USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

«Реформа медицини – як казка про поганих музикантів», - Пустовіт

13 Лютого 2018 14:47
Впроваджуючи реформу медицини в Україні, її не підтверджують належним фінансовим ресурсом. Як результат - замість запровадження ефективних рішень щодо покращення якості медицини, вважає виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, змінюється лише форма, а частина обіцянок Уряду лягає тягарем на міський бюджет.

Про це йшлося під час оперативної наради в Луцькій міській раді 13 лютого.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Микола Якимчук наголосив, що вже цього року лучанам доведеться укладати угоди із сімейними лікарями.

«Медична реформа розпочнеться з первинки. Головним обов’язком лікаря сімейної медицини буде вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії у пацієнта, надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевою ритму, кровотечі, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

Цього року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю - щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Поки лікар не набере 2000 пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації», - розповів головний медик Луцька та додав, що з міського бюджету виділили 18 мільйонів гривень на підготовку амбулаторій загальної практики сімейної медицини до впровадження реформи.

Втім, реформу без належного фінансового забезпечення розкритикував виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

«Те, що медицину реформують – одне, але коштів на це не дають. Змінюється лише система роботи охорони здоров’я. Складається така ситуація, як в казці: музиканти погано грають, їх міняють місцями і нічого не покращується, а все тому, що для початку їм потрібно було роздати музичні інструменти.

Тому було б добре для початку, щоб уряд дотримувався задекларованих зобов’язань, які вже є. Нам з міського бюджету доводиться закладати 50 мільйонів гривень, аби люди отримали усе обіцяне Кабміном - підвищення зарплат. Зараз ми бачимо головним завданням зберегти той ресурс, який маємо. Це - наші фахівці», - наголосив Григорій Пустовіт.

Та додав, що на сьогодні медицина Луцька обслуговує велику кількість хворих з інших населених пунктів.

«У Луцькій міській клінічній лікарні 33% пацієнтів - немісцеві, в пологовому - 44%. Ми лікуємо за рахунок міського бюджету. До нас везуть людей з Рівного, Дубна. Це говорить про те, що нашим лікарям довіряють. Але це величезне навантаження на місцевий бюджет. Ще не було жодної реформи, яка не була б завалена, бо в ній ключове слово «закладають» фінансування, а не фактично фінансують», - резюмував посадовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Григоренко Показати IP 13 Лютого 2018 15:31
Ото Гріша, сказав, як відрізав!))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus