USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

19 березня: свята, події, факти. День народження Ліни Костенко та Міжнародний тиждень ввічливості на дорозі

19 Березня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають День клієнта, День таксономіста, День теслі, Міжнародний день ремісників і ремісниць, Міжнародний тиждень ввічливості на дорозі, Міжнародний тиждень здоров’я підлітків.

В Іспанії – День інженера та День провінції Кадіс, у Польщі – День єдності кашубів, у Хорватії – День батька, у Мексиці – День ремісників, у Венесуелі – День університетських працівників, у США – Національний день шоколадної карамелі та День птиці, у Сальвадорі – День бізнес-адміністратора, у Чилі – День допоміжних служб, водіїв лікарень і поліклінік, в Алжирі – Національний день Перемоги, у Франції – Національний день пам’яті громадянських та військових жертв війни в Алжирі і бойових дій у Тунісі та Марокко.

Сьогодні віряни вшановують пам’ять священномучеників Хризанта і Дарії Римських, що жили у ІІІ столітті. Хризант був сином патриція. Молодим він переїхав до Рима, ймовірно, щоб навчатися. Там хлопець пізнав Євангеліє і прийняв християнство. А далі почав навертати у християнство інших. Серед них виявилась і Дарія. Вона була весталкою, тобто жрицею богині Вести. Дарію відправили до Хризанта відмовити того від християнства. Але сталось навпаки – Хризант навернув Дарію, і вона, покинувши служіння язичницькій богині, приєдналася до нього, аби проголошувати християнську віру серед римлян. Язичники схопили Хризанта і Дарію 283 року й живими закопали при Соляній дорозі у Римі.

Іменини 19 березня святкують Дмитро, Іван, Інокентій, Дарія, Софія.

Народилися

Цього дня народилися іспанський живописець і скульптор Алонсо Кано; італійський поет, драматург і лібретист Сальваторе Каммарано; французький розробник хірургічних інструментів швейцарського походження Жозеф-Фредерік-Бенуа Шарр’єр; шотландський місіонер і дослідник Африки Девід Лівінгстон; нідерландський композитор і диригент Йоханнес Йозеф Херман Верхюльст; британський дослідник, географ, перекладач, письменник Річард Френсіс Бертон; фінська письменниця, журналістка, бізнес-леді Мінна Кант; німецький композитор, піаніст, органіст Макс Регер; український книжковий графік Микола Алексєєв; український поет, перекладач, публіцист Максим Рильський; українська поетеса Ліна Костенко; українська письменниця, поетка та малярка Емма Андієвська; американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії Філіп Рот; перший Європейський омбудсмен, відомий політичний і державний діяч Фінляндії Якоб Седерман; американський кіноактор Брюс Вілліс; дизайнерка одягу, авторка ляльок, громадська та культурна діячка України Валентина Сазонова; український музикант, фронтмен та лід-вокаліст гурту «Мандри» Сергій (Фома) Фоменко; офіцер Національної поліції України, Герой України Михайло Куратченко.

Події

721 до н. е. – перше описане сонячне затемнення побачили з Вавилона.

1329 – було засновано село Верхні Ремети у Закарпатській області.

1474 – у Венеції ухвалили закон про охорону винаходів – перший у світі закон про охорону авторського права.

1682 – Собор духівництва Франції ухвалив, що Папа Римський не має права позбавляти королів влади, а церква панує лише в духовних справах.

1812 – Кадіські кортеси прийняли першу Конституцію Іспанії.

1831 – перше пограбування банку в США. Англійський іммігрант Едвард Сміт викрав з City Bank of New York 245 000 доларів – гігантську на ті часи суму. Незабаром злочинця вдалося схопити (він отримав п’ять років ув’язнення у в’язниці Сінг-Сінг) і повернути велику частину викраденого.

1859 – в Парижі пройшла прем’єра опери Шарля Гуно «Фауст».

1917 – Тимчасовий уряд одним зі своїх перших зовнішньополітичних актів підтвердив автономію Фінляндії.

1917 – у Києві пройшла 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Вільна Україна у вільній Росії», «Так є здоровою вільна Україна з гетьманом на чолі». Під час першого українського свята Свободи демонстранти роззброювали поліцію.

1932 – відкрито міст Гарбор-Брідж у Сіднеї.

1934 – радгоспник Митрофан Никітін відкрив вогонь із револьвера по труні Леніна в мавзолеї.

1935 – Ігор Сікорський отримав у США патент на «літальний апарат прямого підйому».

1946 – Мартиніка, Гваделупа, Реюньйон оголошують департаментами Франції.

1953 – вперше по телебаченню було показано церемонію вручення «Оскара».

1953 – уряд Канади оголошує про те, що у всіх великих містах країни встановлюють сирени на випадок війни між США і СРСР.

1955 – в Масаді (Ізраїль) археологи виявили останки палацу Ірода.

1958 – у Люксембурзі відкрилося перше засідання Європарламенту.

1970 – радянські дисиденти Андрій Сахаров, Валентин Турчин і Рой Медведєв написали відкритий лист на ім’я Брежнєва, Косигіна і Підгірного із закликом провести демократизацію режиму.

1982 – група аргентинців підняла свій прапор над Південною Джорджією, зробивши поштовх до Фолклендської війни з Великою Британією.

1989 – перший прототип єдиного у світі літального апарата з поворотними роторами – багатоцільового V-22 «Оспрей» вперше піднявся в повітря і вперше перейшов від вертикального польоту до горизонтального.

2012 – сталася стрілянина в єврейській школі у Тулузі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus