – нерівномірно. Тому склепіння церкви з рухом грунту починають зміщуватися, утворюються тріщини», - каже Ігор Бойко.

Для того, щоб собор і далі міг нормально стояти на схилі над річкою, вирішили шукати твердішу опору для фундаменту споруди, тобто міцніші ґрунти. Для цього навколо фундаменту зробили бурові отвори 16 метрів завглибшки. Вони проходять лесові ґрунти і залишають опору на твердіших грунтах, які знаходяться глибше. В отвори ставлять металеві каркаси і заливають їх бетоном. Утворені внаслідок цього бетонні палі з’єднують зі старим фундаментом металевими балками. Таким чином частина опори будівлі переходить на палі.

Ігор Бойко каже, що така робота нелегка: усередині церкви важкопробивна підлога. Важкість роботи полягає ще й у тому, що під церквою знаходяться підземні ходи, й навіть підземний храм - церква Варлаама.

Під час робіт було знайдено залишки поховань – людські кістки.

Схил, на якому розміщена церква, буде також укріплений – там уже риють отвори для встановлення укріплення, аби запобігти зсуву ґрунту.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Монах Показати IP 7 Липня 2010 16:20
Господи, який вони там розгром зробили!...
йован Показати IP 7 Липня 2010 21:10
Це все наслідки керування матушки Стефаніі.Скільки було гонору і самовпевненості!
УКБ Показати IP 7 Липня 2010 21:12
Замполіт все поправить
волиняка Показати IP 12 Липня 2010 19:57
Російська церква святкує своє свято на українських могилах. Бізнес -церква затьмарює розум. Сатана там править бал.Господь їх покарає
коля Показати IP 12 Листопада 2010 02:06
бойко у меня ведёт!!! ему верить можно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus