USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Слідство навмисне затягують? Водій тролейбуса, якого в Луцьку збив СБУшник, не може отримати компенсації

15 Квітня 2024 18:12
Водій тролейбуса Юрій Сидорчук, якого збив підполковник служби СБУ в Луцьку, отримав другу групу інвалідності. Після тривалого дороговартісного лікування, на яке чоловікові збирали рідні, він повернувся на роботу. Тим часом розслідування цієї справи затягується, провадження досі не потрапило до суду, а винуватцю-водію донині не вручили повідомлення про підозру.

ДТП трапилася 22 вересня 2021 року в Луцьку. Кермувальник «Рено» наїхав на водія тролейбуса, який у цей час на дорозі усував несправності. Водія тролейбуса Юрія Сидорчука з множинними переломами та численними забоями госпіталізували до лікарні. Водій легковика, на той час службовець СБУ Андрій Шава, схоже після ДТП не був затриманий. Відтоді правоохоронці не спромоглися вручити йому підозру. Справа навіть не потрапила до суду, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Три роки засвідчили два фактори. Перший – абсолютна неефективність ДБР як органу досудового розслідування, коли потенційними підозрюваними є посадові особи правоохоронних органів. А в нас працівник СБУ вчинив ДТП. Окрім того, другий момент підтвердив той факт, що потерпілий є безправним у кримінальному провадженні», – прокоментував адвокат Олександр Лавренчук.

Потерпілим у цій справі Юрія Сидорчука довелося визнавати через ухвалу суду. Слідчий експеримент із потерпілим було проведено аж через два роки з моменту ДТП.

Що ж до правоохоронця, який наїхав на водія, то він тільки відшкодував незначну суму.

«Винуватець ДТП на цей момент відшкодував 10 тисяч гривень. У нас були і погрози, і звинувачення, що винен потерпілий», – додав адвокат Олександр Лавренчук.

Натомість, за словами Андрія Шави, він відшкодував усі витрати на лікування.

Тим часом Юрій Сидорчук після тривалого лікування, на яке збирали всією родиною, та реабілітації вийшов на роботу.

«На початку грудня мені дали другу групу інвалідності. Це 4700 гривень – тільки за квартиру заплатити та на таблетки. А далі жити як? Чи взагалі не жити? Зараз працюю слюсарем. Узяли слюсарем, бо на водія немає здоров’я», – розповів Юрій Сидорчук.

На думку постраждалого і його захисника, розслідування слідчі ДБР затягують наче навмисне. Поскаржитися на бездіяльність слідчого вони теж не можуть, бо не мають на руках матеріалів кримінального провадження. Нібито вони перебувають в інституті судових експертиз, хоч досі судово-медичної експертизи, яка підтвердила би тяжкість тілесних ушкоджень, з незрозумілих причин так і не провели.

«Я знаю, що ДБР скрізь розслідує, всіх садять, а тут ДБР нічого не може зробити, навіть якогось технічного експерименту провести… Якби я когось зачепив, то мене, напевно, вже посадили б», – обурився Юрій Сидорчук.
У ДБР своєю чергою запевнили, що експертизу досі не провели через зайнятість інституту судових експертиз.

«Розслідування відбувається за ч. 1. ст. 276 ККУ – це порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості. Працівники ДБР провели цілий комплекс заходів для встановлення всіх обставин цього інциденту. Досі триває експертиза, за результатами якої буде прийнято рішення про подальші кроки… Це все залежить насправді від експертних інституцій, які завантажені роботою, тому воно все затягується», – прокоментувала речниця Територіального управління ДБР у Львові Тетяна Муравель.

Як пояснив захисник постраждалого водія, оскільки судово-медичну експертизу досі не проведено, не можуть завершили й досудове розслідування. Через це не може бути завершене службове розслідування з приводу одержання відшкодування за отримання тілесних ушкоджень під час виконання професійних обов’язків.

Адвокат написав скарги на офіси Президента, Генпрокурора та Уповноваженого з прав людини. Він просить втрутитися в ситуацію, пов’язану з невиконанням слідчими ДБР службових обов’язків, допоки справу не закрили через закінчення термінів давності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus