USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Не всі ФОПи повинні встановлювати касові апарати: хто може уникнути цього

29 Грудня 2021 07:20
Вже за тиждень, від 1 січня 2022 року, ФОПи другої–четвертої груп мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати, – ред.) або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Проте таке рішення парламенту діятиме не для всіх.

Про винятки йдеться в 9 статті закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», пише ТСН.

Користування касовими апаратами можуть уникнути ФОПи 1 групи – ті підприємці, які не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках, або ті, хто працюють по моделі бізнесу B2B (бізнес для бізнесу, – ред.)

Крім того, щоб не встановлювати касовий апарат, дохід ФОПів 1 групи не повинен перевищувати 1,002 млн гривень.

Читати ще: Торгівлю у селах звільнили від касових апаратів

До того ж, використання касових апаратів не обов’язкове, якщо ФОПи надають послуги та проводять розрахунки виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Наприклад, Приват24, monobank, Ощад24, City24, LiqPay, EasyPay, WayForPay тощо.

У законі йдеться, що «реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються: при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів».

Нагадаємо, з 1 січня в Україні набудуть чинності нові правила для фізичних осіб-підприємців, які працюють у сфері малого бізнесу. Вони будуть зобов’язані користуватися касовими апаратами. Тож для того, аби обрати та зареєструвати реєстратор розрахункових операцій (РРО) або програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО), залишається лише кілька тижнів. Це торкнеться сотень тисяч підприємців, які до цього ніколи не використовували касові апарати у своїй діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Т Показати IP 30 Грудня 2021 00:01
А в країні є достатня кількість касових реєстраторів, щоб встановити їх за кілька тижнів? Це перше питання. Друге: для чого це робити, якщо для другої форми підприємництва встановлено 3 млн. Загального доходу за рік. Як на мене, хочете контролювати бізнес, через встановлення касових реєстраторів, переводьте їх на загальний податковий облік. І не смішіть людей!!!
Андрій Показати IP 30 Грудня 2021 13:01
Це не контроль над підприємцями, а заробіток на касових апаратах і їх обслуговуванні ! Ситуація абсурдна. Можна Бо ті хто і раніше мав переліміти, і продавав товар через ФОПів то і далі буде так робити, просто відкриє ще декілька, щоб у ліміти вписуватися. Або, наприклад, 1 групі з оборотом до мільйона можна не ставити РРО, а якщо 2 група, найманих працівників немає, а річний оборот (враховуючи нинішні реалії) і до 500 тис. ледве дотягує ? То треба ще на РРО витратитись .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus