USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські депутати пропонують підвищити податки та запровадити нові

25 Січня 2010 13:57
Бюджет-2010 без закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» є збитковим для сільських та селищних рад. Різниця між прибутками місцевих органів самоврядування Волині згідно бюджетів 2009-го та прогнозованого 2010-го складає 802 мільйони гривень, зазначили на засіданні координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Волинської облради.
За словами голови Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Богдана Гусака, якби закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу» був прийнятий і відповідно до цього сформований держбюджет на 2010 рік, то місцеві органи самоврядування в Україні отримали би 12 мільярдів гривень додаткового прибутку.
«Згідно з законом, дохідна частина сільських та селищних рад мала би збільшитися вдвічі. До місцевих бюджетів мало би надходити 10% від податку на прибуток підприємств, 100% податків на землю, 100% податків із власників транспорту та забруднення навколишнього середовища. А нині лише 12 із 408 місцевих волинських бюджетів - недотаційні», - каже Богдан Гусак.
Заступник голови облради Борис Загрева зазначив, що не в усіх селах є підприємства, які би сплачували податки до місцевих бюджетів.
«Основні бюджетоутворюючі підприємства знаходяться у містах. Тож сільрадам варто подумати про додаткові джерела доходів», - зазначив Загрева.
Як додаткові джерела прибутків місцевих рад, голова Луцької райради Богдан Прус запропонував увести податок на нерухомість та збільшити податок на землю.
«Пропоную ввести податок на реалізацію, податок на нерухомість – хоча би по гривні. Треба підвищити податок на землю. Бо 1,5 гривні за гектар – це смішно. Варто підвищити хоча би до однієї гривні за сотку. Фермерів, які обробляють більше трьох гектарів землі, зобов’язати юридично оформити свій статус. Вони би платили податок на прибуток на загальних підставах. А ще їм зараховувався би стаж», - припустив Прус.
Голова Локачинської районної ради Микола Усік звернув увагу на те, що відшкодування дотації за здану сільгосппродукцію відбувається за посередництвом переробних підприємств.
«Варто розробити механізм, який би передбачав виплату дотацій безпосередньо виробнику. Адже посередництво переробних підприємств сприяє невчасному отриманню коштів, іноді призводить до неправильного розподілу дотацій», - каже Усік.
До 28 січня в кожному районі за участю сільських та селищних голів на сесіях повинні пройти обговорення закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» та Держбюджету-2010. Щоб пропозиції були подані в міністерство фінансів України, усі зауваження з районів до облради повинні бути надіслані до 31 січня.
Не виключено, що Волиньрада запропонує кабміну прийняти додаткову постанову щодо перерозподілу невикористаних минулорічних коштів.
«Обласний бюджет має 7 мільйонів гривень, які «зависли» в казначействі. Необхідно, щоб уряд прийняв постанову про використання вільних залишків місцевих бюджетів», - каже спікер облради Анатолій Грицюк.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Нововолинськ Показати IP 25 Січня 2010 15:12
Дави (податками) своїх (волинян), щоб чужі боялись ... Ще до збільшення податку на землю додайте закон про позбавлення селян паспортів (а то ж повтікають у міста). І - хай живуть волинські владці! Тільки не на Волині ...
Пісня Показати IP 25 Січня 2010 17:23
Потрібно також ввести плату за користування мисливськими угіддями. Наприклад, заступник голови облради Борис Загрева, який так ратує за місцеві бюджети, користується мисливськими угіддями площею декілька десятків тисяч гектарів і не сплачує жодної копійки!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus