USD 39.75 40.07
  • USD 39.75 40.07
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

На стіні печери виявили таємничі символи, висічені пралюдською цивілізацією

13 Червня 2023 00:23
Команда дослідників виявила у печерній системі в місцевості, яку називають «Колискою людства», неподалік південноафриканського міста Йоганнесбурга висічені на стінах символи, які були залишені за 100 000 років до появи Homo Sapiens.

Про це повідомив CNN палеоантрополог Лі Бергер, який займається дослідженням знахідок.

За його словами, наскельні малюнки були витворами рук Homo naledi – прадавнього родича людини. У глибинах печери також було виявлено сліди поховань цього пралюдського виду.

Символи, глибоко врізані в тверду скелю, мають вигляд хрестів, решіток та інших геометричних фігур. Їхній вік оцінюється від 241 000 до 335 000 років.

Подібні символи, знайдені в інших печерах, були вирізьблені Homo sapiens 80 000 років тому та неандертальцями 60 000 років тому і, як вважають науковці, використовувалися як спосіб запису та обміну інформацією. Це перший випадок, коли така значна поведінка спостерігалася у нелюдського виду.

Homo naledi мав певну схожість з людьми, як-от прямоходіння та маніпулювання предметами руками, але представники цього виду мали менші голови (обсяг мозку був утричі меншим за людський), нижчий зріст і були стрункішими та сильнішими.

«Ці останні знахідки свідчать про навмисні поховання та використання символів Homo naledi. Здається, цілком очевидно, що цей вид з малим мозком виконував складні дії, пов’язані зі смертю», – сказав Лі Бергер.

На його думку, ця знахідка може означати, що вид Homo sapiens не тільки не є унікальними у розвитку символічних практик, але навіть, можливо, не був винахідником такої поведінки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus