USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська археологія не потрібна новій владі, - «Волинські старожитності»

4 Червня 2010 14:04
Першого червня голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук підписав розпорядження, яке, на думку ДП «Волинських старожитностей», ставить хрест на волинській археології.

Про це інформує прес-центр «Волинських старожитностей».

Розпорядження передбачає, що віднині відведення земельної ділянки для сільськогосподарських, лісогосподарських та водогосподарських потреб погоджуватимуть без археологічного дослідження, мовляв, згідно з законодавством, це необов’язково. А вартість археологічної експертизи для погодження проекту землеустрою встановити «у розмірі, залежному від фактичних витрат, але не більше 50 гривень».

На думку «Волинських старожитностей», розпорядження грубо порушує норми Конституції України, чинне законодавство про охорону культурної спадщини, про оплату праці, про ціноутворення. Воно унеможливлює подальшу науково-рятувальну діяльність дочірнього підприємства «Волинські старожитності», що має на меті охорону пам’яток археології Волині.

Через це розпорядження із 2 червня ДП «Волинські старожитності» ДП «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» вже не проводить наукових експертиз.

Волинські археологи зазначають, що у статті №37 закону «Про охорону культурної спадщини» йдеться, що «будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт».

Стаття 7 Закону України «Про охорону археологічної спадщини» визначає, що до повноважень органу охорони культурної спадщини належить «погодження на стадії проектування відведення земельних ділянок під містобудівні, шляхові, меліоративні та землевпорядні роботи після їх археологічного дослідження».

Розцінки на проведення робіт встановлюються відповідно до Тимчасового збірника цін на науково-проектні роботи по нерухомих пам’ятках історії та культури Української РСР. Не зрозуміло, чому в розпорядженні йдеться саме про 50 гривень, а не, скажімо, про 45 чи 55?

У будь-якому разі, цих коштів не вистачить навіть на транспортні витрати співробітників підприємства для обстеження земельної ділянки, наприклад, у Любешівському чи Ратнівському районі.

«Варто зазначити, що ДП «Волинські старожитності» не фінансується з державного бюджету. Тому, очевидно, влада розраховує, що археологи працюватимуть безплатно», - обурюються в прес-центрі «старожитностей».

Довідково:

Вартість послуг ДП «Волинські старожитності»:

погодження місця розташування ділянки – 156,82 гривні,

землевідведення, зміна цільового призначення, землевласника чи землекористувача – 1 181,23 гривні,

землевідведення для сільськогосподарського виробництва – від 400 до 1 181,23 гривні.

У 2009 році волинські археологи провели близько 30 розкопок. Найважливіші з них – це розкопки у Володимирі-Волинському, Шацьку, Рованцях, Садові та Хрінниках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
р Показати IP 6 Червня 2010 09:55
тільки не забудьте сказати скільки вони беруть за те щоб прискорити процес та не віїзжати на місце! 1000-1500 гривень!! плати або місяць чекай , В мене земельна ділянка в промисловій зоні там насипного грунту два метри- всеодно платив за обстежування! Клімчук молодець
РЄШАЛАВА Показати IP 11 Червня 2010 09:47
Дійсно завищені ціни на послуги, знахабніла мордяка директора ДП вимагає не тільки 1183грн по тарифу а й прискорювача... знаю стикався
Василь Показати IP 20 Червня 2010 13:26
Туфта, Климчук хоче прибрати до рук археологічну справу. Ці 1000 грн з ділянки потім йдуть на розкопки більшого маштабу.Якби не ці тарифи в нас взагалі археології не було би!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus