USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): Обережно: РЕСТИТУЦIЯ! (Галицькi мишi нагадують волинським мишам)
На нашому ресурсi блогери i дописувачi часто висловлюють свої думки про т.з. "Європерспективу". При цьому йдеться про обидва варiанти - i про "далеку" перспективу повноцiнного членства, i про бiльш-менш "близьку" перспективу асоцiацiї з ЄС.

Учасники згаданих обговорень, переважно, привертають свою увагу i увагу решти до економiчних аспектiв. Можна навiть виокремити звичайнi аргументи "за" i проти".

Але, чомусь про деякi аспекти "євроiнтеграцiї" учасники обговорень, переважно, мовчать. А коли нагадуєш про них - вiдповiдають, що це, мовляв, "неактуально".

Ще нiхто не здогадався, про який саме аспект йдеться?

Про т.з. "реституцiю"!

Коли розмовляєш iз росiянами, вони iнодi "плутають" це слово зi словом "проституцiя". Слово "плутають" я взяв у лапки, бо не насправдi плутають, а прикидаються. Що ж, їм можна жартувати з цього приводу. Адже, їхнi полiтики не прагнуть приєднати Росiю до ЄС. I для росiян слово "реституцiя" асоцiюється лише з вимогами нiмцiв i їх колишнiх союзникiв про повернення "трофейних цiнностей". (Не дуже важливе питання.)

Але, значення термiну "реституцiя" в європейському i свiтовому правi не обмежене "трофейним правом". "Реституцiя", як категорiя цивiльного права, це "повернення правових статусiв i правових режимiв до стану, який iснував до визначеної подiї, або дати минулого часу". (Пояснюю: "правовi статуси" притаманнi суб'єктам права (фiзичним i юридичним особам), а "правовi режими" - об'єктам права (рухомим i нерухомим речам).

Що ж це таке - "реституцiя по-європейськи"?

Реституцiйнi питання актуальнi для держав колишнього "соцтабору" та для колишнiх республiк СРСР. Адже, саме у згаданих країнах пiсля приєднання до СРСР (Естонiя, Латвiя, Литва, Молдова), або пiсля "народних демократичних революцiй" (Болгарiя, Румунiя, Угорщина тощо) вiдбувалися суцiльнi "нацiоналiзацiї" (правильнiше назвати тi заходи "конфiскацiями") засобiв виробництва, приватного рухомого i нерухомого майна. Пiсля реставрацiї капiталiзму наприкiнцi 80-х рокiв минулого сторiччя почався зворотний процес - повернення майна (майнових прав) спадкоємцям колишнiх власникiв. (Самi власники, у бiльшостi, до цього не дожили.)

Чи це актуально для України? Для Пiвденного Сходу, для Надднiпрянщини, для Причорномор'я - не дуже.

А для Захiдної України?

Не можна забувати, що до вересня 1939 року Галичина, Волинь i теперiшня Рiвненська область були частинами Польщi. Чернiвецька область (Буковина) - частиною Румунiї. А про Закарпаття можуть навiть "сперечатися" Угорщина i Словаччина.

Пiдкреслюю: йдеться не про територiальнi претензiї держав, як суб'єктiв мiжнародного права!

Йдеться про претензiї "приватних осiб"!

Ось ми, галицькi мишi, уявляємо собi таку "файну" картину.

Приїжджає з Польщi щур. I звертається до мого родича з "незлими, тихими словами":

"Мишо, чи це твоя нiрка? А ти знаєш, чия тут земельна дiлянка? Ця дiлянка, мишо, до вересня 1939 року приналежала моєму дiдусевi! Вiн вже давно помер, мiй батько теж помер, тепер дiлянка моя! Ось документи! Отже, мишо, є два виходи. Або ти сплачуватимеш менi грошi за оренду, або з нiрки - кроком руш!"

Галицька миша, певна рiч, не погоджується. Польський щур звертається з позовом до суду.

I що далi?

Звичайно, якщо це трапиться сьогоднi, кожен український суддя (навiть повнiстю корумпований) запропонує польському щуревi йти... Куди саме йти - це вже росiйською мовою. Саме в нiй є неперевершенi слова, якi означають напрямок руху...

Але, якщо польський щур звернеться з "реституцiйним" позовом пiсля асоцiювання України з ЄС - це буде вже зовсiм iнше становище. Адже, в такому випадку нашi суддi будуть вимушенi застосовувати, в першу чергу, законодавство Євросоюзу! А воно, насамперед, захищає саме реституцiйнi права.

Отже, треба мiркувати про можливi не надто радiснi перспективи.

I добиватися, аби влада, пiдписуючи будь-якi "Євроугоди", дбала, насамперед, про iнтереси пересiчних мишок. Галицьких, волинських, буковинських. I, взагалi - українських.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Про деякi полiтичнi сили та про їхнi результати на виборах.
"Хитра" сторона планiв об'єднання областей.
Про розмову на ринку у 1975 роцi.
Коментарів: 26
Так Показати IP 23 Лютого 2015 20:08
Запитання цікаве. Але почнемо відповідь з запитання - а чи законно, тобто на основі яких беззаперечних правових норм Буковина, Галичина, Волинь, Закарпаття увійшли до складу, відповідно, Румунії (забули про Бессарабію - нині Білгород-Дністровський район Одеської області), Польщі, Чехо-словаччини. А відповідно, чи можна визнати законність права на нерухомість за особами, які прибули на визначенні території після окупації (анексії)?
Mik (галицька миша) до Так Показати IP 24 Лютого 2015 08:44
На жаль, належнiсть перерахованих Вами територiй перерахованим Вами державам на точку зору мiжнародного права була повнiстю законною. Усе вiдповiдало мiжнародним договорам, укладеним пiсля I Свiтової вiйни.
Так Показати IP 24 Лютого 2015 09:41
Так і не так, бо 1943-1945 роках стались переговори-змови держав антигітлерівської коаліції, про переділ світу по закінченні війни, а вони базувались на невизнанні права Румунії, Чехословаччини, Польщі на звільнені від них у 1939-1940-му + 1945 роках землі на їхньому сході. Право на анексію стосувалось лише Східної Пруссії, тепер Калінінградська область та земель північного заходу сучасної Польщі, які до 1945 належали Рейху. Так само, користуючись тим, що Фінляндія під час Другої світової війни була союзницею Німеччини, а СССР був коаліціянтом, їй не повернули території, які вона втратила у 1940-му році після фінсько-радянської війни. і це попри те, що ці території були визнані фінскіми самім Леніним у 1918 році.
Mik (галицька миша) до Так Показати IP 25 Лютого 2015 09:20
Планую незабаром розмiстити окрему публiкацiю, присвячену законностi належностi згаданих Вами територiй згаданим Вами ж європейським державам, бо для "коменту" текст виявиться занадто довгим. Адже, доведеться аналiзувати мiжнароднi договори 1919-1921 рокiв i подальшi вчинки окремих держав.
гриць Показати IP 24 Лютого 2015 11:49
щось після розвалу чехословачиини не почались процеси реституції між цими країнами, нащадки австро-угорщини теж якось пережили, тому не треба "завуальовано" залякувати нас реституцією. кожна країна навіть у ЄС є незалежною, має свої закони, які відмінні від законів інших країн, право приватної власності є непорушним. якщо я збудую будинок на земельній ділянці, яку отримав у законному порядку і яка належала вашому прадіду до ІІ світової - це не значить, що вам вдасться в мене її забрати. назвіть хоч один прецендент у європі, що мав успіх реституції (повернення від держави не рахуються, тільки приватні особи). тому можете не лити крємльовську байку про реституцію. п.с. вже помітно, що путінскі тролі змінили тактику інформаційної війни, пишуть такі напів-нейтральні блогі, намагаючись діяти на підсвідомість більш освічених людей обережним залякуванням. не ведіться люди, це все брехня)
Mik (галицька миша) до гриць Показати IP 25 Лютого 2015 09:45
Ви у школi вчилися? Iсторiю i громадознавство вивчали? Хiба не можете вiдрiзнити обставини розпаду Австро-Угорщини (1918-1919) вiд обставин подiлу Польщi (1939)&
Mik (галицька миша) до гриць Показати IP 25 Лютого 2015 09:47
I Австро-Угорщина, i всi держави, якi виникли замiсть неї, визнавали приватну власнiсть! Тому й проблем майже не було. А Радянський Союз - х*й визнавав!
Mik (галицька миша) до гриць Показати IP 25 Лютого 2015 09:49
Додаю, що тролинг - це пiдла справа. Пiдлими справами займаються лише люди. А я не людина, я миша. Аватарку бачили?
грицю Показати IP 24 Лютого 2015 12:18
Згідний і можу додати, що кожна держава може узаконювати будь-який варіант реституції - послаблений, посилений, або взагалі від неї відмовитись, якщо на це є законні підстави. Щодо підігрівання путінській ідеологічній машинці, теж вірно. Будь-яка гра на необізнаності людей є аморальною та антиукраїнською справою. Так колись, аж до вступу Польщі в ЄС московські ідеологи залякували пересічних поляків, що ось настане унія, скориставшись нею прийдуть німці і все позбирають у бідних поляків. Все, що їм колись належало і навіть більше. Але "чомусь" цього не сталось.
Mik (галицька миша) до грицю Показати IP 25 Лютого 2015 09:55
Поляки отримали частини Нiмеччини вiд гурту "великих держав", переможцiв у II Свiтовiй вiйнi. Тому нiмцi й мовчать. Знову нагадую: ми, галицькi мишi, анi на чию iдеологiчну машину не працюємо. Ми не щури, А про реституцiю пораджу спитати литовцiв, латвiйцiв, естонцiв. Вони її вже зазнали.
Міку Показати IP 25 Лютого 2015 13:26
Історію можна вчити, а можна знати і розуміти. Перебування в ЗОШ не є гарантією наявності історичних знань та розуміння історичних процесів. До всього питання реституції є суто правовим, яке слід розглядати в тому числі в історичному аспекті. Чехословаччина розпалась не у 1919, а у 1992 році. А до цього у 1975 році було підписано Гельсінські Угоди, якими довічно визнавались встановлені у повоєнний час міждержавні кордони. Це також має вплив на визнання чи не визнання права на власність нащадків тих, хто в силу різних причин, в тому числі, військових, політичних, опинився за межами даної держави.
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 26 Лютого 2015 04:43
У 1918-1919 р.р. вiдбувся розпад не Чехословаччини, а Австро-Угорщини! Читайте уважнiше! Щодо моїх особистих знань у галузi iсторичних i "суто правових" явищ, маю пояснити, що я, хоч i миша, але ще й правник-практик з 33-рiчним досвiдом. Тому, "трохи" розумiю, що таке реституцiйне право. Щодо "мiждержавних кордонiв", вони, коли йдеться про реституцiйнi позови, нiкого не цiкавлять. Повторюю вже втретє: йдеться не про майбутнi територiальнi претензiї ДЕРЖАВ (наприклад, Польщi), а про майбутнi майновi претензiї ФIЗИЧНИХ ОСIБ!
Читач Показати IP 26 Лютого 2015 12:36
По-перше, слід відрізняти юриста від правника. В Україні правників можна зустріти лише у науково-дослідних інституціях та серед правозахисників. Всі інші є юристами, тобто тими, хто не знається на логіці права, не розуміє його суті, а є, таким сяким, користувачем готових правових норм, правил їх застосування та спілкування з правоохоронцями і суддями. По-друге, як я зрозумів, питання розпаду Чехословаччини у коментарі до вашого коментаря пов'язано не з Австро-Угорщиною, а з Гельсінськими Угодами. Це порядок встановлення кордонів, їх визнання, а відповідно визнання суверенітету держави, навіть новоутвореної. Суверенітет - це одноособове право держави встановлювати на своїй території закони та наглядати за їх виконанням. Жодна міжнародна норма в суверенній державі не є обов'язковою, якщо вона в законному порядку цієї держави не визнається. Відповідно, суверенна держава встановлює всі норми майнових та господарських відносин. Сучасні європейські норми не змушують державу європейської спільноти брати на себе надмірних зобов'язань, лише захищати основні права людини та громадянина. Не всі майнові інтереси входять до переліку основних прав людини і громадянина. Саме цим скористались Польща в порядку цієї самої реституції. А Латвія та Естонія - в порядку права особи на громадянство, попри те, що ратифікували відповідну міжнародну конвенцію.
Mik (галицька миша) до Читач Показати IP 27 Лютого 2015 06:04
Пане кицько, душа Ваша не галицька! Допускаю, що для киянина, або для одесита, "правник" i "юрист" - то рiзнi речi. Тiльки не для галичанина. А як саме хтось зумiв пов'язати розпад Чехословаччини (1993) з Гельсiнськими Угодами (1975)... Нi, "тупий галицай" нiколи не второпає!
Читач Міку Показати IP 27 Лютого 2015 11:52
Не знаю, не знаю, Але відаю, що серед галичан Івана Франка і Ярослава Галана. Не всі галичани Галани, бо серед них народжуються Франики.
Mik (галицька миша) до Читач Міку Показати IP 1 Березня 2015 09:43
А ще серед нас народилися Євген Коновалець, Андрiй Шептицький, Степан Бандера, Роман Шухевич...
Міку Показати IP 1 Березня 2015 18:54
Серед мишей, чи серед українців?
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 2 Березня 2015 04:06
Cеред галицьких мишей. А хiба мишi - то не українцi?
Міку Показати IP 2 Березня 2015 12:12
Не всі миші є українцями, не всі українці є мишами.
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 4 Березня 2015 06:05
Мишi, якi пищать українською, то - українцi.
Дракк Показати IP 3 Березня 2015 13:39
Реституционные претензии от частных лиц более чем вероятны после вступления Украины в правовое поле Европы. Тем более, что прецеденты уже были в странах Прибалтики.
Mik (галицька миша) до Дракк Показати IP 4 Березня 2015 06:07
Саме так. Треба додати, що приєднання до європейського правового поля здiйснюватиметься у два етапи. Перший етап - "Євроасоцiацiя", другий етап - повноцiнне членство.
Прибалт Показати IP 3 Березня 2015 14:24
Україна вже в правовому полі Європи, Це загальні принципи. Лишилось узгодити правові норми, які стосуються органів державної влади та норми, які унеможливлюють використання службового становища, розгортання та реалізацію корупційних схем, а також визначають якість харчів, стан навколишнього середовища, якість доріг, якість судової влади, якість правоохоронної роботи, права місцевих громад, якість освіти, питання соціального страхування, охорони здоров'я... Що стосується прав власності, то вони виписані в ЦКУ і визнані такими, що відповідають європейським нормам. В країнах Балтії, в Польщі, Словаччині, Румунії, Угорщині та Чехії ніяких прецедентів не було, але були спроби його створити. В Україні є чудак, який претендує на замок Любарта, комусь хочеться стати королем України. Без вар ятів життя не цікаве, проте це не означає воно має бути зварйованим.
Mik (галицька миша) до Прибалт Показати IP 4 Березня 2015 06:03
Коли дочекаємося судових прецедентiв, буде вже пiзно "пити боржомi".
І знову Міку Показати IP 4 Березня 2015 11:49
Та годі вже лити на млин Путіна, який дуже не хоче вступу України до ЄС. Колись так само лякали Поляків, Литовців, Латишів. Не треба гратись з людською необізнаністю. Суд може прийняти рішення на користь однієї сторони лише в межах чинного законодавства. А закони приймає парламент.. А парламент, якщо він діє згідно європейських норм права, не може прийняти закон всупереч Конституції. А Конституція не може включати норми, які загрожують державній безпеці та/або порушують права громадян. Якщо, пані чи пано мишо, хочете поговорити на актуальну тему, то можу підказати. Це повноцінна компенсація втраченого майна депортованим за межі України або їх нащадкам українців. Йдеться про селян, учасників ОУН-УПА. Заслуговують на відновлення справедливості кримські татари, німці, кримчаки, караїми - депортовані з Криму у 1944-45 роках.
Mik (галицька миша) до І знову Міку Показати IP 4 Березня 2015 13:17
Годi про Путiна! До чого тут вiн? Мишi звiрики не ангажованi, нi на кого не працюють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus