USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Учені ідентифікували три нові види вимерлих гігантських кенгуру

16 Квітня 2024 00:17
Тисячоліттями великі сумчасті тварини блукали Австралійським континентом, проте вчені мали обмежені знання про гігантських кенгуру, або Protemnodon. Наразі ж їм вдалося ідентифікували три нові види вимерлих гігантів – Protemnodon viator, Protemnodon mamkurra та Protemnodon dawsonae, які жили від пʼяти мільйонів до 40 тисяч років тому.

Дослідники вважають, що кенгуру Protemnodon viator важив до 170 кг – це вдвічі більше, ніж вага найважчих сучасних рудих самців, передає Бабель з посиланням на The Guardian.

Раніше загальноприйнятим було твердження, що Protemnodon пересувалися на всіх чотирьох лапах, однак тепер дослідники кажуть, що це стосується лише трьох або чотирьох видів. Інші інколи стрибали на чотирьох лапах, а іноді – на двох.

Читати ще: Вчені з’ясували, коли кенгуру навчилися стрибати

Нові знання і класифікація видів дозволять у майбутньому досліджувати, як гігантські кенгуру еволюціонували та реагували на зміни навколишнього середовища.
Дослідники вже зробили фотографії та 3D-сканування 900 зразків у 14 великих музеях Австралії, Великої Британії, США та Папуа Нової Гвінеї, які показали значні відмінності між видами, наприклад, різні способи стрибків. Відмінності можуть свідчити про пристосування до абсолютно різних середовищ, у яких жили гігантські кенгуру – від посушливої ​Центральної Австралії до лісистих гір Тасманії та Папуа Нової Гвінеї.

Читати ще: Вчені назвали найрозвиненішу тварину на Землі

Поки що немає чіткого пояснення, чому гігантські кенгуру вимерли, а їхні близькі родичі, такі як сірий кенгуру та валару, – ні. Учені припускають, що причиною слугує зміна середовища їхнього проживання, до якої призвела діяльність людини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus