USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Щоб побудувати храм, волинський священник продає чорничне варення

16 Квітня 2024 12:48
Продаючи чорничне варення, хочуть зібрати кошти на будівництво храму у Старій Вижівці. Священник, його дружина та небайдужа громада продають консервацію за символічну суму. Нині, поки зведення храму тільки почалося, богослужіння проводять у капличці.

Не випрошувати пожертви на зведення храму, а започаткувати соціальне підприємництво та потрохи збирати кошти на будівництво. Такий спосіб обрав отець Володимир Улян, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я проходив навчання в Українській соціальній академії й дізнався про термін «фандрайзинг». Ми вивчали, на чому можна заробити гроші як парафія. Люди звикли, що церква просить: дайте. А тут ми вирішили дати щось людям. Ми промоніторили місцевість, де живемо, побачили, що є багато грибів, багато чорниці. Вирішили робити чорничне варення і в парафіях Галичини, які є більш розвиненими, ми просимо в людей пожертви. Ми просимо 200 гривень за баночку чорничного варення. Люди щиро жертвують. На цьому варенні за 2023 рік ми заробили 200 тисяч гривень», – розповів настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ Володимир Улян.

На етикетці баночки з чорничним варенням зображено вигляд майбутнього храму. Зазначено також, що чорниця натуральна, з цукром. Вказано і номер рахунку, куди можна переказувати гроші на зведення церкви.

Читати ще: Волинські школярі висадили «Сад Перемоги»

«Велику частину матеріалів для фундаменту ми купували за кошти, які отримали за баночки чорничного варення. З огляду на війну багато благодійників із-за кордону не підтримують будівництво храмів. Вони радше підтримують будівництво якихось соціальних центрів, де можна надавати допомогу нужденним. Тому ми мусимо власними силами будувати цей храм. Ми цю чорницю збираємо самі. Кожна сім’я має 10 літрів чорниці пожертвувати для реалізації цієї ідеї», – пояснив отець Володимир Улян.

Одні мешканці громади самі збирають чорницю для варення, інші – платять людям, які ходять у ліс по ягоди. Цього року об’єми виготовлення для храму планують збільшити. Якщо торік була тисяча банок варення, то цьогоріч хочуть виготовити дві тисячі. Планують придбати і спеціальне обладнання для виготовлення варення.
Читати ще: Із хрестом і дзвонами: як сільську хату на Волині перетворили на московську церкву

Дружина отця Володимира Юлія Улян власноруч консервує баночки.

«Удень ми закручували десь 300 баночок. Якщо цілий день на ногах постояти, то трошки важко, але ми спілкувалися, було весело, бо це ж не одна людина робила. Ми по кілька збиралися. Помітили, що одна-дві людини не справляться, тому потрібно залучати більше. Так по черзі вдома кожен долучався до цієї справи. 10 хвилин від дому – ліс, і там уже ростуть чорниці. Скрізь у навколишніх лісах вони є, дуже смачні, соковиті», – сказала Юлія Улян.

Поки храм тільки починають будувати, служби отець Володимир проводить у невеличкій капличці. Є в ній «Книга тверезості». Ідея – єпископа зі Львівщини Cильвестра Сембратовича, який жив ще в ХІХ столітті. «Суть книги наступна. Я як людина, яка не вживає алкоголю, жертвую свою відмову за людину, яка вживає. Є присяга. Порушення присяги зобов’язує до сповіді», – зазначив Володимир Улян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 16 Квітня 2024 12:58
так отож
Філолог Показати IP 16 Квітня 2024 13:06
Гроші, якщо українською, не скидають, а переказують
Андрій до Філолог Показати IP 16 Квітня 2024 14:21
Такий ви ФІЛОЛОГ якщо не розумієте новотворів....
Просто Показати IP 16 Квітня 2024 15:27
Як замовити варення?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus