USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

24 травня: свята, події, факти. День парків та кримський хан вщент спалив Москву

24 Травня 2023 00:00
Сьогодні в Україні святкують День слов’янської писемності і мови. Для українців та народів Східної Європи ця дата є надзвичайно особливою. Вона має прямий стосунок до рівноапостольних Кирила та Мефодія, яких цього дня вшановують віряни.

Також 24 травня Всесвітній день відеоігор. Дату святкування обрали на честь офіційної презентації Ральфом Баєром та його команди першої домашньої приставки для ігор Magnavox Odyssey. Відбулося це 24 травня 1972 року.

А ще 24 травня Міжнародний жіночий день за мир і роззброєння. Цю ініціативу підтримало понад 40 країн світу. Головна мета – об’єднати жінок планети, щоб знищити насильство як метод розв’язання проблеми, поширення ідеї гуманності і мирного співіснування.

24 травня також святкують Міжнародний день тіари. Подія була започаткована після проведення заходу на честь «Сезонів успіху Барбари Беліссімо» 2005 року. Дата збігається з днем народження королеви Вікторії. Головна мета Міжнародного дня тіари – наголосити на важливості відчуття власної гідності. Адже така прикраса будь-яку жінку змусить уявити себе королевою.

Також 24 травня Всесвітній день шизофренії. Шизофренією називають психічне захворювання, яке характеризується повним відчуттям відриву від реальності. Часто у пацієнтів присутні галюцинації. Більшість хворих просто поринає в свої думки, тому не становлять загрози для інших. Вчені вважають, що ця хвороба пов’язана з високим рівнем дофаміну в організмі.

А ще 24 травня Європейський день парків. Свято природи і культури, яке було започатковане організацією EUROPARC Federation 1999 року. Дату святкування обрали на честь створення у Швеції першого національного парку. Відбулося це 1909 року.

В Україні святкують День слов’янської писемності та культури, у США – День ескарго, День полювання сміттяра, День братів, День сонцезахисного крему, у Белізі – День Співдружності, в Еритреї – День незалежності, в Еквадорі – День Пичинчи.

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.

Іменини за православним календарем святкують Осип, Кирило, Олександр, Мефодій, Ростислав та Никодим.

Народилися

24 травня народилися польсько-німецький хімік і фізик Габріель Фаренгейт, французький революціонер, лікар і публіцист Жан Поль Марат, визначний український і радянський лікар-патофізіолог, президент Академії наук України Олександр Богомолець, український композитор, хоровий диригент і музично-громадський діяч Кирило Стеценко, американський мільярдер, засновник однієї з найбільших газетних імперій Семюель Ньюхауз, письменник, лауреат Нобелівської премії Михайло Шолохов, український радянський поет, прозаїк, журналіст Іван Нехода, український письменник Михайло Стельмах («Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Правда й кривда»), український поет-шістдесятник, художник Кость Шишко, поет, лауреат Нобелівської премії Йосип Бродський, український рок-музикант Олег Скрипка, українська гімнастка Оксана Скалдіна, українська співачка, переможниця «Євробачення-2004» Руслана Лижичко, український спортсмен – стрілець із лука Віктор Рубан.

Події

1571 – війська кримського хана Девлет-Ґерая спалили Москву.

1626 – директор Нових Нідерландів Петер Мінейт купив у індіанців острів Манхеттен за 60 гульденів.

1798 – Товариство об’єднаних ірландців розпочало повстання з метою повалення британського правління і створення незалежної Ірландської республіки.

1822 – Еквадор здобув незалежність від Іспанії.

1844 – із Вашингтона в Балтімор відправлена перша телеграма азбукою Морзе, яка була названа на честь американського винахідника, котрий запропонував її в 1838.

1928 – експедиція Умберто Нобіле на дирижаблі «Італія» досягла Північного полюсу. Цей політ протяжністю 5300 кілометрів над незнаними просторами Льодовитого океану став одним з найбільш значних досягнень в історії повітроплавання.

1936 – створено ФК «Шахтар».

1956 – у Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи.

1964 – заворушення через футбольний матч Перу – Аргентина в Лімі. Загинули 328 осіб, постраждало понад 4 тисячі.

1993 – Ерітрея отримала незалежність від Ефіопії.

1999 – унаслідок вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку загинули 39 людей.

2003 – Україна дебютувала на 48-му конкурсі «Євробачення», що відбувся в Ризі. Олександр Пономарьов із піснею «Аста ла віста» посів 14-те місце.

2018 – відкрито новий Бескидський тунель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ПТН ХЛО Показати IP 24 Травня 2023 09:32
Треба спалити Москву ще раз!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus