USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00
Марія Доманська: Ми «пьяные бабы» і «ряжаные» громадяни своєї держави?
Причиною моєї спроби проаналізувати культуру саме дискусій на програмі «Шустер live» став конфлікт 5-го березня цього року у програмі, який спровокував ведучий Савік Шустер. Тоді у прямому ефірі програми відбувся відвертий конфлікт із рукоприкладством між активісткою руху «ФЕМЕН» Олександрою Шевченко та народним депутатом Вадимом Колесніченком.
А трапилась дуже некультурна розмова між двома гостями. Представниця ФЕМЕН обізвала депутата черв’яком, на що політик відповів: «Запросили у студію проститутку п’яну».
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KPAvpQogQT4
Додаю розшифровку:
- Я всю программу слушала этот бред, этот цирк, клоунаду. Вы меня так достали! Вот по обе стороны: власть, оппозиция. Как вы нас достали, украинский народ. Убирайтесь к чертовой матери. Всем вставать и виходить на майдан, на митинги, потому что окажемся в жопе. Из-за них окажемся в жопе. Убирайтесь к чертовой матери! Ты вапше закрой рот. (Починає простягати руки до Колесніченка).
- В чем проблема. Ті че больная, пьяная?, - каже Колесніченко
- Ну, зачем обзываться? – захищає гостю Шустер.
- Не смей слова говорить, понял??!!!
- Зачем нам проститутки, которые позорят Украину? – каже депутат.
- Червь грёбаный!!!
- Зачем обзывать? – Шустер
- Кого обзываю? Кого обзываю? Позор Украины.
- Но, зачем ее обзывать проституткой?
- Слушай, баба, вали от сюда! – народный депутат
- Давайте нам охрану. – Шустер.
- Пьяна какая-то, что ли?
- Идиот, который позорит Украину больше всех. Закрой рот вопше, не имеешь права говорить украинкам ни слова. Ты – никто.
- К украинкам я отношусь хорошо, Но к дряни… Ну ,что ты больная, пьяная баба, какая-то.
- Не надо оскорблять. Когда оскорбляеш – это провокация. – Шустер.
- Она начала оскорблять всех нас. – Інні Богословська увірвалась до дискусії.
- Это гражданка Украины, вы обязаны как политик уметь с ней разговаривать. – Шустер до Колесніченка. - Обязаны.
- Кому обязан? С кем? С этими проститутками, которые позорят Украину?
- Любым гражданином. Надо с гражданами разговаривать. Назвать человека «проституткой» - это не решение.
Кінець розшифровки.
Звісно культура звернення активістки руху ФЕМЕН бажала б кращого. Але, відомо, якщо твій опонент низької культури, то не опускайся до його рівня. Що ж зробив народний депутат України: образив жінку та ще й простягнув до неї руки у відповідь.
Такої гостроти дискусій і навіть сварок не було за жодного ефіру програми. Щоправда після інциденту ведучий визнав, що це була запланована маніпуляція. Проте це не знімає з нього відповідальності за інцидент.
Подібні грубі висловлювання стали піком усіх дискусій політиків про проблеми України: газ, зовнішньоекономічна діяльність, арешт Тимошенко, Луценка тощо.
Подібні висловлювання свого часу щодо громадян України дозволив собі у прямому ефірі програми Владислав Лук’янов: «Хочу сказать второе. Мне обидно за ветеранов великой отечественной войны, которые должны были бы сидеть здесь в студии. А не вот эти ряженые и вот эти (так він називає дітей війни та народжених в Україні). Которые ни дня не были на фронте». (публіка дуже обурено сприймає сказане) і натомість Лук’янов каже: «Ветераны великой отечественной войны жизни положили за эту страну, отдали свое здоровье, сейчас смотрят и плачут на этот цирк!»
- Слушайте, ну зачем вы провоцируете людей? – запитує ведучий програми Савік Шустер.
- Савик, я вчера общался с ветеранами великой отечественной войны.
- И что?
- И я знаю, как люди относятся к знамени победы. Я знаю, как люди относятся к своим героям. Я знаю, как люди тратили свою жизнь, свою молодость для того, чтобы защитить страну.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NwA17Xbpap8
Я завжди вживаю поняття «дискусія». Питання ток-шоу мають саме завдання дискусії – шукати певного вирішення проблеми, але, здається, що гості програми не бажають вести культурні розмови, тому їх спілкування переходить до полеміки. Порівняймо:
Дискусія (лат. discussio – розгляд, дослідження) – це один із способів обміну думками; різновид суперечки, в межах якого розглядається, досліджується, обговорюється певна проблема з метою досягти вагомого її вирішення. Як правило, учасниками дискусії є дві або більше осіб, що володіють необхідними знаннями про питання, яке обговорюється. Важливим компонентом дискусії є аргументи.
Полеміка (гр. polemos – війна, спір; polemikos – войовничий, ворожий) – дискусія (усна або письмова) на спірну тему; різновид суперечки, в межах якої основні зусилля сторін спрямовані на утвердження своєї позиції відносно предмету, що обговорюється. На відміну від дискусії, у полеміці присутнє змагання, боротьба, певний ступінь войовничості та ворожості, що обумовлюється метою, яку визначили учасники полеміки. Якщо для дискусії головним є пошук істини шляхом вдалої постановки та зіставлення аргументів і контраргументів, то для полеміки головним є досягнення перемоги шляхом зіткнення різних поглядів, утвердження власного погляду, хоч і на шкоду істині. У дискусії протилежні сторони називаються опонентами, у полеміці – супротивниками, суперниками, конкурентами. У дискусії опоненти шукають істину, компроміс, консенсус, угоду, злагоду; у полеміці – утвердження власного погляду, перемоги своєї позиції.
Таким чином на результативність від полеміки, що її створюють політики, нема надії. Якщо хтось вважає, що зусилля політиків на ток-шоу ідуть на пошук хоч якогось вирішення питання, то це неправда.
Абсолютне безкультур’я у першу чергу в наших політиків розпочинається із невміння слухати. Часте перебивання опонента, перекрикування, гостро-емоційна жестикуляція – все це показує низьке вміння домовитись у кращому випадку, і просто почути інший, опозиційний, бік в гіршому. Невміння просто дослухатися через надмірну емоційність та не чіткість у поглядах, що спровокована меркантильними інтересами до влади, й породжує таке собі мовне безкультур’я. Погляньмо, як жінки-політики принижують одна одну. Свого часу, коли Інна Богословська в енний раз звинувачувала Тимошенко у газових угодах, Тимошенко дозволила собі опонувати їй просто засудивши опонентку, що та ніби - не жінка. Схожі закиди висловлювала щодо Тимошенко також і Ганна Герман.
Більшість дискусій на ток-шоу серед політиків владних та представників опозиції, громадськості і ЗМІ відбуваються неконструктивно. Надмір емоційності, часто навіть показаво створюють лише балаган і, в результаті жодні розмови ні до чого не призводять.
Чи можна вважати народного депутата інтелігентною людиною, яка дозволяє собі називати громадянку: «проститукой» і «пьяной бабой»? Чи може депутат обзивати своїх громадян «эти ряженые и эти», при цьому не знаючи абсолютно суті питання? І чи може депутат ображати депутата? Втім, якщо згадати яєчні війни, блокування трибун, побиття, блокування вхідних дверей – це нагадує «дурдом Веселку», де ніхто не знає, в чому заключається правда, не кажу уже про істину.
Чому інші держави можуть знайти консенсус, піти на компроміс заради вищої мети, аніж просте загрібання влади, а з нею й грошей? Складається враження, що дійсно терпець у людей незабаром увірветься, і як казав один хороший юрист і з Києва «якщо тебе з’їли, в тебе є два виходи». Щось подібне чекатиме й на владу.

      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
6 квітня луцька громада, а точніше активна молодь обласного центру, порушила вже давно наболілу тему – аварійний міст біля зоопарку…
Вже два роки поспіль у Луцьку Відділ сім’ї та молоді міської ради не проводить серед громадських організацій конкурс проектів з…
Народний депутат від Луцька, лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця вважає розмови про можливий наступ Росії – операцією із залякування…
Коментарів: 4
AntiUkr Показати IP 22 Березня 2012 11:01
Предлагаю возглавить народное движение "Спасем к...у-гриль".
AntiUkr Показати IP 22 Березня 2012 15:24
Осидеться, отмолчаться не сможеш. Потому как - Извините, но "Бізнес-Екіпаж" Вам не поможет! А теперь подумай откуда это.
AntiUkr Показати IP 22 Березня 2012 19:12
Никому даже не пришло в голову, что вой в прессе объективно помогает отморозкам. Судебные процессы по таким делам длятся годами. Через неделю вы не найдете в прессе упоминаний про это преступление. "Тема исчерпала себя". НО!!! Адвокатом "николаевской троицы" дан в руки шикарный козырь-"Беспрецедентное давление на милицию, прокуратуру, суд". Я думаю сомнений в том , что адвокаты будут весьма квалифицированные, не возникает. Чем позже "николаевцы" попадут в зону- тем для них лучше. Судебный процесс будет тянуться годами. У адвокатов есть возможность и аргументация подать апелляцию даже в Эвросуд. Дело в том , что назвать этих гаденышей преступниками может только суд. Если это слово проскочило в публикации это может быть квалифицировано как "давление на суд" или "вмешательство в правосудие". Это основание для многих и многих процессуальных действий. Безответственная болтавня журналистов, "допысувачей" только подогревало гонку публикаций "желтой прессы" (в т.ч. и на форумах). И тут проявляется так называемый "Синдром Бостонського Душегуба". Суть. В 1969 году по Бостону прокотилась серия изнасилований и убийств женьщин. Следствие пришло к выводу-это был не один суперманьяк, а мелкосерийные (по 2-3 эпизода). Была создана специальная комиссия Конгресса США которая в своем докладе заключила, что в ряде случаев побудительной мотивацией стали публикации в прессе. Процитирую еще раз одного из экспертов: "Криминалисты знают , что шумиха в прессе провацирует шквал аналогичных преступлений"-Гюнтер Продль (ФРГ).
))) Показати IP 23 Березня 2012 19:26
"Сама Оксана только за прошлый год трижды привлекалась к административной ответственности за занятие проституцией, распитие пива, алкогольных, слабоалкогольных напитков в запрещенных законом местах, а также за мелкое хулиганство. В частности, она привлекалась по статьям 181 ч.1, 178 ч.1 и 173 КУоАП", - пишет издание. "Ее мать, 41-летняя Суровицкая Татьяна Романовна была трижды осуждена и не один год провела за решеткой. Привлекалась за ненадлежащее исполнение профессиональных обязанностей и за разбой", - говорится в сообщении. "Родной отец Оксаны, 44-летний Макар Сергей Игоревич трижды осуждался за кражу и за сбыт наркотиков в особо крупных размерах. За 2011 год он дважды привлекался к админответственности, находится на учете в милиции", - утверждает издание. "За плечами у отчима девушки, 41-летнего Суровицкого Алексея Сергеевича шесть судимостей. Специализируется на угонах машин и кражах. На данный момент он находится в СИЗО Херсона, привлекается к уголовной ответственности за угон", - отмечает источник. Напомним, ранее донецкий журналист сообщил, что мама Оксаны Макар переводит все деньги, полученные на карточки в виде добровольных пожертвований, на 3-месячный депозитный счет в банке.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus