USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

8 жовтня: свята, події, факти. День юриста, Берестейська унія й заснування греко-католицької церкви

8 Жовтня 2022 00:00
8 жовтня професійне свято в українських правників – День юриста. У США – День вареників, День гри в салки, День сендвіча «Флаффернаттер», у Таджикистані – День сільського господарства, у Вірменії – День танкіста, в Хорватії – День Незалежності, в Індії – День військово-повітряних сил, у Перу – День військово-морських сил, у Намібії – День посадки дерев.

8 жовтня День ангела відзначають: Єфросинія, Пелагея, Таїсія, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Герман, Микола, Олександр, Євген, Максим.

Цього дня народилися шотландський священник, який організував перший у світі ощадний банк, Генрі Дункан, український спортсмен Іван Піддубний, тричі президент Аргентини, генерал Хуан Домінго Перон, український живописець-пейзажист Олекса Булавицький, радянський архітектор Олексій Щусєв, українська радянська льотчиця Поліна Осипенко, американський письменник-фантаст Френк Герберт, український театральний діяч, учений Ігор Безгін, американський кіноактор Майкл Дудікофф, американська акторка Сігурні Вівер, чотириразовий чемпіон та багаторазовий призер Літніх Паралімпійських ігор Олексій Федина.

Події

1085 – У Венеції освячений Собор Святого Марка.

1596 – Підписано Берестейську унію, створено греко-католицьку церкву.

1886 – Харківська міська публічна бібліотека прийняла перших відвідувачів.

1895 – Прояпонський переворот в Сеулі, вбивство королеви Мін.

1896 – Вперше опублікований індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах.

1914 – Уперше під час Першої світової війни застосовано бомбардувальну авіацію.

1918 – Польська регентська рада проголосила незалежність Королівства Польща.

1938 – В Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною.

1941 – Німецька армія вийшла до Азовського моря. Був зданий Маріуполь. Під час боїв потрапила в оточення 18-та армія Південного фронту. До полону потрапило понад 100 тисяч червоноармійців.

1942 – У Почаєві підписано Акт про об’єднання Української автокефальної православної церкви та Автономної православної церкви.

1945 – Інженер зі штату Массачусетс Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч.

1967 – Спецзагін болівійської армії взяв у в полон Ернесто Че Гевару. Наступного дня його розстріляли.

1977 – Організація Українського визвольного фронту провела в Нью-Йорку мотопохід під гаслом «Проти поневолення України московським комунізмом».

1991 – Верховна Рада України ухвалила закон про громадянство України.

1993 – Україна розпочала спецоперацію з евакуації грузинських біженців з Абхазії.

1996 – У Мадриді міністри закордонних справ України та Іспанії підписали Договір про дружбу та співробітництво між двома країнами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus