USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинській культурі бракує грошей і кадрів

22 Березня 2010 14:11
Відсутність соціальних гарантій, недостатність фінансування та недостатня робота місцевих керівників – нагальні проблеми волинської культури.
Уже два роки поспіль Луцьк не проводив звітного концерту творчих колективів. Поодинокі виступи творчих колективів міста були, але повноцінну концертну програму ніхто не організував. Про це розповів на засіданні підсумкової колегії начальник управління культури та туризму Волинської облдержадміністрації Володимир Лисюк.
Серед помилок працівників культури Володимир Лисюк назвав небажання місцевих керівників вивчати досвід своїх колег.
«Часто начальники на обласні заходи відсилають рядових працівників. Вони не бачать нічого, окрім звітних концертів своїх місцевих колективів. Не бажають вчитися, обмінюватися досвідом з колегами», - зауважив чиновник.
Торік обласна галузь культури отримала державне фінансування в обсязі близько 108 тисяч гривень. Це вдвічі більше, порівняно з показниками попереднього періоду. Та, за словами посадовця, такий приріст коштів не покращив ситуації. Майже 100 відсотків фінансування пішло на те, щоб компенсувати ріст платежів за енергоносії та інфляцію.
Складна ситуація й у забезпеченні книгами районних бібліотек.
«У Локачинському, Іваничівському, Любомльському, Турійському з місцевих бюджетів не було виділено й гривні на поповнення фонду районних бібліотек. Скоротила кількість періодичних видань, які виписують бібліотеки. Наприклад, у бібліотеці імені Олени Пчілки періодичних видань зменшилося на 100 найменувань», - зазначив Лисюк.
За словами чиновника, складно із влаштуванням молодих спеціалістів в установах культури. Адже через відсутність соціальних гарантій, лише 10-15 відсотків молодих випускників працюють за спеціальністю.
Матеріально-технічна база волинських музеїв також далека від ідеалу. В багатьох випадках вона потребує оновлення. До всього, музеї погано охороняються, а приміщення потребують ремонту.
За словами Лисюка, заклади культури ще й недостатньо заробляють. Адже надають вони й платні послуги.
«Щорічно темпи збільшення обсягів надання платних послуг населенню сягають 18-20 відсотків. Та торік заклади культури і мистецтва області таких послуг надали на суму більше шести мільйонів гривень. А це майже на 30 тисяч менше, аніж 2008-го», - розповів чиновник.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 22 Березня 2010 15:45
Яка в Луцьку культура, якщо у Годлевського все обмежується Бандерою - героєм. Та й виборами треба було займатись (Народна самооборона)...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus