USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.05
  • PLN 9.90 10.08

П’ять громад на Волині впроваджуватимуть цифрові технології

2 Липня 2021 14:06
У Волинській області оберуть п’ять громад для впровадження цифрових рішень, які покращать умови проживання мешканців.

Про це йшлося 2 липня під час брифінгу щодо цифрової трансформації громад Волинської області.

Заступниця голови облдержадміністрації Вікторія Левчук наголосила, що напрочуд важливо, аби мешканці громади швидко та зручно отримували послуги, а місцеве управління було ефективним.

«Цього літа Програма EGAP обере п’ять громад Волинської області для впровадження цифрових рішень. Заявки потрібно надсилати до 3 серпня. Варто зазначити, що у 2020 році за результатами відкритого конкурсу пілотними громадами Програми EGAP було обрано Вишнівську та Зимнівську територіальні громади», – сказала вона.

Співпраця відбуватиметься за такими напрямками: розробка цифрових стратегій, поширення інструментів задля ефективної взаємодії місцевої влади та громадян, зокрема чат-бот «Свої», створення веб-сайту громади, запуск електронних щоденників і журналів у школах, проведення навчання для підвищення цифрової грамотності працівників органів місцевого самоврядування, впровадження інструментів для удосконалення роботи центрів надання адміністративних послуг та ін.

Координатор із цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько інформував, що програма працює в п’яти областях України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Луганська та Одеська).

«У кожній області ми оголосили конкурс, за результатами якого оберемо по п’ять пілотних громад, – сказав він. – Спільно з Міністерством цифрової трансформації ми напрацювали алгоритм цифрової трансформації громади. Сьогодні ми можемо дати громаді візію, розуміння того, як треба рухатися, що потрібно робити, аби цифрова трансформація приносила реальну користь і була вигідною економічно. Економічно вигідною цифрова трансформація є, зокрема, через відмову від паперу у сфері державних послуг, зменшення витрат на логістику».

Із громадами-переможцями заплановано впроваджувати пілотні проєкти, їм допоможуть теж зробити повний цифровий аудит.

«Буквально вчора ми відкрили в Зимнівській громаді Центр активності громадян – це відкритий простір для розвитку громадянського суспільства, доступу до цифрових знань, сервісів», – зауважив Сергій Гунько.

За його словами, більшість базових інструментів цифрової трансформації є безоплатними. Наприклад, платформа «Свої» дозволяє кожній громаді за один день одночасно створити і повноцінний сайт, і функціонального чат-бота, а платформа електронної демократії E-DEM надає можливість громадам організувати системи електронних петицій і консультацій, громадський бюджет.

15 липня заплановано провести інформаційну сесію для всіх громад області, під час якої представників ТГ ознайомлять із умовами конкурсу.

Нагадаємо, Кабмін затвердив розподіл коштів інтернет-субвенції для громад. На Волині на ці потреби передбачено майже 4,2 мільйона гривень.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus