USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): 101 рiк тому
28 червня. Зараз не всi й пам'ятають, що означає ця дата. Мiж тим, мова - про значну й трагiчну роковину.

...101 рiк тому нашi пращури (маю на увазi галичан i буковинцiв) були пiдданими австро-угорського iмператора Франца-Iосипа. Вiн був тодi вже надто старим чоловiком, усi очiкували його швидкої смертi й були впевненими, що незабаром стануть пiдданими його сина Франца-Фердинанда.

Але не дочекалися.

28 червня 1914 року на однiй з вулиць мiста Сараєво (тепер це столиця Боснiї й Герцеговини, а тодi була Австро-Угорщина) два сербськi терористи, Г.Принцип i Н.Габринович, вбили ерцгерцога Франца-Фердинанда, спадкоємця австрiйського престолу, та його дружину. (Подружжя перебувало в Сараєвi з протокольним вiзитом.)

Звичайно, цей злочин глибоко обурив вiденську владу.

Майже одразу слiдство встановило, що обидва вбивцi були активними членами сербської терористичної органiзацiї "Чорна рука".

Аби закiнчити слiдство, треба було виконати визначенi слiдчi дiї в Сербiї. Вiденскi чиновники звернулися до Белграда, але отримали вiд сербського уряду вiдмову. Тобто, серби заборонили участь австрiйських чиновникiв у сiдчих дiях на сербськiй територiї...

Чим це все закiнчилося - ми всi знаємо. 28 липня 1914 року, через мiсяць пiсля вбивства ерцгерцога, розпочалася вiйна, яку тепер називають Першою Свiтовою. Чим вона закiнчилася для її учасникiв - це не тема для короткої замiтки.

Нагадую тiльки, що для галичан i волинян пiдсумки виявилися дуже сумними.

Ось така роковина...
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Лiрика вiд галицьких мишей.
Конфлiкт мiж родичами з приводу ставлення до проблем бiженцiв.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus