USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

«Перезавантаження» Федерації профспілок Волині: старе-нове керівництво

6 Серпня 2020 18:44
В Україні давно сумніваються в ефективності Федерації профспілок у тому вигляді, в якому вона є. Втім, очевидно, там не люблять змін. Бо ж головою організації знову обрали людину, яка керувала до того. Представники 16 організацій Федерації профспілок Волині зібралися послухати звіт об’єднання аж за п’ять років, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

На урочистій конференції, що відбувалася в старому приміщенні в Ківерцях, головою Федерації знову обрали Іванну Дубинку-Філозоф.

Не зупинило голів профспілок навіть те, що за останні роки профспілка порозпродувала буквально за копійки чимало майна, яке залишилось їй у спадок ще з радянських часів. Іванна Дубинка-Філозоф з більшою охотою розповідає про триста працівників, яким допомогла профспілка юридичними консультаціями. А от від розпродажу майна відхрещується.

«До продажу жодного профспілкового майна ми не маємо стосунку, – запевняє вона. – Бібліотеку імені Фуріва у 2012 році було передано на баланс Федерації профспілок України – там більшу частину приміщення здавали в оренду. Проте були не дуже комфортні умови, не можна було працювати – відключено теплопостачання, не поновлено бібліотечний фонд, приміщення стояло без ремонту. Тим більше, виникла потреба за рахунок продажу одних об’єктів утримати інші».

До слова, волинська Федерація профспілок була чи не найбагатшою організацією, бо стільки майнових комплексів, якими володіла вона, не мала жодна з установ. Санаторії, табори, готелі, бібліотеки – і це ще не увесь перелік. Утім з роками з молотка за копійки пішло приміщення бібліотеки, що в Луцьку, готель «Світязь», санаторій «Шацькі озера». Цікаво, що продали це майно у приватні руки.

Колишній голова ревізійної комісії Федерації профспілок Волині Іван Підвальний каже, що прощаються з приміщеннями, які утримувати не можуть.

Журналісти поцікавилися, що ж конкретно за останні роки для трудящих зробили голови профспілок. Візьмімо, наприклад, медичну профспілку. Всі ми пам’ятаємо, як, опинившись на порозі пандемії, медики втрапили у скрутне становище: не мали ані засобів захисту, ані обладнання, ані гідної оплати праці. Першими, хто прийшов на допомогу тоді, стали волонтери та благодійники. А де ж в цій історії слід профспілки?

«Це, звичайно, проблема захисту і оплати праці медичних працівників, які зайняті з хворими на COVID-19, а інша проблема – другий етап реформи, – каже голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Віталій Шахраюк. – Можливо, і епідемія завадила, але те, що було заплановано щодо другого етапу медичної реформи, не відбувається. Є об’єктивні причини – сьогодні наші заклади не можуть працювати в повному об’ємі, обмежено прийом хворих. Але по тому, що було виділено, не можна сказати, що було забезпечено. Бюджетом було передбачено 71 млрд грн, яких могло вистачити тільки на підвищення зарплати».

Нині функції профспілок – колись впливової організації – не зрозумілі й не відомі нікому. Зазвичай працівники згадують профспілку саме тоді, коли варто сплатити членські внески, і ці кошти теж незрозуміло куди й на що спрямовують.

Створюється враження, що профспілки живуть окремим життям від працівників. Їх все частіше можна побачити на акціях протесту. Втім незрозуміло, за що вони виступають – за права трудящих чи все ж таки за право на управління майном, яке ще поки не розпродали за копійки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
нечлен спілки Показати IP 6 Серпня 2020 19:18
Прізвище класне - Шахраюк!
Конюх Їван із Свинюх Показати IP 6 Серпня 2020 19:46
Шо теперішні федерація профспілок, шо облспоживспілка - то рудименти і атавізми радянського устрою епохи загниваючого соціалізму. Чим сьогодні вони повинні займатися, шо мають робити в сучасних умовах - вони і самі не знають. В Конституції України уже давно вписали чіткий курс країни у ЄС . А чи кореспондуються докрина чи директиви профспілок із задекларованим курсом ? Ми більше бачимо ефективну роботу профспілок французьких залізничників чи німецьких працівників авіатранспорту. У Волинській області кричущі проблеми і у шахтарів, медицині, освіті, транспорті, будівництві, сільському господарстві і т.д. і т. п. А вони, блін, як та міль, яку уже і нафталін не бере, у кращих застойних традиціях конференцію провели і, напевно, в преамбулі постанови написали, що в той час, коли весь радянський народ і прогресивне людство всього світу ... і далі по тексту. Біда та й годі. Не дасиш їм вмерти - не дадуть людям жити ! А за продане майно - правоохоронці вже давно повинні взятися і зробити пред'яву !
працівник Показати IP 6 Серпня 2020 19:47
Розігнати давно треба! Ніякого захисту робітників немає! Продались з потрохами власникам підприємств та установ (отримують винагороду) і творять, знущаються над людьми як хочуть!
хехъ Показати IP 7 Серпня 2020 07:42
якби до 1917 року були профспілки, як в Англії, не стався б и переворот 1917 і прихід більшовиків. А більшовики вже постаралися, щоб профспілки були... "школою комунізму".
правник Показати IP 7 Серпня 2020 08:54
ст 25 Закону про оплатураці забороняє будь-які відрахування від нарахованоі зарплатиТому щоб віід вас не вираховували по120 грвн щомісяць- на жирне життя цих старих маразматиків -сьгодні ж на свого керівника напишіть заяву з проханням не вираховати з вас профспілковий внесок. Ви принесете додому не лишню вам сотку, а зарплата цих трутнів зменшиться на пару десятків тисяч. Якщо ж ви і далі хочете підтримувати іхнє сите життя, закордонні відпочинки та вояжі - то перечисляйте на рахунок профспілки зі своєї картки. А куди дівається майно - хай би з них спитали б охоронці. Думаю на років 6-7 суворого режиму вони вже заробили.
Профанація Показати IP 7 Серпня 2020 14:50
Тепер кожен керівник хоче мати ручну профспілку, тому купляє діючого лідера або ставить свого, як в Шацькій лікарні, - без всяких зборів поставили глуху_сліпу бабульку "божий одуванчик" хай підписує, що підсунуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus