USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Походеньки-поїзденьки: столиця Євросоюзу та шоколаду. ФОТО

3 Квітня 2013 12:00
Про подорожі в Україні й за кордоном розповідатимуть «Волинські Новини» щосереди у рубриці «Походеньки-поїзденьки». Запрошуємо також і вас до висвітлення своїх походів, подорожей чи майбутніх туристичних поїздок тощо.

Про свою подорож до Брюселя розповідає Павло Переведенець.

Брюссель - столиця Королівства Бельгія та Євросоюзу суттєво відрізняється від інших міст Бенілюксу. Місто розташоване на пагорбах, на відміну від рівнинного Амстердаму, крім того через Брюссель не протікає жодна річка - лише рукотворні канали.

Тут вузькі вулички середньовічного середмістя поєднуються із проспектами у стилі Art Nouveau, що плавно переходять у футуристичний Євроквартал із надсучасними будівлями зі скла. Поєднуються також дві державні мови Бельгії - французька та нідерландська, зокрема назви вулиць тут вказують обома мовами. Місто лежить між Фландрією, яка говорить нідерландською, та франкомовною Валлонією.

Серце Брюсселю - майдан Grand Place (Grote Markt), над яким височіє стометровий шпиль ратуші, чудового зразка готичної архітектури. На верхівці шпилю стоїть статуя архангела Михаїла, патрона міста. Ратуша дивом уціліла під час обстрілу міста французькою артилерією у 1695 році, коли практично усе місто знищили гармати та мортири маршала де Невіля.



Кожен будинок, розташований на майдані, колись належав одній із торгівельних гільдій.



Наприклад, Broodhuis (Дім хліба) був власністю гільдії пекарів.



Неподалік Grand Place знаходиться одна з головних туристичних атракцій міста - Galeries Royales Saint-Hubert (Королівські галереї Сен-Юбер) з гаслом Omnibus omnia (Усе для всіх) над входом. Це торгівельний пасаж завдовжки понад 200 метрів, з бутіками, кондитерськими та ювелірними магазинами, книгарнями та навіть кінотеатром, у якому перший кіносеанс відбувся у 1896 році.



Із галерей можна вийти просто на Rue des Bouchers (вулицю М’ясників), на якій у кожному будинку знаходяться ресторани та кнайпи, у яких можна скуштувати традиційні бельгійські делікатеси, зокрема, Moules frites (мідії з картоплею фрі).




Один із символів міста, Manneken Pis стоїть також неподалік майдану Grand Place. Він має у своєму гардеробі понад 800 костюмів, які на нього одягають майже щодня. Наприклад, на День Незалежності України хлопчика вбирали у шаровари та вишиванку.



Історичний центр знаходиться у Нижньому місті, Королівський палац та Палац правосуддя - у Верхньому. Між двома частинами Брюсселю стоїть Kunstberg (Гора мистецтв) зі славетним Королівським музеєм витончених мистецтв, у якому експонують картини Рембрандта, Рубенса, Босха, Бройгелів та Далі.


Пітер Бройгель старший «Перепис у Віфлеємі»


Cathédrale Saints-Michel-et-Gudule de Bruxelles (Кафедральний собор святих Михайла і Гудули) - головний католицький храм міста, саме тут за традицією вінчаються бельгійські монархи.



Турист може здивуватися, побачивши пам’ятник Дону Кіхоту та Санчо Пансі на Place d’Espagne. Насправді це подарунок Іспанії для столиці Євросоюзу, зроблений у рік вступу країни до цієї організації.



Ім’я архітектора Віктора Хорта відоме кожному мешканцю міста. Він побудував головний вокзал Брюсселя та багато житлових будинків у стилі Art Nouveau (модерн).



Атоміум став у двадцятому столітті одним із символів столиці Бельгії. Це модель атома феруму понад 100 метрів заввишки, одна з найдивніших будівель Європи.



Завдяки горбистому рельєфу, місто має багато оглядових майданчиків, з яких відкривається чудова панорама столиці. Поряд з готичними вежами до неба підносяться хмарочоси - наслідок брюсселізації, процесу оновлення міста, під час якого старі квартали зносили для будівництва на їхньому місці урядових та фінансових центрів.




Циклопічний Palais de Justice (Палац правосуддя) належить до наймасивніших будівель континенту. Це найбільша споруда, яку побудували у 19 столітті, з площею фундаменту 26 тисяч квадратних метрів. У порівнянні з ним Королівський палац виглядає доволі скромно.




У Єврокварталі розташовані всесвітньо відомі Berlaymont (будинок Єврокомісії) та Espace Léopold (комплекс Європарламенту). Паркан коло Berlaymont прикрашають оригінальні скульптури.





Місто може носити звання світової столиці шоколаду - насправді, кількість магазинів, що продають цей солодкий бельгійський продукт, вражає. Можна придбати досить екзотичні сорти: шоколад із червоним перцем, лавандою або фіалками.




Національним напоєм бельгійців, безумовно, є пиво. У країні варять до 400 сортів цього напою, серед яких можна відзначити лам бік (пиво, яке бродить у відкритих бочках), крік (ламбік з додаванням вишень) та сорти, об’єднані назвою Trappist (напій варять лише у шести бельгійських монастирях). Цікаво, що у Бельгії немає традиційних півлітрових пивних пляшок. Цей напій продають лише у пляшках місткістю 0.33 або 0.75 літри.



Брюссельське мереживо - один із давніх символів міста, досі залишається поширеним типом сувенірів.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
мама Показати IP 3 Квітня 2013 13:25
А помилок, купа...,тьма, мається на увазі, не граматичних, а інформаційних...
Weger до мама Показати IP 3 Квітня 2013 16:42
А які "мама"...
Петро Показати IP 3 Квітня 2013 14:11
Таке у пересічному путівнику можна прочитати, чи з нета потянути!А де особисті враження,емоції?
туристка Показати IP 3 Квітня 2013 15:49
А ще в Брюсселі чудово смакує запашне гофре, яке продають на вулицях...
Ерудит Показати IP 3 Квітня 2013 16:45
Хочу розповіді про міста Німеччини. Хто може написати?
Margo Показати IP 3 Квітня 2013 17:50
А як щодо Парижа. Це моя мрія
туристка до Margo Показати IP 3 Квітня 2013 19:37
Я там буду двічі в минулому році. Мрійте, і Ви обов'язково побуваєте в цьому чарівному місті!
Дмитрик Показати IP 12 Квітня 2013 17:22
Класно
traveler Показати IP 12 Квітня 2013 19:27
Цікаво і конкретно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus