USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

16 квітня: свята, події, факти. Всесвітній день дозвілля та День піжами на роботі

16 Квітня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день голосу, Всесвітній день дозвілля, Всесвітній день підприємництва, День обізнаності про стрес, День піжами на роботі.

У Данії – Національне свято Королівства (день народження королеви Маргрете ІІ), в Алжирі – День науки, у Вашингтоні – День звільнення, в Угорщині – День пам’яті жертв Голокосту, в Іракському Курдистані – День пам’яті про хімічну атаку на Балісан і Шейх-Васан, у Болгарії – День першої Конституції та День юриста, у Вірменії – День працівника поліції, у США – Національний день лоскоту, Національний день яєць Бенедикт, Національний день шинки, запеченої з ананасом, День грибів.

Православні віряни сьогодні вшановують пам’ять мучениць Агапії, Ірини, Хіонії, Галини та Василиси.

Іменини святкують Василина, Галина, Ірина, Леонід, Михайло, Ніка, Павло.

Народилися

Цього дня народилися український педагог, організаторка народної освіти Христина Алчевська, французький письменник Анатоль Франс, американський авіаконструктор, піонер авіації Вілбер Райт, німецький комуніст, один із головних політичних опонентів Гітлера Ернст Тельман, англійський та американський кіноактор, режисер, сценарист німого кіно Чарлі Чаплін, американський кіноактор українського походження Джон Годяк, український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв Борис Возницький, німецький церковний католицький діяч, Папа Римський Бенедикт XVI, королева Данії Маргрете ІІ, український політик Олександр Зінченко, американський кіноактор-комік Мартін Лоуренс, український гітарист, учасник гурту «Океан Ельзи» Петро Чернявський.

Події

1178 до н. е. – повне сонячне затемнення. Цього ж дня, за підрахунками вчених, Одіссей повернувся на Ітаку після 20-річного походу з Троянської війни.

73 – римляни захопили юдейську фортецю Масада. Повстання в Юдеї придушено.

1346 – Стефан Душан проголосив заснування Сербської імперії.

1574 – перша документальна згадка про вертеп на українських землях, записана до Заславської замкової книги.

1632 – засновано Києво-Могилянську академію.

1705 – англійська королева Анна посвятила Ісаака Ньютона у лицарі – це перше в англійській історії звання лицаря, надане за наукові заслуги.

1848 – цісар Фердинанд I підписав патент «Про знесення всякої роботизни й інших підданських повинностей у Галичині», яким найраніше в імперії скасовано панщину.

1871 – ухвалено конституцію Німецької імперії, що діяла до 1919 року; Берлін став столицею Німецької імперії.

1912 – англійка Гаррієт Квімбі стала першою жінкою, яка перелетіла Ла-Манш літаком.

1922 – підписано Рапалльський договір про відновлення дипломатичних взаємин між Німеччиною та Радянською Росією.

1936 – у Львові розпочалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі.

1945 – СРСР розпочав остаточний наступ на Берлін.

1945 – німецьке судно «Гойя», що перевозило біженців, торпедоване радянським підводним човном Л-3. Загинули близько 7000 людей.

1947 – Бернард Барух вперше вжив термін «Холодна війна» для позначення відносин між СРСР і США.

1995 – почав діяти телефонний міжнародний код 380, який Україна першою отримала серед країн колишнього СРСР.

2000 – на референдумі більшість жителів України підтримали ідею скорочення загальної кількості народних депутатів України з 450 до 300, позбавлення їх недоторканності і право президента на розпуск парламенту.

2000 – Георгій Гонгадзе та Олена Притула заснували «Українську правду» – перше україномовне інтернет-видання.

2003 – підписано Афінський договір, за яким 10 нових країн стали членами ЄС: Мальта, Кіпр, Словенія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина і Угорщина (набув чинності 1 травня 2004 року).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus