USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Без документів, грошей та житла: як живеться після полону мешканцям Донбасу

30 Січня 2018 21:13
Через місяць після звільнення з полону "ДНР" і "ЛНР" люди все ще не відновили свої документи та не отримали компенсації від держави. В уряді кажуть, що всі процеси державної допомоги екс-полоненим вони вже запустили, однак вони сповільнюються через бюрократію.

Про це йдеться у матеріалі ВВС.

Документи

Серед цивільних, яких наприкінці грудня визволили з полону сепаратистів, 28 - жителі непідконтрольних територій. Дванадцятеро з них не мають при собі жодних документів, які засвідчують особу.

25-річний Олексій Канарський розповідає, що відсутність документів - зараз його головна проблема. Сам він з Шахтарська, у грудні 2014 року його затримали "сили ДНР" через те, що був без паспорта.

"Під тортурами підписав папірці, що я військовослужбовець, артилерист 128-ї бригади. Відсидів майже три роки", - каже хлопець і додає, що жодного стосунку до української армії не мав.

Всі його документи залишилися на непідконтрольній території, повернути їх він не може. Єдине, що вдалося отримати - номер ідентифікаційного коду.

Після обміну йому, як і всім звільненим, видали довідку СБУ про полон, однак ці папери не підтверджують особу.

Наразі Олексій намагається отримати принаймні якийсь документ, але поки що безуспішно.

"Щоб зробити паспорт - треба довідка переселенця. А щоб зробити довідку переселенця - треба паспорт", - каже він.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука каже, що в його міністерстві усвідомлюють, що "перша проблема - це паспортизація".

"Ми знайшли повне розуміння у Державній міграційній службі й почали працювати у цьому напрямку, людям видадуть українські паспорти загального зразка", - запевняє урядовець.

"Утім це треба час і гроші", - каже він. Державний збір невеликий - кілька сотень гривень. Однак і ця сума може бути проблемою для людей, яких випустили з полону без жодної копійки, і які не мають родичів поза окупованими територіями.

Гроші

Одразу після обміну у Міністерстві соціальної політики заявили, що планують виплатити звільненим одноразову компенсацію - близько 100 тис. грн.

ВВС спілкувалася з кількома екс-полоненими: фанатом "Зорі" Владиславом Овчаренком, бійцем "Азова" Євгеном Чуднєцовим, Олексієм Канарським та Іваном Тиренком, жителем Бердянська, який потрапив у полон у травні 2016 року. Всі вони розповіли, що поки що жодної гривні від держави не отримали. Вони не знають, коли це станеться і чи станеться взагалі.

Георгій Тука пояснює, що компенсації по 100 тис. грн, які обіцяла держава, ще мають пройти всі узгодження в уряді.

"З боку державних установ ми не зможемо вирішити ці проблеми у найкоротші терміни, бо існують певні бюрократичні проблеми, які не дозволяють це зробити швидко", - каже Тука.

Урядовець додає, що кошти на такі виплати передбачені у бюджеті - під них виписали спеціальну програму допомоги всім звільненим з полону. У 2018 році на неї передбачено 96 млн. грн.

Керівник офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька додає - всі ці люди можуть звернутися до органів соцзахисту з проханням надати допомогу у зв'язку зі складними життєвими обставинами.

Обласні держадміністрації теж мають кошти на такі виплати, однак заяву, знову ж таки, можна оформити лише за наявності документів.

З грошима та найнебхіднішим (теплі речі та мобільні телефони) у перші дні після обміну допомогли волонтери. Однак Наталія Зарецька вважає, що волонтерська допомога - це не завжди добре.

"Волонтери "підсажують" звільнених на споживацький формат, фактично переносячи їхню звичку залежати від зовнішнього забезпечення в умовах ізоляції - природну для полону - на звичку залежати від зовнішнього волонтерського забезпечення, і очікувати такого ж повного зовнішнього забезпечення від держави", - пояснює вона.

"Волонтерами починають маніпулювати - одним з останніх проявів такої ситуації є випадки, коли волонтери приносять звільненим алкоголь", - додає Наталя Зарецька.

Робота і житло

Ще одне болюче питання для звільнених - це пошук житла та роботи на новому місці.

Частина з екс-полонених вирішила після лікування повернутися на Донбас - у підконтрольні владі райони Донеччини і Луганщини. Там їм з житлом та роботою допомагають місцеві держадміністрації. Наприклад, одну з жінок вже допомогли влаштуватися у Маріуполі за її фахом медика.

Ті ж, хто хоче залишитися у Києві, поки що можуть розраховувати лише на допомогу волонтерів - вони допомагають винаймати квартири на кілька місяців.

"Ті 28 людей, які мешкали на неконтрольованих територіях і отримають довідки вимушених переселенців, на загальних засадах мають право отримати житло", - розповідає Георгій Тука.

"Мова не йтиме про приватне житло, це треба людям чесно і тверезо розповідати. Мова, скоріше за все, буде йти про гуртожитки", - наголошує він.

З роботою у Києві допомагають знайомі та волонтери.

Олексій Канарський, наприклад, через друзів домовився про роботу на будівництві, де вже працюють кілька ветеранів АТО. А звільнених фанатів "Зорі" запросили працювати до Федерації футболу.

Реабілітація

Питання, яке повністю взяла на себе держава - медична допомога для звільнених з полону. Людей особисто консультували керівники Асоціації стоматологів України, вони проходили (а дехто все ще проходить) курс лікування у державних клініках, зокрема "Феофанії".

Крім того, усім звільненим запропонували психологічну реабілітацію. Утім, один зі співрозмовників ВВС Україна - Іван Тиренко з Бердянська - каже, що вирішив відмовитися від такої допомоги, через "дивні питання".

"Це не психологи, це СБУшники. Мене запитували, чи легко вбити людину, які відчуття при цьому. Це не питання психолога", - розповідає чоловік.

Наталія Зарецька запевняє, що "фахівець за протоколом не міг поставити таке запитання", хоча визнає, що з певного часу одночасно з психологами дійсно працювали представники СБУ (про що, за її словами, просили самі звільнені).

"Тож це або перекручування фактів, або питання було поставлене кимось з інших відвідувачів наших звільнених - і тоді це дуже тривожний сигнал та привід для нас ще більше обмежити доступ до звільнених сторонніх осіб", - каже вона.

Зарецька каже, що кілька людей взагалі виявилися неготовими до надмірної уваги, зокрема й з боку журналістів. Саме тому вони вирішили обмежити доступ до них.

"Звільнені дуже потерпали від тиску медіа та волонтерів, що намагались весь час бути в лікарнях та шпиталі. І ті зі звільнених, які вирішили поїхати додому раніше, по суті постраждали від прагнення публічності інших звільнених", - каже вона.

Наталія Зарецька наголошує, що Україна зараз випрацьовує свій механізм допомоги та реабілітації колишніх полонених. Загалом з початку конфлікту на Донбасі через полон пройшло понад дві тисячі людей.

"Потрібно робити не за них, а разом з ними. Консультувати їх, радити, до кого звернутись, поступово переходячи просто в режим "іти поруч", а не "вести за руку" або "нести на руках", - говорить Зарецька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus