USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські заробітчани рятують поляків від банкрутства

24 Листопада 2009 14:09
Експерти Інституту публічних справ Польщі дослідили, в який спосіб виживають на чужині українські, зокрема й волинські заробітчани. Виявляється, без наших співвітчизників не обходиться жоден бізнес за Бугом.
«Якби не українці, то польські фермери збанкрутували би. Адже дешеві полуниці можна вже привезти з Китаю або Іспанії, - каже польський експерт Мірослав Бєнєцький. - У Польщі кошти легальної праці настільки високі, що без українських рук тут просто не обійтися. Те саме можна сказати у випадку тих українців, що прибирають житло чи працюють у будівельній сфері».
За підрахунками експертів, нинішнього року українцям видали близько 160 тисяч віз для легальної роботи в Польщі. Однак ці офіційні дані далекі від реальних, бо більшість заробітчан іде в підпілля. Скажімо, приїжджають на приватне запрошення, але на практиці нелегально влаштовуються на роботу. Є тисячі заробітчан, які нібито працевлаштовуються легально, але підпрацьовують нелегально.
«Жінка влаштовується на прибирання будинку і отримує легальний дозвіл на таку роботу. Проте вона прибирає житло раз на тиждень, а у вільні дні працює вже в інших господарів цілковито нелегально. Загалом ідеться про таку собі сіру зону, де українці себе легко знаходять, бо загалом така схема дуже популярна в Польщі», - сказав експерт у інтерв’ю Польському радіо.
Як засвідчують дослідження, загальне ставлення поляків до українців, попри політ коректність, не надто хороше. Поляки дещо зверхньо ставляться до українців, вважаючи себе більш цивілізованими.
«Для цього немає ніяких підстав, - каже Мірослав Бєнєцький. -  Так думають про українців ті, хто їх не знає. Коли поляки безпосередньо контактують із українцями, то зі здивуванням відкривають, що культурні відмінності між двома народами досить незначні. У воєводствах, куди дуже багато приїжджає українців на час збору врожаю, нерідко відбуваються шлюби між українцями і поляками. Натомість, маємо чимало в’єтнамських емігрантів. Але мішаних шлюбів поляків із в’єтнамцями дуже мало».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
seal Показати IP 24 Листопада 2009 20:23
Я так розумію, що ця стаття подавалась, як похвала українцям. Мовляв без нас поляки просто загнулися б. А мені від неї стало сумно. Ну скільки можна тримати нас за бидло і чорнову робочу силу. Я розумію, що українці їдуть за кордон не від доброго життя. Але ж повинна бути якась гордість, почуття власної гідності. Чи ми за гроші готові терпіти все?!
Таня Показати IP 25 Листопада 2009 13:55
У Польщі кошти легальної праці настільки високі, що без українських рук тут просто не обійтися. Звичайно не обійтися! Поляк за такі копійки, які отримує уркаїнець навіть пальцем не поворухне. А хохол паше з ранку до смерканку і на будь-яку роботу погоджується за лишній злотий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus