USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): 75 рокiв тому: Україна, Румунiя, Молдова... i Сталiн
Не всi пам'ятають, що означає дата 4 листопада. А шкода! Саме 4 листопада 1940 року, тобто, 75 рокiв тому, Президiя Верховної Ради СРСР встановила та ствердила "внутрiшнiй мiжреспублiканський кордон" мiж Українською РСР та новоствореною Молдавською РСР. Кордон, який досi залишається кордоном. Щоправда, сьогоднi важко сказати, вiд чого саме вiн вiддокремлює Україну - чи вiд Молдови, чи вiд т.з. "Приднiстровської Молдавської Республiки".

Взагалi, цiкава територiя. По-українськи - "Надднiстрянщина". (Назва "Приднiстров'є", яке стало вживаним в українських ЗМI протягом останнього часу, не вiдповiдає нашим мовним правилам.) По-росiйськи - "Прiднєстров'є". По-румунськи - "Транснiстрiя".

Чия ж це територiя?

До 1940 року це була Молдавська АРСР у складi УРСР. Тобто, Україна. Влiтку 1940 року Радянський Союз повернув собi т.з."Басарабiю", яка ранiше була у складi Росiйської Iмперiї, а з 1918 року - у складi Румунiї. Румуни не вирiшилися на вчинення опору i втратили не тiльки Басарабiю, а ще й Пiвнiчну Буковину. Пiвнiчна Буковина стала Чернiвецькою областю УРСР, пiвдень Басарабiї - двома районами Одещини (теж УРСР). Але, натомiсть, УРСР утратила головну частину територiї бувшої МАРСР: Iосип Сталiн приєднав її до Басарабiї (без Пiвдню!) та створив нову "союзну республiку" - Молдавську.

Ось хитрован був! Їм iнодi навiть захопитися можна! Всiх пов'язав хитрим вузликом! Промайнули десятилiття, Сталiн давно лежить у могилi бiля Кремлiвської стiни в Москвi... А хто забажає критикувати тi його вчинки, якi перерахованi в оцiй замiтцi?

Україна забажає? Тодi Молдова скаже: "Вiддавайте Iзмаїл та Болград, вони були басарабськими, тобто, нашими, ви вiд Сталiна їх отримали!" Та ще й Румунiя згадає Буковину...

Молдова обуриться? Добре! Тiльки, в такому разi, Надднiстрянщина - українська земля, молдавани її вiд того ж Сталiна отримали.

Румуни запищать? Не запищать, їм НАТО заборонить пищати. В НАТО правила суворi: щоб нiяких територiальних претензiй анi до кого! Якщо претендуєш на чужi "шматки" - знадвору, кроком - руш!

Є в Румунiї такий собi домнул (пан) Лашку, любить про "iсторичнi права на Буковину" нагадувати. Але - дуля йому пiд нiс!

Ось такий хитрий був Сталiн. Щоправда, поляки його iнодi критикують. (За 1939 рiк.) Але, їм теж можна нагадати про... Наприклад, про нашi Перемишль та Замiстя (їхнi "Пшемисль" i "Замуйсце"). Та й про великi "шмати" Нiмеччини (Сiлезiю, Померанiю). Без Сталiна вони б дулю отримали замiсть оцих земель.

Так, злою людиною був Сталiн. Але, не абияким собi злим дiячем, а справжнiм Генiєм зла.

I треба його iнодi згадувати. Наприклад, у такi днi, як сьогоднi.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Лiрика вiд галицьких мишей.
Хто 94 роки тому пiдписував "Ризький мир" з поляками за рахунок Галичини, Волинi i Piвненщини? Чи вони мали такi права?
Cучасна галицька пiсня
Коментарів: 4
Луцьк Показати IP 9 Листопада 2015 05:59
Сталiн створював свою iмперiю.
Ja Показати IP 9 Листопада 2015 22:17
......нашi Перемишль та Замiстя...... Ojojoj. Co tam było waszego?
Mik (галицька миша) до Ja Показати IP 7 Грудня 2015 10:00
А чиї вони були? Невже польськi? Хто захищав Перемишль у Першiй Свiтовiй вiйнi? Галицькi сiчовi стрiльцi!
Ja Показати IP 9 Листопада 2015 22:21
Ukraina ma 20 lat, nie wiadomo czy przetrwa następne 5. Ale ambicje ma imperialne. HAHAHAHA

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus