USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Вуличний художник створює новий мурал у центрі Луцька. Фото

7 Липня 2022 11:38
Стінопис із тризубом на фасаді будинку, що на проспекті Волі, зазнає суттєвих змін. Автор муралу, намальованого ще у 2015 році, анонсував створення абсолютно нової композиції.

Відзначимо, що автор муралу, вуличний художник Андрій Присяжнюк розробив стінопис із зображенням тризуба на проспекті Волі, основуючись на власні рефлексії на тодішні події в Україні. При розробці ескізів він враховував навколишнє середовище та візуально вписав мурал у простір.

Місце створення стінопису символічне, адже поруч до 1980-х років розташовувалося старе міське православне кладовище, на якому поховані Герої визвольних змагань українського народу 1917-1921 років.

Як розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Андрій Присяжнюк, нині йдеться про створення абсолютно нової композиції, в основі якої, однак, залишиться тризуб.

«Сам тризуб буде мати іншу пластику, інші форми. Оскільки я вже перемальовую зображення, то для чого відтворювати те, що я створив ще у 2015 році, якщо можна зробити свіжу роботи? Це, на мою думку, цікавіше», – наголосив він.

Мурал міститиме низку нових елементів, які ототожнюватимуть зображення із сучасними подіями в Україні, як-от квіти чи автомобільна техніка.

«Навколо тризуба будуть декоративні квіти, які я стилізував, надихнувшись петриківським розписом (але це не петриківський розпис). А знизу буде розбита російська техніка», – зазначив Андрій Присяжнюк.
Робота над створенням нового стінопису триває

Художник сподівається, що погодні умови дозволять завершити стінопис за тиждень.

Як він пригадав, хоча приступив до роботи над оновленням стінопису нещодавно, плани щодо зміни зображення на фасаді будівлі на Волі обговорювали ще торік. Адже тризуб давно вигорів на сонці і де-не-де обсипалася штукатурка. Окрім того, мурал постраждав через непрофесійне втручання комунальних служб, які проводили ремонтні роботи. Тому значна частина муралу була спотворена та мала неестетичний вигляд.
Мурал восени 2018 року

Із протилежного боку цієї ж будівлі також хочуть створити мурал. Раніше там були розміщені рекламні борди.

«Були домовленості. Я розробляв низку концепцій, але далі робота не зрушила. Я мав зробити тризуб і після того приступити до протилежного боку будівлі. Я готовий до роботи. Але чи це вдасться, поки невідомо», – сказав вуличний художник.

Читати ще: Кіт в навушниках та ждунка: графіті і мурали у Луцьку. Фоторепортаж

Також Андрій Присяжнюк розробив постер із тризубом, який буде зображено на стіні, та ще два постери з іншими композиціями. Їх можна придбати в магазині «Бедрик», що на першому поверсі будівлі зі стінописом.

«100% виручених коштів я передам на потреби Збройних сил України. Про все прозвітую на своїх сторінках у соціальних мережах», – додав він.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus