USD 39.76 40.00
  • USD 39.76 40.00
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 10.00

Блокування кордону: Туск звинуватив уряд Польщі у бездіяльності

29 Листопада 2023 11:10
Дональд Туск, який у середині грудня може стати прем’єром Польщі, оцінюючи ситуацію з блокуванням кордону з Україною, звинуватив чинний уряд Матеуша Моравецького «в бездіяльності, яку не можна пробачити».

Про це Туск заявив журналістам у Сеймі, передає Укрінформ.

«Це бездіяльність, яку не можна пробачити. Таким чином ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини і не захищаємо польських інтересів», – сказав політик.

За його словами, чинний уряд Польщі ставить усіх у дуже складну ситуацію: «Право і Справедливість», Моравецький і Качинський жахливо, дуже по-дилетантському, непрофесійно і дуже цинічно розіграли українську карту».

Лідер Громадянської коаліції підкреслив, що спочатку, коли це було доречно, Варшава демонструвала радикально проукраїнську позицію «повністю забуваючи про польські інтереси». За його словами, «Польща повинна жити в дружбі і підтримувати Україну, водночас не нехтуючи власними інтересами».

Читати ще: Відповідь на блокаду кордону: українські водії влаштували акції протесту на дорогах Польщі

«Вони повністю знехтували цим, а коли зрозуміли, що це дратує людей, почали розігрувати антиукраїнську карту, а потім відвернулися від проблеми на кордоні», – констатував Туск.

При цьому він зазначив, що вивчає цю проблему і проводить зустрічі з політиками й експертами, які займатимуться питанням кордону.

Як повідомлялося, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. 27 листопада, президент Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду прем’єр-міністра і прийняв присягу у нового складу Ради міністрів. Якщо уряд Моравецького протягом двох тижнів не отримає вотум довіри у Сеймі, то наступним право формувати новий кабінет матиме Дональд Туск, за яким стоїть владна більшість у Сеймі. Туск уже визначився зі складом майбутнього уряду, але прізвища кандидатів іще офіційно не озвучувалися.

Наприкінці жовтня польські перевізники оголосили, що з початку листопада і до кінця року планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Рух транспорту заблокований у напрямку найбільших пунктів пропуску «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» та «Рава-Руська–Хребене» із 6 листопада. Заблоковано й пункт пропуску «Медика–Шегині».

Читати ще: Скасувати єЧергу на Устилузі: у польському уряді озвучили вимоги до України та ЄС

Нещодавно було анонсовано, що польські перевізники погодили продовження протесту до лютого наступного року. Також не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 29 Листопада 2023 11:47
За рахунок фірм польських протестувальників погасити збитки українських перевізників. Митниця допоможе зробити правильні підрахунки.
Ян Показати IP 29 Листопада 2023 11:49
Дональде , їм зараз не до кордону, вони зараз по собі кювети чистять, бетонують місце при кориту на роки до переду. Сьогодні Матеуш(брехун) Муравецький в Сеймі буде казки оповідати !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus