USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85
Іван Смоленг: про права споживачів. ВІДЕОЧАТ на «ВН»
До Дня захисту споживачів, на відеочат на «Волинські новини» завітав начальник інспекції з питань захисту споживачів у Волинській області Іван Смоленг.
Трансляція відбулась 12-ого березня о 16:00.

-Напередодні Дня захисту споживачів ми говоримо з начальником інспекції захисту прав споживачів у Волинській області Іваном Павловичем Смоленгом. Спілкуємося на різні теми – більш болючі та менш болючі, адже лучани досить часто стикаються з різноманітними проблемами, які пов’язані з тим, що вони купують, які послуги вони отримують. На жаль, так буває, що з різних причин (через недобросовісних продавців або виробників, власну необізнаність) люди мають певні проблеми та не знають, що робити у тих чи інших випадках.

-Чого не вистачає на Волині, аби краще захищати права споживачів?


- Я б коротко хотів зупинитися на роботі інспекції, щоб споживачі почули і уявили собі її штатний розпис. Працює у нас 12 спеціалістів, інспекція повністю заповнена кадрами. Знаходимося ми на третьому поверсі на вулиці Ковельській, 8. Це часом незручно для наших інвалідів та людей старшого віку. Колектив підібрано професійний та відповідальний. Великих проблем у інспекції немає. Є фінансування, вчасно виплачується зарплата. Я, наприклад, колективом дуже задоволений. Працюємо ми так, як можемо працювати – з 9 до 18:15. Якби в нас був більший колектив (12 спеціалістів – це і юрист, і бухгалтери, і громадська приймальня), то було б набагато легше працювати. На сьогодні ми формуємо в основному по 80 перевірок по захисту прав споживачів, по 35-40 перевірок – ринковий нагляд. З такою кількістю спеціалістів є трохи перевантаження, адже ми отримаємо ще багато скарг та заяв від споживачів щоденно.

-Найчастіше з якими проблемами стикаєтеся? Тобто коли ми говоримо про співпрацю з людьми, які приходять до вас і загалом коли ми говоримо про тих надавачів послуг, до яких ви приходите, якщо є якісь скарги.

-Якщо ми плануємо на квартал від 80 до 121 планових перевірки, то в середньому стільки ще ми отримуємо скарг і заяв. До нас приходять люди, які пишуть заяви, приходять скарги листами, отримуємо скарги через прокуратуру на планову перевірку. В основному це послуги: замовлення на виготовлення меблів, взуття, пошиву, туристичних послуг та послуг агента нерухомості. Також, якщо прибувають на ринки, магазини товари належної чи неналежної якості і виникають непорозуміння з суб’єктами підприємницької діяльності, ми реєструємо цю скаргу, звертаємося за згодою в Держспоживінспекцію України, на протязі семи днів ми отримуємо дозвіл на перевірку та перевіряємо цього суб’єкта підприємницької діяльності. Хочу сказати, що з 80 отриманих заяв чи скарг у 65 випадках нам вдається задовольнити вимогу споживача.

-Досить давно уже діє законодавча норма про те, що ви мусите витримати певний час до перевірки від моменту скарги. Чи це не заважає? Адже у багатьох людей виникає враження, що у того виробника є час, щоб все залагодити.

- Я з вами згоден. Ми це питання піднімали і на колегіях Держспоживінспекції, і на наших семінарах. Якщо приходить людина і пише заяву, що у придбаного товару у будь-якому з магазинів закінчився термін придатності, ми звертаємося у Київ, отримуємо дозвіл, приходимо на перевірку – товар або вже реалізували, або просто зняли з прилавків магазинів і ми не можемо притягнути до відповідальності суб’єкта підприємницької діяльності. Тому на семінарах і колегіях ми звертаємося, щоб все-таки ми могли вийти по скарзі в той же день і перевірити суб’єкта. Цей законопроект буде винесено у Верховній Раді, я думаю, що депутати підтримають його.

-А чи є якісь виняткові ситуації, у яких все ж таки можна одразу перевірити суб’єкт?

-У нас таких виняткових випадків немає. Скажу більше: якщо ми по плановим перевіркам попередили не пізніше 10 днів по плану підприємця-суб’єкта, то при отриманні згоди на перевірку, ми не попереджуємо, пригодимо вже без згоди на перевірку.

-Тобто цей підприємець може і не знати про перевірку?
-Так, але якщо протермінований товар було придбано у магазині і минуло 10 днів, то розумієте самі... Той же споживач підходив на касу, підходив до адміністратора, скаржився, що товар протермінований і попереджав, що буде жалітися. Тоді такий товар зникає. У нас був випадок, коли прийшов споживач з печивом, яке було про терміновано уже цілий рік. Він наробив шуму, прийшов до нас, ми прийшли з перевіркою у цей магазин, а печива вже немає. Або ж його порозпродували, або ж зняли з прилавку. В такій ситуації притягнути до відповідальності суб’єкта підприємницької діяльності ми не можемо.

-Чи бере участь інспекція з питань захисту прав споживачів у рейдах у розважальних закладах, які спрямовані на перевірку дотримання закону про заборону куріння?

- Зараз до нас звертаються і служба безпеки, і міліція для того, щоб проводити такі рейди у нічних клубах і закладах, які працюють після 22:00 на тему тютюнопаління, а також продажу алкоголю неповнолітнім. Ми звернулися в Держспоживінспекцію України, зробимо планові перевірки на другий квартал і думаю, що візьмемо дозвіл на перевірки у цей вечірній час. Ми даватимемо спеціалісту відгул на наступний день і таким чином будемо перевіряти.

Закон, який підписаний Президентом 16 грудня ми моніторили і притягнули до відповідальності людей, які рекламували тютюнопаління, а також декількох людей за тютюнопаління в громадських місцях. Зараз до відповідальності притягнутий один підприємець, штрафна санкція – 5 тисяч гривень. Справа знаходиться в судах.

-Скільки закладів ви плануєте охопити на другий квартал?
-В нас зараз є попередньо 3 заклади, я не можу їх назвати, але вони вже є.

-За яким принципом ви їх відбирали?

-Моніторили, а також є багато дзвінків і в нашу громадську приймальню, і в міліцію. Кальян також згідно закону заборонено палити, але є заклади, в яких його палити і не припиняли.

-Де ви зараз виявляєте більше порушень – на етапі виробництва чи реалізації? На Вашу думку, чому так трапляєтеся?

- Я хотів би зупинитися на короткій статистиці минулого року: якщо ми в минулому році перевірили 600 суб’єктів господарської діяльності, то з них в сфері ресторанного господарства – 192 порушення (32%), торгівлі непродовольчими товарами – 239 порушень (40%) і у сфері послуг – 169 порушень (28%). Фактично цифра не змінюється, вона переходить з року в рік, з кварталу в квартал. За порушення законодавства по захисту прав споживачів до адміністративної відповідальності за минулий рік притягнули 452 особи на суму 87,3 тисячі гривень. А до суб’єктів господарської діяльності застосовано адміністративно-господарські фінансові санкції на суму 989,9 тисячі гривень. То в загальному ми притягнули на більше одного мільйона гривень за минулий рік. Приблизно ситуація у цьому році така ж. Порушення знаходяться і в сфері ресторанного бізнесу, і в супермаркетах. Є протермінована продукція, бувають випадки, коли дається неповна інформація для споживача. Споживач повинен сам відповідальніше підходити до того, як він укладає договір на виконання тих чи інших послуг. В нас була одна справа: жінка написала, що вона не отримала таку послугу, яку хотіла в агентстві нерухомості, а саме зняти квартиру в місті Луцьк. Коли ми прийшли на перевірку, то побачили, що у договорі меншим шрифтом написаний пункт про те, що послугу вона вже отримала. Вона сама підписала акт виконаних робіт, не вдивившись, не читаючи. Притягнути суб’єкта ми не можемо, а споживач каже, що послуга заключилась в наданні трьох номерів телефонів. І квартири немає, а вона заплатила 300 гривень за цю послугу.

-Ми знаємо про те, що споживачі дуже часто – це люди, які далеко не знавці законодавства, вони не зовсім розуміються у правових, юридичних аспектах таких справ. А фірми, які надають послуги, мають юридичні відділи, які розробляють ці договори фахово і роблять все так, аби зняти з себе цю відповідальність. Це нормально і логічно. Що порадите? Який вихід з ситуації бачите Ви? Як людині можна перестрахуватися?

-Треба ставитися відповідальніше, серйозніше підходити до того договору, який надає людині суб’єкт. Людина може піти проконсультуватися до юриста, який на цьому розуміється. Не побоюсь наголосити прізвище одного підприємця, який обманув багатьох наших споживачів. Це підприємець Охота Сергій Сергійович, який займається встановленням та виготовленням пластикових вікон та дверей. В нього було близько 30 менеджерів, які їздили в Луцький, Ківерцівський район, заходили в помешкання літніх людей, пропонували їм свої послуги (вікна та двері), своїм транспортом привозили їх в Луцьк, оформляли на них споживчий кредит і розказували, що він безвідсотковий. Він дійсно був безвідсотковим перші 5-6 місяців, а далі відсотки нараховувалися. Вони оформили таких кредитів на 85 тисяч гривень. Люди не отримали ні вікон, ні дверей, тому що податкова міліція «прикрила» бізнес цього підприємця, опломбувала його склади та офіс. Ми звернулися у податкову міліцію, де нам відповіли, що всі матеріали передано до прокуратури. Люди залишилися зі своїми проблемами – треба було виплачувати споживчий кредит. Через 2 місяці мені зателефонував начальник Рівненської територіальної інспекції і спитав, чи був у нас такий підприємець з прізвищем Охота. Говорю, що так, був і ми досі не можемо повернути замовлення споживачам і захистити їх права. А мені повідомляють, що цей же підприємець у Рівному знову відкриває підприємницьку діяльність. Нічого не змінилося, схема та ж – він пропонує вікна і двері. Через це я називаю цього підприємця – щоб люди знали, що ним було обмануто дуже багато людей. Ми порахували, що одній жінці було зроблено замовлення на 8,5 тисячі гривень, а при виплаті споживчого кредиту вона мала би виплачувати вже 14 тисяч гривень.

Finder: Мережі магазинів «Фокстрот» та «Ельдорадо» при продажі техніки не видають гарантійні талони фірми-виробника, мотивуючи це тим, що чек з вказаним терміном гарантії є достатньою підставою для гарантійного ремонту. Сервісні центри, натомість, вимагають саме гарантійних таланів, які обов’язково мусять бути в комплекті поставки. Вже багато разів змушений був їздити у торговий центр, а звідти – в сервісний. Така недостача гарантійних талонів носить масовий характер. Як з цим боротися і чому ваш департамент не піднімає це питання?

-Ми піднімаємо це питання і можу сказати, що на ці 2 магазини до нас дуже часто приходять скарги. Вони обов’язково повинні видавати гарантійні талони, а не тільки чек. Якщо приходить до нас споживач і заявник, ми розказуємо йому, що в першу чергу при купівлі товару повинні бути чек, гарантійний талон – підтверджуючі документи, тоді можна захистити товар споживача. Споживач повинен знати, що коли він купує товар у магазині, він має 14 днів на звернення з листом до суб’єкта («Фокстрот», «Ельдорадо») для того, щоб йому надали відповідь, чому не можуть замінити той товар, який зламався чи не підійшов. Недавно у нас був приклад: споживач придбав планшет, він продається без встановленого програмного забезпечення. Йому пропонували встановити це програмне забезпечення, йому здалося це дорожчим, аніж зробити це у своїх знайомих. Він встановив усі програми у того, кого хотів, але згодом планшет почав вимикатися. Він прийшов його замінити, а у магазині відповідають, що це неможливо, тому що товар був у використанні – на ньому є програмне забезпечення.

Закон говорить так: товар належної якості замінюється тоді, коли не зірвані пломби, етикетки, не пошкоджено упакування. Якщо товар неналежної якості, тоді проводиться експертиза і дається заключення сервісного центру. Якщо сервісний центр дає заключення, що цей товар – непридатний до користування, тоді магазин зобов’язаний у 14-денний термін замінити цей товар.

-Тобто, якщо там навіть встановлене програмне забезпечення, але зовні планшет непошкоджений, то він має право його поміняти?

-Якби він встановлював програмне забезпечення в магазині, то повністю би себе забезпечив. А так як він встановив його незрозуміло-де, потрібні всі підтверджуючі розрахункові документи, тоді легше захистити споживача. Але споживач повинен вимагати гарантійний паспорт, талон у магазині. Хочу наголосити, що з «Фокстротом» та «Ельдорадо» зі 100 випадків у 85 ми захищаємо споживача. Там ідуть назустріч, розуміють. Якщо вже по вині споживача щось сталося, то це вже зовсім інше питання. Але ми це питання піднімаємо і тримаємо на контролі. Всі заяви і скарги ми приймаємо, реєструємо і перевіряємо.

Finder: Чи має сервісний центр вимагати чек на придбання товару? Чи має право він його забирати на період ремонту?

-Сервісний центр повинен забирати тільки копію документів. Оригінали завжди повинні залишатися тільки в споживача. Якщо споживач приходить до нас із гарантійним талоном, чеком, ми також знімаємо копію, а оригінали залишаються в нього. Якщо йому доведеться звертатися до суду, він повинен мати при собі оригінали документів. Тому ніколи їх не віддавайте – тільки копії.

Malina813: Місцеві інформаційні видання повідомляли, що у «Сільпо», що знаходиться на проспекті Волі, жіночка купила оселедець, у якому містилися хробаки. Яких мір було вжито після цього інциденту?

- Це проводила санстанція лабораторне дослідження. Вони дали заключення, що ці оселедці були придатні до споживання. Ми не проводили таких досліджень - це робила санстанція. Ця людина до нас не зверталася. У минулому році ми провели дуже багато лабораторних досліджень. З державного бюджету нам було виділено 136 тисяч гривень саме на ці дослідження. Ми виявили рівненського виробника ковбаси, де було переміщення ГМО – при нормі 0.9 було виявлено 5.5%. Це дуже багато. Перевіряли по скаргах також морожені продукти, зокрема, рибу, де було перевищення льоду (норма – до 10%, а там було 12%). Це перевіряли у Камені-Каширському. 2-2,5% перевищення завжди є при заморозці таких товарів. У нас є підписаний договір з певним підприємством, всі лабораторні дослідження ми проводимо там. Якщо нам дають фінансування і у нас є кошти також на транспортні послуги, ми одразу ж при відбори повинні доставити ті продукти у лабораторію.

Finder: Якщо у місті немає сервісного центру придбаної марки, куди звертатися покупцеві за гарантійним ремонтом?

- Суб’єкт підприємницької діяльності, який реалізовує товар, повинен надати інформацію, де обслуговують той чи інший товар. Тому при купівлі товарів обов’язково треба питати у магазині, де знаходиться сервісний центр. В них повинні бути підписані угоди на обслуговування тих товарів, які вони реалізують у своїй мережі.

- Був випадок, коли ми придбали пральну машину в магазині і прийшли туди через декілька років вже за іншою технікою. Попри те, що не змінилася назва магазину, нам сказали, що це вже інша фірма і якби у нас зламалася пральна машина, то ми би вже не до них зверталися, адже це вже інша фірма. Але супермаркет все ще так само називається. Я вірю тому магазинові і поки він існує з такою назвою я думаю, що завжди можу туди звернутися. Втім, виявляється, що по документам це вже зовсім інша фірма, а магазин називається так само.

-Коли ми робимо дислокацію на квартал по суб’єктам підприємницької діяльності на планові перевірки, отримуємо повідомлення що за 10-14 днів змінюється суб’єкт підприємницької діяльності. Ми приходимо, а нам говорять, що це вже зовсім інший суб’єкт. І це проблема, тому що у нас у плановій перевірці одне прізвище, а коли ми приходимо – бачимо зовсім інше прізвище. Так було недавно з тур агентством. Вони отримали повідомлення, приходимо, а там суб’єкта вже немає і нам говорять, що у них закінчився договір оренди. Зараз в Україні пішла масово зміна суб’єктів діяльності. Можна говорити про певну лазівку, тому що продукт діяльності залишається тим самим, а суб’єкт змінюється. Фактично діяльністю займається той самий суб’єкт, ми це розуміємо, але ми не можемо звертатися до нього з претензіями, тому що всі підтверджуючі документи належать іншій людині. На жаль, такі випадки не є поодинокими.

Finder: Чому ваша служба, знаючи про масові порушення, не зобов’язала центр видавати гарантійні талони?

-Ми не можемо зобов’язати центр зробити це. Якщо надійшла заява чи скарга, ми можемо тільки прийти на перевірку. Ми працюємо тільки по плановим та неплановим перевіркам з дозволу Держспоживінспекції. Споживач має право вимагати талон і магазин повинен надати цю послугу. В кожному магазині є куточок споживача, де є наші номери телефонів. Набрали, проконсультувалися, можна навіть дати трубку адміністратору того магазину. Все це дуже легко вирішується. Ми працюємо з 9 до 18:15. Запишіть телефон: 72-55-83. Консультуйтесь, ми надаємо послуги протягом дня. Якщо є такі проблеми з суб’єктом, наберіть по цьому номеру, та спеціаліст допоможе вам вирішити проблему.

Misteria: А як бути у тому випадку, коли людина незадоволена товаром, придбаним на ринку? Як правило, продавці не видають жодних чеків на покупку, а потім кажуть: «Це ви не у нас купували». Чи можливо в таких випадках щось довести?

-Хочу наголосити на тому, що нам вдалося на 50% покращити ситуацію. На ринку суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний видати чек. Часом до нас приходять споживачі, які навіть не вказують конкретно суб’єкта підприємницької діяльності. Ні номера павільйона, ні прізвища. В такому випадку нам важче вирішити цю ситуацію на користь споживача. За перший квартал ситуація поліпшилась на краще. У нас було багато перевірок і ми побачили, що чеки все-таки видаються. Якщо немає печатки підприємця, є товарний чек, де написана ціна товару, прізвище продавця та номер павільйону, в якому він займається підприємницькою діяльністю. Споживач повинен вимагати надати йому такий чек і тільки в такому разі його права будуть захищені. Якщо немає ніякого підтверджуючого документа, то ми не зможемо нічого зробити. Закон на стороні споживача. До придбання товару він повинен перевірити всю інформацію про виробника, про вміст, про шкідливість, про те, як товаром користуватися, як, наприклад, прати його (якщо це одяг).

Юлія Шрамко: У Луцьку бувають випадки, коли люди травмуються через водіїв, що часом стає приводом для реагування правоохоронних структур. Чи поступали до вас скарги на якість перевезення у маршрутних таксі?

-Цього року ми отримали 2 скарги на перевезення. Одна скарга була на перевізника маршруту Луцьк-Млині в через різну ціну квитка. Ми перевірили перевізника. Справа у тому, що один квиток був придбаний на автостанції з урахунком станційного збору, а на зворотній дорозі він був придбаний у водія. Різниця була у копійках, тому ми надали відповідь споживачу, що перевізник все-таки правий. Інша скарга була дещо незрозумілою: усім відомо, що до 50 кілометрів ще вважається міський маршрут, за 50 кілометрів – це вже міжміський маршрут. Пільговиків відмовлялися перевозити безкоштовно, тому що це вже вважалося міжміським маршрутом. Ми перевірили перевізника, притягнули його до адмінвідповідальності. На якість перевезення скарг не поступало, хіба що на те, що водії палять під час руху. Дайте нам номер цього маршруту, інформацію про перевізника – ми будемо розглядати цю заяву. Щодо випадку травматизму в маршрутках – багато чого у нас залежить від якості доріг. Почнеться весна – поремонтують дороги. А зараз кожен намагається об’їхати ці ямки, а маршрутчики їздять один поперед іншим.

-Чи скаржаться на неякісну горілку у Луцьку?

-В нас не було скарг на горілку. На Ковельській, 8 отримують ліцензії на алкоголь та тютюн, вони займаються цим здебільшого. Те, що з’являються в магазинах, перевіряє податкова.

- А як щодо ліків? Чи звертаються зі скаргами на неякісні, підроблені ліки? Можливо, є проблеми з упакуванням?


-Ліки – це не наша компетенція, є інспекція по лікам. Ми не можемо навіть зробити лабораторні дослідження, бо немає де. Ліки також входять у той список товарів, які не підлягають поверненню. Тому нас таких скарг і заяв не було. Якщо людина необізнана і звернеться з цим до нас, то ми її перенаправляємо. Людина, яка прописана, проживає і працює в Луцьку, але має проблеми в іншому місці, може також звертатися до нас – ми за належністю направляємо у сусідню область і також розглядається там заява. Дуже багато буває заяв від людей, які замовляють в інтернеті товари (а це зазвичай товари з великих міст – Харків, Дніпропетровськ, Київ). В такому разі ми одразу перенаправляємо скаргу у ту область, де зареєстрований надавач послуг.

-Як часто зверталися до вас волиняни минулого року? Яку ви бачите тенденцію? Стали волиняни більш свідомими?

-Коли ми почали більше проводити роз’яснювальну роботу, у нас почала збільшуватися кількість звернень від громадян. Люди зрозуміли, що ми можемо їх захистити, що ми їм допоможемо. Немає ні однієї заяви, яка би не була розглянута. За весь період роботи інспекції, а інспекція працює уже рік і 3 місяці, ми не отримали тільки 2 згоди на проведення перевірки. По тій причині що не була повністю вказана інформація про суб’єкт підприємницької діяльності – не було вказано прізвище, або місце де суб’єкт займається підприємницькою діяльністю. Всі заяви ми перевіряємо. По результатах роботи споживачі бачать, що робота робиться і ми їх захищаємо.

- Чи були випадки, коли громадяни звертаються зі скаргами, що у супермаркетах охоронники перевіряють їхні покупки, чеки на виході? Чи мають охоронці право на це? Власне, на що вони мають право?

- Охоронці при виході не мають право перевіряти ні сумку, ні одяг, ні будь-що під одягом. Мають право перевіряти тільки в присутності міліції. З охороною в нас були випадки у супермаркеті «Наш край»: затримали молоду сім’ю, запропонували пройти в кімнату охорони і почали перевіряти сумку. Нами була отримана заява, згода на перевірку. На камерах зовнішнього спостереження було видно, що сім’я підійшла до морозильного відділу, повідламувала голови в креветок і заховала собі в пакет і таким чином пішла зважила ці креветки. Охорона побачила, ситуація була контрольована. Ми надали споживачу випадок, що ми перевірили ситуацію.

- Часто у супермаркетах бувають, наприклад, у капусті пошкоджені листки. Зрозуміло, що кожен покупець хотів би собі взяти гарний продукт. І от люди починають відривати ті листки зверху, втім адміністрація завжди говорить про те, що так робити не можна і треба купувати ціле. Те ж стосується ковбаси – є такі хвостики, які деколи не відрізають і важать разом з ними. Споживачі скаржаться: чому я маю платити за це, якщо я не буду їсти ту частину?

- Закон про захист прав споживачів говорить, про те, що люди повинні купувати у магазинах якісний товар. Споживач повинен звернутися до адміністратора і сказати: «Або ви продаєте якісний товар, або заберіть його з прилавка». Люди не повинні самі зривати ці листки з капусти – адже тих листків там не має бути. Треба звертатися до адміністратора та поскаржитися. Або ж написати в книгу скарг і пропозицій, чи підійти до куточка споживача і набрати нас.

- Ваша служба перевіряє книгу скарг та пропозицій?
-Якщо є скарга на той чи інший магазин і споживач написав цю скаргу ще й у книгу скарг і пропозицій, то ми обов’язково її перевіримо. Якщо він скаржиться і на капусту, і на помідори, і на огірки, ми перевіримо повністю відділ.

-Чи надходять скарги на обслуговування у ресторанній сфері, тобто у кафе, ресторанах? Які це скарги?

-Бувають скарги на неякісно приготоване замовлення. Я впевнений, що зараз в основній більшості наших барів та ресторанів, якщо не виникає конфліктної ситуації, то блюдо одразу ж замінюється іншим. Або ж не включають його у розрахунок. Таких скарг, щоб щось не задовольнило у ресторанному бізнесі, дуже і дуже мало зараз. Ми перевіряємо все, робимо контрольні закупки. Буває таке, що трошки менше ваги. Але скарг саме на обслуговування дуже мало –у минулому році була 1 чи 2 скарги, а у цьому – ще не було взагалі.
Юлія Шрамко: Коли востаннє ви як споживач писали скаргу на певні товари чи послуги? Поділіться історією із власного життя.

- Я ні разу не записував скарги на послуги, тому що мені завжди вдавалося вирішувати це питання з підприємцем. Конфліктних ситуацій не виникало.
Finder: Чи має право охоронець у супермаркеті вимагати залишити у камері схову такі речі, як ноутбук?


- Коли ви приходите до магазину і у вас в сумці є дорога техніка, то вам необхідно підійти до охорони і показати, що знаходиться у вас в сумці. За ящички для зберігання охорона відповідальності не несе. Тому потрібно вирішити це питання особисто. На виході просто знову показати сумку. Таких ситуацій, щоб з дорогими речами не дозволили зайти в магазин, за касу, у нас не було.

- Чи зверталися у вашу службу відомі волиняни-посадовці? Якщо не секрет, хто?

-Я би не хотів називати імен, але зверталися. В основному звертаються зі скаргами на обслуговування автомобілів. Є дорогий автомобіль, хочуть сервіса європейського, але ви знаєте, що у нас такого немає. Їх не влаштовує, що не роблять все в термін. Або ж якесь інше непорозуміння виникає. Було 2 таких випадки.

- Чи притягували до відповідальності працівників інспекції захисту прав споживачів у Волинській області за «вирішення проблем»?


- Ні, не притягували і притягувати не будуть. Тому що у нас дуже часто проводяться наради, ми звертаємо на все увагу. Якщо людина прийшла працювати, то ці лапки повинні бути забуті. У нас такого не станеться – люди дають державну присягу, коли йдуть на службу.

- Оскільки це державна робота, то не має бути таємницею: якою є середня зарплата у ваших працівників?

- Зараз мінімальна зарплата - 1147 гривень. В цьому місяці в нас отримують ще премію, а це ще до 40%. Спеціаліст отримує мінімальну зарплату.

- Чи братимете учать у засіданні координаційної ради з питань якості і безпеки життя споживачів з нагоди 30-тої річниці проголошення всесвітнього дня захисту споживачів 15 березня? Що будете обговорювати?

- На жаль, не буду присутній. Тому що сьогодні прийшла факсограма із Держспоживінспекції України – нас запрошують в Держспоживінспекцію 15 березня. Також братиме участь мій заступник – Горішний Володимир Іванович. Туди запрошені студенти.. Захід почнеться о 10 годині. Будуть вручати грамоти, подяки, урочисті привітання.

- Чи відреагували на ваші звернення щодо вигулу собак у непризначених для цього місцях без намордників і випадків несанкціонованої торгівлі у парку ім. Лесі Українки органи, до яких ви зверталися?


-В мене було дуже багато цих звернень, ними вдалося змінити ситуацію. Шашлик, який зліва і справа і ледь не по центру доріжок… Мені дуже не подобається ситуація, коли у парки всюди ці шашлики, мухи над ними, нецензурщина, молодь, яка не контролює себе, коли вип’є пива або горілки. Я взагалі проти продажу алкоголю у нашому центральному парку. Щодо собак: коли зробили благоустрій центральної частини нашої алеї, це трошки подіяло на власників собак. Вони перейшли трішки ближче до зоопарку. Туди, де більше кущів, доріжок. Не можна, щоб собака гуляв по центральній алеї, де гуляють діти з батьками. Ніхто не забороняє тримати біля себе свого чотириногого друга, але ж треба трохи рахуватися і з оточуючими громадянами.

- Перейдемо трішки до Вашої депутатської діяльності (Іван Смоленг - депутат Луцької міської ради, а також очолює фракцію «Партії регіонів» у міській раді). На Вашу думку, як уже обранця громади, вирішити це питання на рахунок вигулу собак можна якось? Наприклад, у інших містах існують спеціальні площадки для вигулу собак, але це вимагає певних коштів.

-Питання вирішити можна. У нас в парку є дуже багато місць, де можна було б дозволити вигул собак. Навіть по тій стороні, де зоопарк. Там можна спокійно вигулювати собак. У місті Рівно при вході в парк висить заява, що за вигул собак у несанкціонованих для цього місцях – штраф 250 гривень. Це я говорив при Шибі, при Романюку. Я наводив це як приклад. Завдячуючи Миколі Ярославивовичу,зараз дійсно багато чого зроблено у нашому парку – це і почищені канали, і кущі почищені, і дерева старі вирізані. Для вигулу собак у парку є місце. Якщо це зроблять, це буде тільки плюсом для нашого міського голови.

- А як щодо інших територій, тобто там, де є забудова? Чи є якісь активні дії з Вашого боку запитами чи якимось іншим чином? Чи поки що це все просто усні заяви.

- Буду звертатися, тому що є ще інша проблема, окрім вигулу собак. У нашому місті розвелося їх дуже багато. Ми йдемо європейським шляхом і правильно робимо – стерилізація, об лаштовані місця для цих собак. Але міська організація, яка цим займається і яку очолює Наварчук, з цим не справляється. Неправильно стреляти, душити собак. Але треба знайти якийсь підхід, бо ситуація вже не контрольована. Почалася весна, зграї собак бігають і по центру, і по 33-тьому кварталу.

- Реєструвати собак – це дієвий вихід із ситуації?

- Я за те, щоб власники собак обов’язково їх реєстрували та платили податок. Тому що у 9-поверховому, чи там у 5-поверховому будинку бувають ситуації, коли люди займаються бізнесом і розводять цих собачок і продають потім їх на базарі. Нехай обов’язково платять податок. Не всім сусідам подобається, що собаки у ліфтах їздять. Я це питання також піднімав і не один раз.

- У звіті фракції за 2012 рік зазначалося, що основний акцент ви робите на розвитку благоустрою міста. Які були пропозиції від фракції «Партії регіонів»? Які проблеми, на Вашу думку, є наразі головними? Які пропозиції виносили на розгляд засідання комісії, зокрема членом якої Ви є – ген планування та архітектури?


- Щодо комісії: в основному це були питання про прибудови до будинків по пр-ту Волі, пр-ту Грушевського. Необхідно затвердити єдиний план облаштування цих будинків. Давно вже склалася ситуація, що одна прибудова – зеленого кольору, інша – червоного, потім зробив хтось синього кольору. Я думаю, що все-таки варто зобов’язати робити це в одному кольору. Якщо вже приміщення в різних стилях, то нехай хоча б будуть одного кольору. В нашій партійній організації діє громадська приймальня. Було дуже багато звернень і на рахунок перенесення смітників, і на рахунок ремонтів дворових територій, спортивних/дитячих майданчиків. Якщо дійсно була потреба профінансувати людям ліки чи відпочинок, ми також у цьому допомагали.

- Щодо благоустрою: що необхідно зробити найперше?

- Я думаю, що все ж дворові чи то придворові території. На сьогодні ситуація важка, тому що транспорту дуже багато – автомобілі зупиняються прямо на газонах або навіть на дитячих майданчиках. Але це також залежить від наших мешканців, вони мають бути активнішими, а не тільки сподіватися, що хтось прийде і зробить. Можна відвести місце для паркування – є великі дворові території. Найчастіше з цим питанням звертаються мешканці вулиці Грушевського, привокзального району, вулиці Стрілецької. Ми вирішували ці питання, навіть на 90%.

Finder: Стан автомобільних доріг м. Луцька критичний. Чи можемо ми, автомобілісти, з допомогою закону якось вплинути на дії Луцькавтодору та інших організацій, відповідальних за стан доріг?

- Цей стан критичний не тільки у Луцьку, а і по всій Україні. Я знаю, що є фінансування, зараз чекають тільки, щоб настали сприятливі погодні умови. За місяць-другий, як розтане сніг і настане тепло, цю проблему у Луцьку вирішать. Також ця ситуація вирішиться з контролем приміських та міжміських доріг, тому що ця ситуація є на контролі у Прем’єр-міністра та Президента України. Це питання – болюче для всіх, я і сам автомобіліст.


- На Вашу думку, як автомобіліста, як депутата, як посадовця: що потрібно зробити з вулицею Винниченка? Як можна виправити стан дороги?


-Я бачив проведення ремонтних робіт на вулиці Винниченка, але це був вже крайній вихід. Там не можна було проїхати зовсім. Ситуація була катастрофічна – ні маршрутки, ні тролейбуси не могли проїхати. Зараз хоча б трішки краще. Треба перекрити дорогу, коли почнеться тепло. Або перейняти досвід європейський: у нічний час почати ремонт дороги, перекрити дорогу, адже маршрутний транспорт не рухається, і за ніч зробити ремонт дороги. Там невелика ділянка дороги – від світлофора-зупинка-підйом.

- Луцька міська організація «Партія регіонів» сприяє розвитку та підтримці Федерації настільного тенісу Волині. Яку фінансову підтримку надаєте? Чому обрали власне настільний теніс?

- Дуже цікавий вид спорту. Це все відбувається у 2 спортивній школі. Там є наш партієць, президент настільного тенісу Панчук Валерій Валерійович. Він підійшов до нас ще років 7 чи 8 тому і спитав, чи можна отримати таку фінансову підтримку. Ми погодилися.

- Це було виправдано? Ви бачите результат?

-Виправдано, ми бачимо результат, адже люди їздять на змагання і займають гарні місця. Грають люди від 6 років і до 75. Різний вік і всі задоволені.

- Ви проголосували проти скасування рішення виконавчого комітету про надання підприємцю Аллі Рожанській дозволу на користування ділянкою у парку імені Лесі Українки для будівництва дитячого майданчика «Луцький Діснейленд». Поясніть свою позицію.

- Я проголосував тому, що рішення знаходиться у суді. І приймає рішення суд, а не ми. Якщо суд вирішить заборонити забудову, я підтримаю його рішення. Сьогодні є дуже багато закулісних різних розмов, закулісних танців. Я не хочу, щоб були політичні танці – не буду називати прізвищ. Дочекаюся рішення суду і тоді прийму рішення.

- Якщо загалом говорити про цей об’єкт: яке Ваше ставлення до нього, як лучанина?


- В минулому році ми починали виділяти землю під «Мадагаскар». Я не знаю, чи Рожанська має до нього відношення. Тоді був дуже великий супротив: пам’ятаєте, які депутати та підприємці були проти. Сьогодні в «Мадагаскарі» не продається алкоголь, об лаштований дитячий майданчик, є охорона. Там ніхто не розпиває і є порядок. Якщо там буде зроблено все так само, то що тут поганого для нашого міста? Якщо зроблять заклад, куди можна зайти з дітками (а в нас їх є небагато), то я тільки «за».

Finder
: Але ж який ямковий ремонт? Це чудове вкладення капіталу для ремонтних доріг, адже на наступний рік яма буде ще більшою, збори з автомобілістів стануть у 10 разів більші у порівнянні з 2009 роком, а стан доріг – у 10 разів гіршим. Чому? Запитання до Вас як до представника «Партії регіонів».

-У минулому році, завдяки «Партії регіонів», наше місто отримало до 36 мільйонів на ремонт доріг. Дороги були відремонтовані. Інше питання – хто ремонтував ці дороги? Є підрядна організація. Якщо існує гарантія, що дієздатний стан доріг мусив би тривати 3 роки, то треба примусити ту організацію зробити ямковий ремонт за її ж кошт, або поліпшити цей стан покриття. А те, що вимагається від «Партії регіонів»: фінансування на дороги йде і у цьому році дороги також будуть відремонтовані.

- Невдовзі мають розпочатися громадські слухання щодо реорганізації медичних закладів у Луцьку. Питання дуже обговорюється наразі, бо питання не тільки дискусійне загалом, але і не дуже буває зрозумілим нашим мешканців, адже не всі розуміють, що саме хочуть зробити цією реформою. Чи Ви братимете участь у цих громадських слуханнях і яка Ваша позиція щодо медичної реформи?


- Якщо навіть я не встигну на громадські слухання, то там будуть присутні депутати із нашої фракції. Моє бачення цієї реформи: як такої реформи ще не має, вона ще не почалася. Якщо це буде зроблено так, як це планується, я не думаю, що наші громадяни будуть ображені. Тому що будуть створені різні центри первинної медичної допомоги у різних районах нашого міста, будуть підібрані приміщення і людина не буде змушена їхати з одного кінця міста в 2 чи 1 поліклініку, а в 3 зовсім складно добратися. В цих центрах можна буде прийняти ліки, поміряти тиск, лікар виписує рецепт і навіть пройти курс лікування амбулаторно або стаціонарно у таких поліклініках. Я думаю, що це тільки поліпшить обслуговування. «Партія регіонів» не робить все на зло нашим громадянам. На сьогодні все, що є – це політичне підґрунтя. Не можна запрошувати людей в сесійну залу і давити на депутатів. Краще пояснити все доступно людям. Легко можна підбурити людей на мітинги і сказати, що всіх дурять. Та ніхто нікого не дурить. Не робить «Партія регіонів» нічого на зло своїм громадянам, повірте мені.

Михайло Шелеп: Підкажіть, пане Іване, чи може депутат міської ради вважатися надавачем послуг, а виборець – споживачем? Якщо так, то у мене запитання про результат
Гість чат-конференції "Волинських новин" - бізнесмен Василь Токарський
У чат-конференції "Волинських новин" взяв участь лідер гурту "Скрябін", співак, композитор, письменник і шоумен Андрій Кузьменко
Сьогодні у чат-конференції на "Волинських новинах" бере участь начальник обласного управління захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков
Коментарів: 1
Анонім Показати IP 7 Лютого 2015 14:53
купила 5 грудня 2014 р.ноутбук у кредит.28 грудня здала у ремонт по гарантії. дали срок 30днів.сьогодні 7лютого2015р.ще не зробили. підкажіть що робити і куда я маю звертатись?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus