USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Пацієнти чи заручники? Справа про скандальну луцьку наркоклініку – нарешті в суді

5 Лютого 2024 12:17
У 2019 році в реабілітаційному центрі для алко- та наркозалежних «Ренесанс» у Луцьку відбулися обшуки. До правоохоронців звернулися пацієнти, які заявили, що їх тримають там проти їхньої волі. Спочатку повідомляли про 50 постраждалих. Згодом кількість таких зменшилася до 15. До моменту, коли справу нарешті призначили до судового розгляду, троє людей не дожили.

Правоохоронці розповідали, що до них звернулися люди, які напередодні перебували в реабілітаційному центрі. Вони заявили про незаконне позбавлення волі, психологічне та фізичне насильство, яке до них застосовували працівники закладу. Мовляв, таким чином у відділенні центру в Луцьку та приміщенні закладу в Гаразджі утримували понад 50 людей. Тож з обшуками силовики не забарилися, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Тримали недобровільно. Привезли теж недобровільно. Загалом – в ізоляції. Надвір випускали тільки курити», – зазначав тоді один з пацієнтів центру.

Натомість колишні пацієнти говорили протилежне: «Без цього центру я просто не впорався б, залазив би далі в борги, вживав би».

Кільком особам оголосили підозру щодо викрадення людей. У справі було 15 потерпілих, але за час досудового слідства троє з них померли.

Нині в провадженні – шестеро обвинувачених.

Через низку причин підготовче судове засідання неабияк затягнулося. Нині в суді вирішували, чи призначати справу, обвинувальний акт якої тут ще з 2020 року, до розгляду.

Адвокати підсудних запевняли: поки що не варто, оскільки письмові заяви від потерпілих, які надав прокурор, викликають сумніви.

«Чому я посилаюсь на ці обставини? Тому що взагалі виникають сумніви, чи люди підписували ці документи. Чому сторона захисту наголошує на необхідності їх явки? Тому що я був на першочергових слідчих діях, коли затримували підзахисних у 2019 році. І як відбувалася ця процедура? Людей вивели з приміщення реабілітаційного центру «Ренесанс», посадили в автобус, завезли в обласне управління Національної поліції і в більшості з них люди не хотіли підписувати будь-які заяви», – сказав адвокат Володимир Романовський.

Захисники наполягали: варто викликати потерпілих у справі, щоб вони висловили свою позицію на стадії підготовчого засідання.

Суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Сівчук вирішив усе-таки розпочати безпосередній судовий розгляд справи. Засідання відбудеться 12 лютого.
Нагадаємо, у 2019 році затримали винних у незаконному утриманні понад 50 пацієнтів реабілітаційного центру «Ренесанс». Не лише українців, а й іноземних громадян нібито неправомірно утримували під виглядом лікування.

У 2022 році в реабілітаційному центрі «Ренесанс» сталося вбивство. Як повідомляла поліція, один пацієнт задушив іншого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus