USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Через нове податкове зобов’язання: на Волині протестують фермери

29 Вересня 2023 15:19
У Берестечку на Горохівщині виник конфлікт між фермерами та владою. Господарники отримали нові платіжки за землю зі значно вищими сумами податків: замість двохсот гривень – тисяча, а то й більше. Звідки взялися нові цифри, люди прийшли з’ясовувати до голови громади.

Фермери говорять, що і так платять земельний податок, а про пункт «мінімальне податкове зобов’язання», який з’явився тепер, уперше чують, ідеться в сюжеті 12 каналу.

«Торік у мене була 281 гривня. Цього року – 1853 гривні. Збільшення у 6,59 раза. Так же неможливо під час війни. Я розумію, що місцева казна порожня чи порожніє, бо держава недофінансовує, але звідки прості люди візьмуть кошти?» – зауважив власник паю Анатолій Лейбик.

Господарники переконані: місцева влада на них наживається.

«Я була в податковій. Відіслали назад. Тільки Берестечко підняло таку ставку», – нарікає фермерка Галина Пасічник.

До обурених власників земельних ділянок вийшов голова громади Ігор Грудзевич. Він сказав, що виконує закон і скасувати мінімальне податкове зобов’язання не може.

«Це загальнодержавний податок, який встановлюється Верховною Радою. Ми виконали те, що від нас вимагає законодавства», – пояснив голова Берестечківської громади Ігор Грудзевич.

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) з’явилося в Податковому кодексі України з 1 січня 2022 року. За словами представника Податкової служби Волині Олександра Котюна, це не новий вид податку, а механізм, який покликаний вивести аграріїв із тіньової економіки. Точніше МПЗ – це мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів тих, хто заробляє на обробітку землі або має землю.

«Фермери, які виробляють, вирощують сільськогосподарську продукцію, заключають договори оренди з громадянами, які мають у власності земельні ділянки. Після цього вони виплачують їм орендну плату. Ні для кого не секрет, що вартість орендної плати в цих договорах занижена. Це факт»,– прокоментував представник управління оподаткування фізичних осіб Податкової служби Волині Олександр Котюн.

Для того, щоб визначити певну мінімальну межу, вирахували суму, яку господарники мають сплатити з доходів, отриманих від одного гектара землі.

«У фермерів, які заключили договори оренди на адекватну суму, розмір податків значно перевищує розрахункову мінімальну суму, тому їм не потрібно нічого доплачувати. А в того, в кого договори заключено на значно нижчу суму, виникає позитивна різниця, яку вони доплачують», – сказав податківець.
Новий закон стосується і тих, хто обробляє власну землю. Саме такими є фермери Берестечківської громади.

«Ми сіємо пшеницю, садимо картоплю. Торік посіяли сою. Ціни на сою немає. А пальне – 58 гривень за літр. Молоко приймають за сім гривень. Це неможливо. А тут розказують», – зазначила фермерка Тетяна Стадницька.

У податковій пояснили: розробники МПЗ керувалися тим, що коли господарник виростив щось на землі та продав урожай, то має сплатити податок. Але не врахували, що люди можуть мати землю, але нічого на ній не вирощувати. У такому випадку є два виходи: або здавати ділянку в оренду, або обробляти і сплачувати податок.

Експерт Олександр Котюн додав: формулу мінімального податкового зобов’язання визначає податкова, вона однакова для всіх. Залежить тільки від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки та суми сплачених податків, які відмінусовуються від МПЗ.

Те, що першими рішення податкової отримали саме власники паїв Берестечківської громади, свідчить лише про те, що громада зацікавлена в тому, аби гроші з податків швидше поповнили бюджет.

«У нас база вже була готова», – додав голова Берестечківської громади Ігор Грудзевич.

Платіжки про сплату МПЗ за 2022 рік надійдуть і аграріям інших громад, які ще опрацьовують інформацію.

У Берестечківській громаді фермери та місцева влада так і не знайшли порозуміння на зустрічі. Аграрії запевняють: оплачувати платіжки не будуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus