USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Політика, суд і «мода на червоний»

10 Лютого 2012 12:06
Минулоріч, 20 квітня, депутати Луцької міськради ухвалили рішення, яке спровокувало значний суспільний резонанс. В обласному центрі Волині заборонили використання радянських прапорів та символіки під час масових заходів.

Ще зранку того дня під стінами мерії зібралося кілька десятків людей, які протестували проти цієї ініціативи. А до сесійної зали завітав депутат Верховної Ради Андрій Найдьонов. Він вказував обранцям громади Луцька на неправомірність подібного рішення.

Проте слова нардепа та заклики пікетувальників не переконали 29 депутатів, які проголосували «за».

«Дайош» прапори скіфів

Один з ініціаторів заборони, голова фракції «Свободи» у міськраді Святослав Боруцький мотивував її тим, що СРСР, як держава, припинив існування. «Тож для чого використовувати на заходах символи неіснуючої країни? Також мене дивує, що деякі політики стверджують, ніби Україна – правонаступниця СРСР. Але правонаступниця в СРСР тільки одна – Росія», - зауважив він.

Окрім цього, депутат акцентує увагу на тому, що Рада Європи засудила злочини комуністичного режиму. «Про символи якого ми говоримо», - додав він.

Його підтримує голова Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Василь Кушнір. «Чого б тоді не приходити з символікою скіфів чи інших племен та народів, які жили на території України», - пожартував він.

Натомість керівник фракції Партії регіонів у міськраді Іван Смоленг не підтримує ініціативу Боруцького. «Про це я неодноразово заявляв під час сесії», - каже обранець громади. На його думку, не можна забороняти символіку СРСР, бо ще живі ветерани-фронтовики, які воювали під червоними прапорами.

Цими ж аргументами користується голова обласної ради ветеранів Микола Капітоненко. Він стверджує, що попри будь-які заборони він та його друзі виходитимуть на урочистості з червоними прапорами. «А як ви забороните мені і людям, які воювали під червоним прапором… Її не заборониш, поки люди живі. Поки є ті, хто воював», - каже він.

Водночас ветеран незадоволений присвоєнням вулиці Червоноармійській назви Героїв УПА. Мовляв, треба мати історичне підгрунтя для такого рішення. «По цій вулиці зі сторони Ківерець до Луцька входив кавалерійський ескадрон, який визволяв обласний центр. Нова назва не відповідає історії», - вважає громадський діяч.

Червона демократія прокуратури


Зрештою, через певний час своє вагоме слово сказала прокуратура, яка в січні 2012 року опротестувала рішення депутатів про заборону використання радянських прапорів та символіки під час масових заходів в обласному центрі Волині.
Прес-служба відомства повідомляла, що воно суперечить вимогам Конституції України, частині 3 статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті18 Закону України «Про об'єднання громадян», статтям 1 та 2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».

Тобто, на думку прокуратури, порушується конституційне право громадян на вільний вибір використання символік і прапорів під час зборів, мітингів, походів і демонстрацій, а також право політичних партій використовувати власну символіку, яка містить окремі елементи, ідентичні радянській.

«Минулоріч такі ж акти прокурорського реагування на аналогічні незаконні рішення органів місцевого самоврядування задоволені у Івано-Франківській та Львівській областях», - відзначили у прес-службі прокуратури.

Боруцького дивує така позиція правоохоронців. «Прокуратура взяла на себе функції Конституційного суду України. В Конституції України ніде не пише про використання чи не використання тієї чи іншої символіки. Тому тут йде мова про довільне трактування Основного Закону, який коментувати може тільки відповідний суд», - каже «свободівець».

В суді розберуться

Отож, у січні цьогоріч під час позачергової сесії обранці луцької громади відхилили протест прокуратура. Правоохоронці подали до суду на міськраду, і 31 січня Волинський окружний адміністративний суд задовольнив їх позов.

Нині ж юристи ради готують апеляцію, яку подадуть 10 лютого. Начальник юрвідділу Марина Мартіросян розповіла, що юристи рекомендували депутатам підтримати протест прокурора. «Ми промоніторили практику і побачили, що подібні рішення інших рад програють в судах», - зауважила фахівець.

Якщо ж апеляційну скаргу відхилять, то правники подаватимуть касацію.

Боруцький переконаний, що міськрада виграє суд. Протилежної думки дотримується Смоленг. «Окружний суд прийняв правильне рішення. Сподіваюся, що й апеляцію відхилять», - каже депутат.

***

Насамкінець цікаву думку висловив керівник луцьких регіоналів. Мовляв, поки живі ветерани, то питання про заборону символіки буде актуальним. «А коли їх не стане – воно відпаде саме собою», - вважає Смоленг.

Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
зaгрeб Показати IP 10 Лютого 2012 12:29
Кaкиe тaм вeтeрaны.?Их почти нe остaлось.Крaсныe тряпки лобируют люди которыe о войнe с фильмов знaют.Взять нaпримeр Сaшу и eго издобрaтию.
Анастасія Передрій Показати IP 10 Лютого 2012 12:58
я після цього не знаю як сприймати пісню "Lady in red" )))
Бяка Показати IP 10 Лютого 2012 13:10
Долой тряпье "месячного" цвета!!!
Кіндрат Показати IP 10 Лютого 2012 13:13
Красние наступаю, а значит скоро будет Победа!!! Победа над капиталом, над нищетой, Мы будем сила Сила в нашых народах Украина Россия Белоруссия
зaгрeб Показати IP 10 Лютого 2012 13:30
Во Кaнaнович пeтросянит!
Правда. Показати IP 10 Лютого 2012 17:30
Загреб і Хатуль один і той самий КЛОУН ВН!
попадюк Показати IP 10 Лютого 2012 18:25
25 лютого 2010 року Європейський парламент прийняв резолюцію по Україні в якій заявив, що Європейський Союз "глибоко шкодує щодо рішення колишнього президента України Віктора Ющенка посмертно нагородити Степана Бандеру, лідера Організації українських націоналістів (ОУН), яка співпрацювала з нацистською Німеччиною, званням "Національного Героя України"; сподівається у зв'язку з цим, що нове українське керівництво перегляне такі рішення і зберігатиме відданість європейським цінностям".Крім того, Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй щороку з 2008 по 2011 роки приймає резолюцію "Про недопустимість певних видів практик, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації та пов'язаної з ними нетерпимості". За резолюцію, що спрямована на боротьбу проти героїзації нацизму, проголосували 118 країн світу. В резолюції ООН будь яка героїзація членів усіх організацій (в тому числі і ОУН -УПА), які воювали проти країн антигітлерівської коаліції (і проти СРСР) вважається неприпустимою, і такою що не відповідає статусу члена ООН.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus