USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.10

Регіональна політика і повоєнне відновлення: волиняни виступили на конгресових слуханнях

18 Серпня 2023 16:30
Механізми взаємодії суб’єктів державної регіональної політики щодо відновлення та розвитку регіонів – такою була головна тема дискусійного форуму за участі представників обласних рад та адміністрацій, агенцій регіонального розвитку, представників громад, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Волинь представляли голова облради Григорій Недопад та народний депутат Вячеслав Рубльов, повідомляє Волинська обласна рада.

Організатором засідання виступили Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD. Учасники обговорили державну регіональну політику, виклики, які стоять перед органами місцевого самоврядування, та можливості їх вирішення для забезпечення ефективної роботи, а також діяльність агенцій регіонального розвитку.

Як зазначив заступник керівника Офісу Президента України, виконавчий секретар президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Олексій Кулеба, державній регіональній політиці та місцевому самоврядуванню буде присвячена велика частина української доктрини, яку Президент України Володимир Зеленський запропонував до загальнонаціонального обговорення.

Народний депутат України Вячеслав Рубльов наголосив, що в парламенті працюють над удосконаленням законодавства з визначення функціональних типів територій. Це території відновлення, регіональні полюси зростання, території з особливими умовами для розвитку та території сталого розвитку. Проте потрібно досконало пропрацювати критеріїв поділу цих територій.

«У різних регіонах – різна ситуація, тому чітка регіональна політика має бути в пріоритеті для держави, – підкреслив народний обранець. – В Європі переконані, що в Україні повинен продовжуватися процес децентралізації і посилюватися роль регіонів та їхня взаємодія. Ми ж як парламентарі маємо втілювати це на законодавчому рівні».

Він також наголосив, що територіальні громади повинні мати проєктних менеджерів, які будуть залучати кошти на розвиток громад. Нині, в умовах війни та обмежених бюджетів, такі фахівці в дефіциті.

Крім того, це важливо для України для вступу в Європейський Союз. Як приклад він навів Польщу: перед вступом Польщі в ЄС вони підготували 15 тисяч фахівців. На думку Вячеслава Рубльова, держава в цьому процесі не допомагає, тому кожна громада самостійно шукає інвестиції для себе.

Голова Волиньради Григорій Недопад зазначив, що в області створена Агенція регіонального розвитку, яка активно почала працювати після того, як до складу її засновників увійшла обласна рада.

«Ми співпрацюємо з закордонними партнерами, зокрема із Лодзьким воєводством. Вони готові навчати для нас проєктних менеджерів, які не тільки самі будуть спроможні здобувати гранти, а й у перспективі зможуть брати участь у відборі інвестиційних проєктів, які будуть надаватися для відбудови і розвитку нашої держави. Європейські партнери відкриті для співпраці, і ми маємо швидко й ефективно відреагувати на це», – наголосив Григорій Недопад.

Він також додав, що в комунальних установах Волині дуже мало фахівців, які спеціалізуються на написанні проектів: «Тому нам усім треба працювати над тим, щоб шукати та навчати спеціалістів. Це допоможе розвивати Волинь і Україну».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus