USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинські річки перенасичені залізом. Екологи радять не пити сиру водицю – роботом станеш

16 Грудня 2009 09:46
Експерти обласної екологічної інспекції виявили у водах найбільших річок Волині завищений вміст заліза. Подекуди цей елемент перевищує дозволені норми втричі.
 
Відділ інструментально-лабораторного контролю в листопаді дослідив якість води в річках Стир, Західний Буг,  Луга, Студянка, Ягодянка, Чорногузка та Копаївка. За результатами досліджень, води Західного Бугу в створі міста Устилуг мають концентрацію заліза в 1,3 разу вищою від допустимої. На кордоні з Польщею, неподалік пункту пропуску Ягодин залізо у воді перевищує норму в 1,8 рази.
 
У річці Луга, де вона впадає у Західний Буг, виявлено перевищення концентрації біохімічному споживанню кисню в 1,2 рази. Річка Ягодинка за селом Мережанці Любомльського району має перенасичений вміст амонію сольового в півтора разу та заліза в 1,7 разу.
 
Контроль якості вод річки Стир проводився в створах, вище та нижче скиду очисних споруд комунпідприємства «Луцькводоканал». Вище скиду очисних споруд концентрація заліза вища в 1,13 разу. А в створі, нижче скиду, амоній сольовий вище допустимого в 4,5 разу. Залізо «зашкалює» в 1,5 разу.
 
Найгірша вода у річці Чорногузка. Тут вище та нижче скиду «Гнідавського цукрового заводу» концентрація заліза перевищує допустиму норму втричі. А подекуди в з,5 разу. Всі інші показники досліджень в межах норми.
 
На загальному тлі є й приємна новина. Екологи запевняють, що в обстежених річках екстремального забруднення не виявлено.
 
Довідково:
 
Підвищена концентрація заліза впливає на погіршення органолептичних властивостей води. Вона надає воді неприємний в’яжучий присмак. На Волині поверхнева вода із річок та водостоків для питного водопостачання не використовується.

Підвищені концентрації заліза утворюються через гумусові речовини, які утворюють з залізом органічні комплекси – так званий гумус-верхній шар грунту та грунтових вод, що збагачені цим елементом. Це передовсім пов’язано із географічним розташуванням області в зоні Волинського Полісся.
 
Наявність іонів амонію  в поверхневих водоймах пов’язано в основному із процесами біохімічного руйнування органічних сполук, як наслідок скиду в поверхневі водойми господарських і побутових стічних вод.  
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Юка Показати IP 16 Грудня 2009 14:04
До OrestN: порівняно так, але врахуйте, що вона потрапляє до споживача через зовсім не "артезіанські" труби
seal Показати IP 16 Грудня 2009 15:35
До Юки. Точно підмічено про труби. Дійсно поки вода із свердловини потрапить до споживача - вона настільки збагачується різними домішками, що вживання такої води без попереднього фільтрування, кип'ятіння і відстоювання не бажане, якщо ви звісно турбуєтесь про своє здоров'я.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus