USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

У Волинській обласній лікарні канадські хірурги провели операції з реконструкції обличчя п'ятьом військовим

29 Квітня 2024 11:45
П’ять складних комбінованих реконструктивних хірургічних втручань військовим команди хірургів з найбільшої травматологічної лікарні в Канаді Sunnybrook Health Science centre провели спільно з волинськими колегами на базі обласної клінічної лікарні.

Працювали із застосуванням канадського дороговартісного устаткування, повідомили у пресслужбі лікарні.

Усі пацієнти потребували заміщення ділянок кісток черепа, які були зруйновані осколками вщент, і на тому місці взагалі нічого не лишилося. Величезні каліцтва призводили до спотворення зовнішності та проблем під час дихання, до проблем в очній ділянці, коли потрібно було підготувати основу для встановлення очного імпланта. Тому пацієнти з комбінованими ураженнями потребували мультидисциплінарного підходу щеплено-лицьових, пластичних та нейрохірургів.

Читати ще: У луцькій лікарні 40-річній пацієнтці видалили шестикілограмову пухлину

Головним завданням і найбільшою відповідальністю лікарів було максимальне формування естетичного і функціонального аспектів, фахівці провели складні реконструкції м’яких тканин. Тим самим канадські колеги, з якими приїхали їхні анестезіолог і операційна медсестра, продемонстрували новітні технології таких операцій, які тривали по 5-7 годин.

З української сторони оперували Іван Бобрик, Дмитро та Лілія Струки і Владислав Малімон з командами, анестезіолог – Кирило Гащишин. Серед канадських хірургів – Олег Антонишин, Тара Линн Тешіма, Леонардо да Коста Батіста, Павло Славченко, Наталія Сумало-Цап.

Високотехнологічні полімерні й титанові імпланти виготовили в Канаді індивідуально для кожного пацієнта за попереднім 3D-реконструктивним моделюванням, проведеним на етапі планування операцій. Їх установлення забезпечило реконструкцію важких каліцтв склепінь черепа, обличчя та щелепно-лицьової ділянки.

"Ця співпраця відбулася за сприяння партнера – благодійного фонду «Волинь СОС Медікал» (керівник - Наталія Ариванюк), а також Владислава Малімона й, сподіваємося, продовжуватиметься надалі. У цьому зацікавлені обидві сторони, наголосив директор Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар. У час війни це особливо цінний досвід – допомогти тим, хто захищає нашу землю від ворогів. Адже лікування військових – один із пріоритетних напрямків роботи клініки.

На третій день відбулася спеціалізована конференція з презентаціями та майстер-класи зі ЩЛХ та нейрохірургії. У заході взяли участь майже 50 щелепно-лицьових та нейрохірургів з усієї України. На муляжах відпрацьовували варіанти нових оперативних втручань, щоби лікарі були готовими до складних хірургічних викликів, розповів медичний директор із питань хірургії Микола Галей. Власне, він один із організаторів цієї співпраці з боку лікарні, ознайомив з потенціалом клініки, забезпечив маршрут пацієнтів і роботу операційних залів", - повідомили у лікарні.

Фото Тараса Ярицького
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus