USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Румунські кавуни в Луцьку: чи безпечно їсти ранні баштанні

27 Липня 2023 09:11
Чи є в ранніх кавунах нітрати? Журналісти побували на ринку Луцька та купили кавун, аби перевірити в лабораторії, чи можна їсти зараз баштанні.

Що таке нітрати та чи знайшли їх у кавунах із луцьких ринків, розповіли в сюжеті 12 каналу.

Нітрати в кавунах – найпоширеніша причина, чому не купують ранні баштанні. Журналісти, купуючи смугастого, зупинилися на румунському кавуні. Продавці кажуть: зараз на них сезон.

Читати ще: На луцьких ринках продають кавуни з Туреччини, Греції і Румунії. Скільки коштують?

Аби впевнитися в безпечності, завезли його в лабораторію на експертизу. Там його розрізали й вибрали шматки з темнішою і світлішою сторонами, аби визначити середній вміст нітратів усього кавуна.

«Вони можуть мати різний вміст нітратів, тобто одна сторона може мати більший вміст, друга – менший. Тому що він лежить на землі світлою стороною, темною – до сонця», – пояснив керівник сектора фізико-хімічних випробувань випробувального центру ДП «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Валентин Черчик.

Обрізали шкірку, вийняли всі кісточки та порізали на дрібні шматочки. Потім збили в блендері. Відібрали 10 грамів проби. До утвореної маси додали 50 мілілітрів спеціального розчину і поставили на магнітну мішалку. Аби колба не рухалася, всередину вкинули магніт. І пісочним годинником засікли три хвилини для того, щоб усе змішалося та виділилися можливі нітрати. Потім поставили її під іономір – прилад, який вимірює кількість нітратів. Зачекали одну хвилину і результати готові.

«Бачимо, що наш кавун перебуває в межах норми – це 22,6 міліграма на кілограм нітратів, – сказав Валентин Черчик. – Норма на кавуни – до 60 міліграм на кілограм».

Тобто румунський кавун виявився повністю безпечним.
Керівниця випробувального центру «Волиньстандартметрології» Наталія Погонюк, своєю чергою, розповіла, чому нітрати шкідливі.

«Нітрати є в ґрунті, воді, так само – і в нашому організмі. У великих кількостях вони шкідливі», – сказала вона.

Якщо говорити про кавуни, то нітрати туди потрапляють із добривами. Окрім того, вони утворюються при високих вологості та температурі й під час гниття. Однак, аби отруїтися, потрібно самостійно з’їсти не менш як кілограм.

«Дорослій людині потрібно з’їсти дуже багато чогось із великим вмістом нітратів, аби було отруєння. Нітрати дуже шкідливі для малих діток, в яких маленька вага», – наголосила Наталія Погонюк.

Удома виміряти вміст нітратів у продукті практично неможливо. Тільки за певних ознак на кавуні можна припустити, що вони є в ягоді, наприклад, у разі наявності білих чи жовтих прожилок.

Небезпечнішими за нітрати є нітрити, які утворюються при контакті з повітрям. Тому фахівці не радять купувати розрізані кавуни та довго тримати їх на відкритому повітрі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus