USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету «Соломія Крушельницька»

20 Жовтня 2022 00:19
Національний банк з 19 жовтня вводить в обіг пам’ятну монету «Соломія Крушельницька» номіналом у дві гривні та тиражем у 30 тисяч штук.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Пам’ятна монета присвячену українській оперній та камерній співачці (лірико-драматичне сопрано) Соломії Амвросіївні Крушельницькій. «Незабутня», «неперевершена», «неповторна», «єдина у світі», «найпрекрасніша й найчарівніша Баттерфляй» – так називали її музичні критики.

Соломія Крушельницька виконувала різнопланові сопранові партії, зокрема з опер Ріхарда Вагнера, Ріхарда Штрауса, Джакомо Пуччіні, створила понад 60 оперних партій, які мали великий вплив на розвиток світового вокального мистецтва; блискуче виконувала українські народні пісні, популяризувала українську музику.
На аверсі монети у центрі розміщено зображення Соломії Крушельницької в сценічному образі Аїди, обабіч від якої стилізовані куліси, прикрашені декоративним орнаментом. Ліворуч – малий Державний Герб України, написи – Україна (угорі, на тлі декоративного орнаменту). 2022 (праворуч), дві гривні (унизу), логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч, над роком карбування монети).
На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет Соломії Крушельницької, праворуч від якого – стилізоване крило метелика, що символізує один з найвідоміших образів співачки в опері «Мадам Баттерфляй». Ліворуч написи – 1872/1952 (роки життя співачки), Соломія Крушельницька (півколом).

Соломія Крушельницька – українська оперна співачка й педагогиня, яка народилася в нинішній Тернопільській області. За життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Також вона – володарка численних нагород й відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Макс Показати IP 20 Жовтня 2022 10:29
Понти під час війни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus