USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Молитви за Батьківщину та 12 стоянь: у центрі Луцька – Хресна хода. Фото

14 Квітня 2023 11:42
Віряни та священнослужителі напередодні свята Воскресіння Господнього вирушили традиційною Хресною ходою середмістям Луцька. Це Хресний хід із дванадцятьма стояннями, які відображають останні події в земному житті Христа.

Процесія стартувала об одинадцятій годині 14 квітня (у Страсну п’ятницю) від Хрестовоздвиженської церкви, що на вулиці Данила Галицького, і прямує до Театрального майдану через вулицю Лесі Українки.

У зв’язку з процесією з одинадцятої години призупинено рух транспорту вулицею Данила Галицького, майданом Братський міст, вулицями Лесі Українки та Градний узвіз.

Очолює ходу митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Місця стоянь знаменують історичні віхи православ’я на Волині, стійкість у вірі наших краян та їхній патріотизм.
Дорогою передбачено зупинки біля пам’ятника християнському милосердю волинян, які рятували від голоду біженців у 1947 році, що на території храму Воздвиження хреста Господнього; на місці майбутньої каплиці Волинської ікони Божої Матері, що біля Луцького міськрайонного суду; на місці, де постане церковця «Небесної сотні» на П’ятницькій гірці; на перехресті вулиць Кривий вал та Лесі Українки; на Театральному майдані перед фотостендом загиблих бійців.

Під час Хресного ходу віряни та священники моляться за Батьківщину та воїнів, за полонених, за припинення війни, ворожнечі, неправди, за благословення Боже для волинського краю, за місто Луцьк і його мешканців, переселенців і біженців, за здоров’я хворих, за тих, хто ненавидить і хто любить нас.
Як розповів клірик луцького Свято-Троїцького кафедрального собору протоієрей Віталій Собко, Велика п’ятниця – це найскорботніший день у році, присвячений спомину Страстей Христових, тобто його страшних страждань на хресті, смерті, його жертві заради спасіння людства.
«У Православній церкві більше побутувало таке явище, як Пасії. Це богослужінння, під час якого читаються страсті за одним із Євангелістів. На заході в Католицькій церкві більш розвинулися богослужіння з проведення Хресної дороги з зупинками, під час яких також читали Святе Письмо. Десь ці традиції пересікалися.

Хресний хід, який зараз ми практикуємо в Луцьку, – це переосмислення найкращих традицій Православної церкви і традицій, які зародилися на Заході. Тобто це і православний Хресний хід, і православні молитви, і хід із 12 зупинками. Це особливе богослужіння. Відбуваються зупинки для того, щоб прочитати певний уривок, присвячений Страстям. До цього уривку підібрано молитви з проханнями, за що ми молимося: за воїнів, за недужих, за тих, хто в полоні, за Батьківщину, за біженців. Ми промовляємо ці молитви, щоби жертва Христа-Спасителя, який віддав своє життя заради усіх нас, зокрема, поширювалася на ті прохання, які є актуальними для нас зараз», – пояснив отець Віталій.
Опісля Хресної ходи на території Свято-Троїцького собору звершили чин винесення плащаниці.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Микола Степанович Показати IP 14 Квітня 2023 13:25
Псля вигнання УПЦ МП увесь мій інтерес до церкви який базувався на патріотизмі і ненависті до Москви буде втрачений, отака гірка правда. Я не корисна людина щоб ходити до церкви з ціллю попасти в Рай і годувати жирного попа
Брахман Показати IP 14 Квітня 2023 14:47
скільки ж нероб розвелось.....
Лучанка до Брахман Показати IP 14 Квітня 2023 15:40
особливо жирних в церквах і на Мерседесах
Сергій Показати IP 14 Квітня 2023 20:30
Хоть 100 людей було у тій вашій хресній ході? Навіщо вам храми упц, якщо ті що є пусті?
Вірянка до Сергій Показати IP 14 Квітня 2023 23:03
Слава Богу пустіють храми УПЦ МП. ПЦУ наповнені Божою благодаттю та вірянами, у церквах багато людей.
Сергій до Вірянка Показати IP 15 Квітня 2023 13:47
Якщо і пустіють храми то через рейдерство ПЦУ, але вірян УПЦ від того менше не стає. А на рахунок «багато» бачив днями у верхній Лаврі в Києві)
про заблудшиш Показати IP 15 Квітня 2023 15:10
заблудші таржествують, мало місця в спеціально відведених місцях, влаштовують походи. Запитання до заблудших - як так можна "воскрешати", в дійсності нічог такого не було, кожен рік не в один день а в різні дні на протязі квітня-травня і тільки у неділю??????? Задумайтесь заблудші, тобто віруючі - раби божия!
Волиняка Показати IP 17 Квітня 2023 13:25
От якби подібне дійство організувала б УПЦ (хоча б влада не дозволила б з ймовірністю 100 %) ,скільки смороду було б в ЗМІ щодо попів ,які перешкоджають вуличному руху і всьому на світі((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus