USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Найкращий захист – любов». Луцький священник – про те, як під час війни говорити з дітьми

2 Січня 2023 08:11
Головне завдання вчителів, душпастирів, наставників – дарувати дітям любов. Діти повинні бути захищені цією любов’ю. Якщо поруч бойові дії, то краще забрати найменших у безпечне місце. Про війну малечі найдоречніше розказувати, згадуючи персонажей із казок, а школярам – на прикладі певних історій, повчань.

Про це настоятель луцької парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці, протоієрей Віктор Михалевич розповів під час програми «Духовна абетка» на 12 каналі.

Насамперед священник наголосив: пояснюючи дитині, наприклад, хто такий Святий Миколай, чому українці відзначають Різдво 25 грудня та 7 січня, чому існують різні календарі, що таке війна, чому Росія напала на Україну, потрібно враховувати вік дитини.

«Найголовніше для батьків – не питання, яку саме іграшку подарувати дитині, а те, як подарувати щось таке, що дасть дитині правильну емоцію, аби дитина зраділа, зігрілася. Не лише щоб знайшла машинку чи ляльку, а щоб зрозуміла мамину та татову любов. Потрібно теж пояснювати, що є дітки, які зараз потребують елементарного: одягу, їжі, засобів гігієни. Можна запропонувати разом щось подарувати таким дітям, відвідати дитячий будинок, переселенців, – сказав отець Віктор. – Дуже важливо пояснювати щось зрозумілою для дитини мовою. Потрібно, аби дитина чула та розуміла».

Читати ще: Волинський священник представив план переходу на новоюліанський календар

«Головне завдання батьків, вихователів, учителів, душпастирів – дарувати дітям любов. Діти потребують любові і вони повинні бути захищені любов’ю. Дорослі мають зробити все можливе, аби діти були захищені. Діти – це ті, кого потрібно захищати. Якщо є можливість забрати дітей із місця, де тривають бойові дії, де падають ракети, де немає води, світла, то потрібно їх звідти забрати», – зазначив священник.
Маленьким діткам про війну варто розповідати на прикладі казкових героїв, намагаючись відволікти їхню увагу від вибухів чи темряви. Дітям молодшого шкільного віку можна пояснювати сучасні події на прикладі повчань, різних історій.

«Дітей потрібно максимально захищати, а найкращий захист – це мамина і татова любов. Дитині страшно, коли поруч немає мами або коли мама сама налякана. Дуже добре, коли дорослі вміють надіятися на Бога. Дуже добре, коли дорослі вміють молитися. Молитися, не читаючи з молитовника, а будуючи відносини з живим Богом», – прокоментував Віктор Михалевич.

Читати ще: Вінчання і хрещення за ґратами: як у Луцькому СІЗО несе службу священник

Основне правило виховання – дитина буде подібна до тебе, тому виховуй себе і займайся собою, акцентував священник. Саме власний приклад, тобто приклад батьків, за дослідженнями психологів, має 80% впливу на дитину. 20% – це вплив школи, церкви, соціуму.

«Війна або екстремальні ситуації проявляють твою серединку, твою природу. Хтось матюкається, хтось починає пиячити, хтось кричить, хтось тікає, а хтось починає молитися. Дуже важливо опанувати себе і зрозуміти, чому я так поводжуся… Часто на консультаціях, сповідях люди розповідають: «Я ненавиджу, я кляну, я проклинаю». Я не раз питаю: «І допомагає це вам чимось? Якось це нашкодило ворогові?» Темрява темрявою ніколи не виганяється… Негативні емоції руйнують мене, моїх рідних і моїх діток», – пояснив душпастир.

У моменти тривожності та страху священник порадив звертатися до Бога, Богородиці, Святого Миколая Чудотворця та інших Святих Отців, читати молитви.

Зараз багато дітей стараються допомагати Збройним силам України. Їхню допомогу мають контролювати дорослі. Така праця виховує в дітей патріотизм, співучасть, звернув увагу протоієрей.

«Тато з мамою повинні знати, де їхня дитина, як усе відбувається, хто головний. Наприклад, школи організовують ярмарки, на які діти виготовляють щось своїми руками, там продають, а потім виручені гроші передають на Збройні сили. Це дуже благосна діяльність. Дуже добре, коли діти рівняються на наших воїнів, на наших героїв. Дитяча діяльність дуже потужна. Думаю, те, що придбане дітками, матиме особливу силу. Коли дитяча любов доходить до воїнів у вигляді, наприклад, малюнків разом з іншими речами, то вона зігріває їх на духовному рівні», – розповів Віктор Михалевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus