USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волині загрожує картопляна міль

21 Червня 2010 13:34
Комаха,яка пожирає молоду картоплю, не менш шкідлива, ніж колорадський жук, - попереджують в державній інспекції з карантину рослин.

Про це пише «Волинь-нова».

«Ми звикли, що найбільший шкідник нашого другого хліба - картоплі - колорадський жук. Усі сили і засоби, хитромудрі й примітивні народні способи боротьби направлені здебільшого саме проти нього. І ось нова дуже небезпечна напасть - картопляна міль», - каже заступник начальника обласної Держінспекції з карантину рослин Єгенія Лихач.

Цього року спеціалісти служби з карантину рослин виявили, що помідори, які завозили з Туреччини та Сирії, заражені таким шкідником, як картопляна міль. І таких випадків зафіксовано майже 120. Тому важливо знати, що це за комаха.

Картопляна міль - небезпечний карантинний шкідник. Він ушкоджує картоплю (бульби та вегетативну частину), баклажани, тютюн, томати, перець та інші пасльонові культури. Розмножується шкідник у полі та на сховищах. Виліт метеликів відбувається в травні. Самки відкладають яйця на листках, стеблах, у грунті, на оголених бульбах картоплі.

На Волині живі личинки та лялечки картопляної молі виявлені в помідорах, завезених з Одеської області походженням з Туреччини. Вони слідували територією України без карантинного сертифікату, який засвідчує фітосанітарний стан даної рослинної продукції.

Аби не допустити розповсюдження картопляної молі, були застосовані відповідні фітосанітарні заходи.

Розповсюджується картопляна міль на всіх стадіях розвитку з бульбами картоплі і плодами пасльонових культур. Походить шкідник з Південної Америки. На даний час міль широко розповсюджена на всіх континентах. Перші випадки виявлення картопляної молі в Україні були зафіксовані ще у 1980 році в Криму.

Нині шкідник поширений в Криму, Донецькій, Запорізькій, Одеській та Херсонській областях. Виявлений він і в сусідніх областях - Рівненській і Львівській.

Завезти карантинні організми нескладно, а от виявити їх вчасно, локалізувати та ліквідувати набагато важче. Це вимагає чималих затрат. Тому усі причетні суб'єкти господарювання зобов'язані знати та виконувати фітосанітарні правила.

«Сподіваємося на розуміння з боку підприємців, бо тільки спільними зусиллями можна ефективно виконувати завдання з карантину рослин, охорони природних багатств країни від занесення та розповсюдження шкідливих організмів», - закликають в інспекції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач Показати IP 21 Червня 2010 15:14
Знов в когось якась хімія застоялась - треба швидко продати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus