USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Агенти чистоти»: як маленьких лучан вчать піклуватися про довкілля і сортувати сміття

22 Червня 2023 15:12
Як дітям у легкій формі пояснити важливість збереження довкілля і прищепити їм уміння сортувати відходи? Цьому найменших лучан навчають на еко-екскурсіях, які організовує перший у місті Центр управління відходами.

Під час занять дітям розповідають історію сміття, їх розважають іграми та естафетами, пригощають овочами, вирощеними на грядках, які удобрені біогумусом, а також показують знахідки з Музею старих речей, як-от програвач діафільмів чи дисковий телефон.

Чергову екскурсію «Чистий Луцьк – чисте довкілля» провели 22 червня для дітей чотирьох-десяти років із літнього табору при Дитячому центрі раннього розвитку «Світлинка».
Як розповідає вихователька Олена, разом із колегами вони на заняттях пояснюють дітям важливість правильного поводження з відходами.

«Коли ми дізналися, що в Луцьку є місце, де можна наочно дітям показати процес сортування сміття, то швиденько зібралися й приїхали. Потрібно, щоби діти привчалися сортувати відходи якомога раніше, адже проблема сміттєзвалищ, зокрема стихійних, дуже актуальна. Якщо ми будемо навчати дітей сортувати сміття, то далі в них не буде з цим жодних проблем. Навіть найменші, які ще не вміють читати, за допомогою наліпок із зображеннями засвоюють, до якого контейнера потрібно вкинути пластикову пляшку, а до якого – металеву бляшанку», – відзначає вона.
10-річний Іван зізнається: в його сім’ї нечасто сортують сміття.

«Тепер я буду все сортувати: папір, пляшки, метал, батарейки – все окремо», – обіцяє він.
Натомість у родині дев’ятирічної Лії сортують відходи. Раніше дівчинка неодноразово разом із мамою віддавали на переробку макулатуру, скляні, пластикові чи металеві вироби.

«Мама привозить контейнер. Ми туди кладемо сміття, пусті пляшки. І воно переробляється», – говорить Лія.
Особливо ж на території центру «Чистий Луцьк» її зацікавив Музей старих речей. Раніше Лія ніколи не бачила дротових телефонів.
Як наголошує фахівець зі зв’язків з громадськістю Павло Березюк, Центр управління відходами – це соціальний проєкт, завдяки якому людей навчають правильному поводженню з відходами.

«Ми вирішили починати з дітей, оскільки вони – наше майбутнє. Так виникла ініціатива проводити екскурсії. Разом із Сергієм Михалевичем (керівником проєкту «Чистий Луцьк», – ВН) ми розробили сценарій і почали запрошувати дітей. Екскурсії вже проводимо шість місяців. І за цей період у нас були понад 30 шкіл – загалом близько 600 дітей.

Зазвичай до нас приходять діти з третіх-п’ятих класів, яким ми доступно розповідаємо про сортування відходів, учимо це робити за допомогою ігор. Вони швидко все схоплюють, задумуються про довкілля й потім переповідають усе батькам. Ми жартуємо, що робимо з них «агентів чистоти» й довіряємо їм надважливу місію – розповісти батькам, родичам, сусідам про те, що в Луцьку є Центр управління відходами, куди можна привезти пляшки, папір, скло, пінопласт, одяг», – говорить Павло Березюк.
Центр управління відходами «Чистий Луцьк», що на вулиці Трункіна, 7, проводить для дітей пізнавальні еко-екскурсії з понеділка до п’ятниці. Заняття безплатні. Деталі – за посиланням.

Нагадаємо, Центр управління відходами «Чистий Луцьк» працює з жовтня 2022 року. Тут від містян приймають відсортоване сміття і відправляють його на переробку. До центру можна привозити ПЕТ-тару, поліетилен, батарейки та акумулятори, папір, скло, побутову техніку, меблі, метал, люмінесцентні лампи, упаковку Tetra Pak, будівельні відходи, рештки зелених насаджень, біовідходи, одяг, взуття тощо.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus