USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Біля берегів Швеції на затонулому флагмані знайшли середньовічну скриню для зброї

24 Квітня 2024 00:37
Археологи під час дослідження затонулого данського королівського флагманського корабля «Грібсхунден» знайшли унікальну скриню зі зброєю часів пізнього середньовіччя.

Крім того, вони ідентифікували розколоту надбудову судна, яка може розкрити нові деталі про можливості корабля, повідомляє УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

«Грібсхунден» (також відомий як «Грифон») був флагманським кораблем короля Данії Югана І, який правив у 1481-1513 роках. У 1495 році корабель затонув біля берегів Швеції.

У 1970-х роках його знайшли дайвери-любителі, однак для дослідників він став доступний лише у 2000 році.

Читати ще: Вчені розгадали загадку Бермудського трикутника

Останнє обстеження корабля проводили у травні минулого року. Дослідницька група на чолі з професором Йоханом Рьоннбі з Університету Сьодерторна та аспірантом Рольфом Вармінгом зі Стокгольмського університету використовувала підводні камери та спеціальну 3D-технологію, щоб оглянути та задокументувати рештки корабля.

Одним із важливих відкриттів стала дерев’яна скриня для зберігання та виготовлення боєприпасів. Такі часто мали при собі солдати на полі битви.
Виявлена скриня сильно пошкоджена корозією, яка з'явилася від замка або фурнітури. Дослідники знайшли в ній кілька гострих уламків кременя, дві видовжені свинцеві пластини з отворами по краях і щонайменше три кам'яні форми для свинцевих куль різного калібру.

«Форми призначалися для виробництва куль для ручної вогнепальної зброї, такої як ручниця, а також для вогнепальної зброї більшого калібру, можливо, аркебуз або менших казнозарядних рушниць», – зазначили дослідники.

Скриня та її вміст, ймовірно, належали німецьким найманцям, які перебували на борту під час потоплення «Грібсхундена».

Дослідники також ідентифікували значну частину надбудови корабля, яка збереглася, попри те, що розкололася і розсіялася морським дном. Ці колоди можуть надати важливу інформацію про те, який вигляд мала надбудова, а отже, і про можливості судна.

Читати ще: В Ізраїлі знайшли підземну схованку часів війни з Римською імперією

Також науковці дослідили знайдені раніше фрагменти кольчуг. Вони виявили, що кільцеве плетіння має кілька різних ниток і методів виготовлення. Це свідчить про те, що його неодноразово ремонтували. Гауберки, або кольчуги, подібні до цієї, могли вміщати до 150 тисяч кілець.
Під час попередніх занурень дослідники знайшли ранню вогнепальну зброю та цистерну для пиття. Вони також припустили, що «Грібсхунден» побудували на півдні Нідерландів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лікар Показати IP 24 Квітня 2024 03:18
Ковельська громада в шоці
прохфесор Показати IP 24 Квітня 2024 07:10
Волинь в шоці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus