USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00
Володимир Торбіч: Держава повернулася до школи задньою частиною – якою частиною повертатись педагогам
Прочитав коментар Вчительки під розслідуванням «Шкільний рекет: не дай Бог купите дешевший букет!» .

Ось цей коментар: Якщо держава не піклується про школу, то в такій державі немає майбутнього. Дуже прикро, що так зневажливо наш народ відноситься до школи. Недарма у цього самого народу існує прислів’я: вчитель – це такий стовп, об який чухається кожна свиня. Шановні журналісти проведіть, будь ласка, ще пару розлідуваннь на теми: 1) «Де ділася премія до дня вчителя», яку вже два роки вчителям не дають. 2) «Коли вчителів забезпечать обіцяним житлом». 3) «Підвищення заробітної плати вчителю на 12 відсотків ЗА ТРИ ЕТАПИ ПРОТЯГОМ РОКУ, про яке «кричали» всі ЗМІ – це не знущання?» 4) «Чи довго вистоїть школа при теперішньому фінансуванні, якщо батьки перестануть її утримувати?» З Днем Вчителя, шановні колеги! Міцного здоров’я, щастя, достатку. Будем без надії сподіватись, що держава колись повернеться обличчям.

Дуже прикро, що вчителі в нашій державі не отримують належні кошти. Так само не отримують належних зарплат і медики, і пересічні чиновники, і правоохоронці, і судді і... можна продовжувати перечитуючи весь класифікатор професій.

Також прикро, що немає достатньо коштів для належного утримання закладів різного рівня, і не лише шкіл.

А тепер слова правоохоронців, які займаються боротьбою з корупцією та оргзлочинністю, звісно, що сказані в приватній розмові: «Приблизно 25% (чверть) бюджетів усіх рівнів розкрадається у той чи інший спосіб».

А далі питання до кожного, хто скаржиться, що йому мало платять: «А що ви зробили, щоб ситуація покращилась?».

Ми звинувачуємо президента і урядовців, що вони, як і обіцяли, покращили своє життя вже сьогодні і запитуємо, а коли ж вони покращать наше. Запитання справедливе, але давайте абстрагуємось і глянемо на це з боку – проведемо аналогію.




Цю табличку можна продовжувати, а замість школи вписати будь-яку іншу нішу – медицину, культуру, Церкву тощо.

Влада така ж чи майже така ж, як і ми. Просто вони на горі, тому їх і видно більше. Вони хапають мільйони, а ми сотні або тисячі. Звісно, що влада розбещує, або, як казали мудрі – абсолютна влада розбещує абсолютно. Та вони такі там, бо ми такі тут!

Якщо ми змінимось – і вони зміняться. Якщо хоча б третина з нас навчиться придушувати у собі раба, забуде принцип «моя хата з краю», не боятиметься будь що чесно виконувати свою роботу, не даватиме і не братиме сумнівних «подарунків», то й життя наше зміниться, а якщо не наше, то наших дітей.

А що я можу зробити один, якщо таких, як я, – мільйони? – Аркадій Давидович.

І повертаючись до вчителів і школи – якщо ви дозволите собі бути гвинтиком цієї системи і спокійно нагинатиметесь, коли вас хочуть нагнути, то не дивуйтеся, що ви бачите землю замість неба.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
– Ти в курсі, що сьогодні День партизанської слави ? – питає моя колега і дружина, прийшовши з прийому в…
Вчора почув від знайомого юриста фразу: «Розслідувати можна лише те, що є карним і мета розслідування – добитися покарання». Чи…
Після того, як Рівненське агентство розповсюдило звернення до журналістів з приводу чергового піар-заходу для медіа від влади, я отримав відгук…
Коментарів: 10
Я Показати IP 4 Жовтня 2011 14:50
Мені зараз тридцять дев"ять років, згадую своє шкільне життя в звичайній середній школі в селищі міського типу. В наших класах не було жалюзі, підвісних стель, супер дощок і тому подібних прибамбасів, але було чисто і охайно хоч і скромно, і з батьків, на те щоб побілити стіни, полагодити чи купити парти, таблиці та іншу наочність ніколи ніхто не вимагав грошей, я думаю, що й зараз все необхідне дійсно для навчання держава може забезпечити, тим більше, що жалюзі, підвісні стелі і т.д. ні на рівень знань, ні на здоров"я дітей з позитивного боку не впливають ніяк. Далі, в ті часи вчителі теж не були багатіями, але до роботи ставились відповідально, безкоштовно займались з відстаючими, організовували різноманітні розважально- виховні заходи, в школі працювало багато гуртків. І не вимагали за це ні грошей ні подарунків. Наші учні вигравали призові місця на районних та обласних олімпіадах, переважна більшість тих, що вступили до ВИШІВ,зробили це без "блатів", а лише завдяки своїм знанням, здобутим в звичайній середній селищній школі. То може досить уже скиглити? Мала зарплата - не привід халатного ставлення до своїх обов"язків та байдужого до учнів, якщо не влаштовує робота чи зарплата, то звільняйтесь, а не виливайте це на дітей та батьків, яким гроші теж не з неба падають. Досить уже качати з батьків гроші "на потреби школи", бо здебільшого то якраз не для нагальних потреб, а для дурних витребеньок.
Ласковая до Я Показати IP 7 Жовтня 2011 17:35
Я не на багато менша від Вас. Навчалась з 1984 по 1994 рр. теж в районному центрі Волині. Спостерігала подібну картину до теперішньої. Вчителька початкових класів постійно випрошувала у батьків якісь дефіцитні подарунки, бо моя мама і ще кілька батьків працювали в торгівлі. коли я ходила в 7 клас (це приблизно 90 рік)наші батьки скидалися і робили за свої кошти і своїми силами ремонт у класі. Це - нова дошка (тоді зелена, матова) на ній було дуже добре видно, підвісні стелі (касітони тільки з'явились), нові світильники, двері, панелі, стенди на стіни (кабінет української мови і літератури), парти. Кабінет був найкрутішим у школі. Не знаю наскільки це було важко батькам, але нам було дуже приємно в ньому навчатись, ми гордились класом і подарунком батьків. В старших класах подарунки вчителям вже купували самі, тому вони були не такі вже дорогі. Косметику класній керівничці, духи дарували. Згадала, район був чорнобильський, тому харчували нас безкоштовно. Навіть на випускний мізер батьки здавали. Зараз у районному центрі вчителем працює сестра. Каже, що вних батьки революцію зробили б, яки прийшлось здавати гроші. Харчуються школярі безкоштовно, немає ні фонду класу, ні фонду школи. а вчаться ж не на дворі. Щоліта ремонт роблять. Знаходяться кошти в місцевому бюджеті.
Злий до Я Показати IP 18 Жовтня 2011 12:41
і трава була зеленіша колись.. )) халатне ставлення до своїх обов"язків? з чого ти взяв? базікало
Nata Показати IP 5 Жовтня 2011 11:21
Підтримую Я на 100%. Шкільні побори просто дістають! Я розумію, що косметичний ремонт в класі робити треба, дах перекрити, зробити нормальні туалети. Але кошти, як пісок, їхпостійно чомусь нема. Щомісяця здаємо у фонд школи по 40 гривень. + 35 доплачуємо за поділ на іноземну мову (!), звісно, ще 105 за харчування (але годують смачно, слава Богу, хоч і мало). + щороку за свй кошт - окремо - робимо ремонти, вставляємо євровікна (ми вже у ТРЬОХ класах ставили за 4 останні роки - уявіть!). Зараз треба буде мультимедійний проектор - це теж до трьох сотень з кожної мами потягне. От в рік на одну дитину виходить близько 3 тисяч гривень. Це вже не кажу про платні підручники з англійської (комплект близько 200 гривень). Словом, місячної зарплати нема. А вчителі? Є хороші. А є такі, що думають, що перед ними люди з рівними знаннями, а не підлітки. У нас чомусь модно запрошувати викладати викладачів з універу. ГАНЬБА! Методика зовсім інша, вони не розуміють дітлахів, успішність всього класу у таких педагогів катастрофічно падає, бо вони не розтлумачують нові теми, а все зводиться до самоосвіти. Лише пишу, пишуть, пишуть. А чи правильно - вчитель не пояснює. Маємо кілька таких проблемних педагогів. А вони не реагують на батьківські зауваження. Була вчителька з інформатики (основи комп"ютерної грамоти у нас викладала в 3-м3 класі) - то та взагалі діткам начитувала університетські лекції! ми ходили на уроки, просили, аби вона упростила ті теми. ну навіщо дітям 8 років знати, що таке драйвери зовнішніх пристроїв і т.п., ще й написано все науковою мовою. Не відреагувала. Пішли до директора. Там, правда, послухали, ту вчительку забрали. Зараз з інших предметів схожі ситуації. А діти ж - не комп"ютери! Їм поназадають стільки, що вони не мають жодного бажання сідати все те виконувати. Адже більшість матеріалу слід опановувати самостійно. Вчителька знає лише свій один предмет, а у нас, шестикласників, їх є 15 чи 17! І до кожного такого "професора" маєш йти, знаючи все на зубок. Трошки запнешся - 8 (треба ж все строчити, як з кулемета), допустиш дрібну помилку - 7, ще одну - 6... Це мова про усні предмети. А про письмові взагалі мовчу - мраки! Самостійні дають по нових темах на 15 хвилин по 6 завдань!!! Словом, сучасна система освіти і методика викладання шкільних предметів мене зовсім не влаштовує. додам, що мая дитина вчиться досить добре, ми, батьки, медалісти і червонодипломники. І то за голову хапаємося (чимало матеріалу у нас в шкільній програмі не було). А що казати тим, хто має посередні задатки? таке враження, що хочуть, аби нація зовсім отупіла, бо валять море непотрібства. Треба кількість матеріалу пересіяти щонайменше двічі, тоді діти багато знатимуть. а так... Зубрять, шпори строяать, бо треба оцінка. А знань - нуль... Прикро!
Володимир Торбіч до Nata Показати IP 7 Жовтня 2011 16:07
Це вже до теми реформи освіти. Зокрема перевантаження багатьма предметами, в тому числі й зайвими, а натомість відсутні якісь важливі предмети. Це стосується і школи і всіх ВНЗ. А щодо поборів - читайте як з ними боротися тут: http://4vlada.com/investigations/7263 (Шкільний рекет: не дай Бог купите дешевший букет!)
мама Показати IP 5 Жовтня 2011 21:55
маю гіркий досвід навчання дитини 21 гімназії, все зводилося до ДІЗів, навіщо вчити на уроках, нехай приходять на додаткове і платять. А ще вчителька дозволяла собі на уроці пити каву, їсти цукерки. Про ремонти, мультимедійні дошки я не говорю, а ще "класній керівничці" на кожне свято треба з класу тисяч 2 подарувати, і так всім
Наталі Показати IP 6 Жовтня 2011 14:04
Підтримую цілком також, дуже важко нашим дітям вчитися,дома з уроками постійна проблема і це не тільки в мне.Таке враження,що з наших дітей хочуть зробити дешеву робочу силу. Не всилі діти охопити весь матеріал на 12 балів, це неможливо, одиниці тільки справляються.Коли я вчилася у школі- у нас вкласі не хотіло вчитися десь може 3 дитини, а зараз навпаки 3 дитини вчиться добре, а решта як получиться.
Володимир Торбіч до Наталі Показати IP 7 Жовтня 2011 16:11
Рекомендую менше звертати увагу на оцінки, а більше на зацікавлення дитини - всього на 12 знати не можна - це факт. Якщо дитині подобаються якісь предмети більше - хай більше приділяє їм увагу (а інші виконує на достатньому рівні). Якщо дитина більш схильна до мови і літератури - то не треба вимагати з нього 12 з математики.
Володимир Торбіч Показати IP 7 Жовтня 2011 16:14
Гонитва за оцінками не оправдується в майбутньому. Важливіше що ти вмієш робити добре. Якщо ти у всьому середнячок, але вмієш (і тобі це цікаво)добре працювати з деревом - то краще розвивати в собі першокласного столяра, ніж домагатися всезнайства і заробляти психічне навантаження (з відповідними проблемами) та відразу до навчання.
Злий Показати IP 18 Жовтня 2011 12:47
щось здається - Вольдемар з теми спригнув коментарі до цього блогу з іншого сайту: вчителька | 77.123.23.*** дякую, що звернули увагу саме на мій коментарnз Вашої відповіді на нього зрозуміла : "на городі - бузина, а в Києві - дядько"nя то від букета відмовлюсь, а чи Ви відмовитесь від американської подачки 01.10.2011 Володимир | 95.111.227.*** Якщо ви говорите про інвестиції, які ми залучаємо для проведення розслідувань і називаєте їх подачками, то, смію припустити, ви не дуже кваліфікована вчителька. Зясуйте спочатку, що таке інвестиції і чи позитивне це явище. А потім зясуйте що таке гранти міжнародних організацій і на що вони в Україні витрачаються, а потім просторікуйте про це. 03.10.2011 Вчителька | 77.123.23.*** Вже 30 років працюю вчителем молодших класів, маю грамоти, похвали, нагороди, колишні учні приводять до мене своїх дітей, але Ви перший "припустили", що я не кваліфікована вчителька. Я добре знаю, що таке інвестиції і ще знаю, що бескоштовного сиру немає навіть в мишоловці - за нього миша платить своїм життям.. та зараз не про це..nА от я смію припустити, що Ви досить "кваліфікований" журналіст - дуже швидко перевели тему на іншу. В прислів’ї про "свиню, яка чухається" - я Вас мала на увазі (не сприйміть за особисту образу) : для чого в переддень Дня вчителя - писати такі образливі статті. Ні я, ні мої знайомі колеги не отримували ніколи дорогих подарунків - але можу похвалитися тим, що завжди маю величезну купу букетів, сама поки діти вчилися купувала найкращі - щоб вони дарували своїм вчителям. Так гроші на клас, на школу здаються (а що робити, коли державного фінансування не вистачає деколи навіть на те щоб засмолити дах, щоб не протікав) - але ніяк не в примусовому порядку, є батьки що відмовляються з тих чи інших причин (немає можливості, чи прочитають Вашу статтю), і повірте мені їхні чада отримують оцінки відповідно своїм знанням і ставлення до них не міняється (якби були подібні факти - про це вже давно було б написано в якомусь серйознішому виданні, без образ). Гроші на клас збираються і витрачаються батьківським комітетом на їхній розсуд (минулої зими наприклад купили два обігрівачі, щоб діти не мерзли).nЗвичайно - серед вчителів є і лихі люди, але не більше ніж серед журналістів чи людей інших професій - так у світі повелося, але ми, вчителі чомусь підійшли найкраще для Вашого піару, мабуть як найбільш безпечна жертва (знову чомусь приходить в голову прислів’я про стовпа і свиню).nДякую Вам за подарунок на День Вчителя. P.S. зара "замодерірують" ))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus