USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Спроба зафіксувати архетип: у Луцьку відкрилася дебютна виставка-дослідження глибин душі. Фоторепортаж

2 Березня 2024 10:30
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків презентували художні твори викладачів і студентів школи концептуальної та арт фотографії MYPH.

Молоді митці представили свої світлини і відеопроекції, присвячені аналізу архетипів – елементів культурного несвідомого, що формують ключові засади духовного життя соціуму та людини. Усі роботи об'єднані не лише пошуком нових візуальних форм, але й наявністю своєрідних історій-концепцій, які формують єдиний вектор сприйняття.
«Глибини Психеї» – це спроба візуальними засобами зазирнути у підсвідоме. Ґрунтуючись на концепції архетипів, яку започаткував Карл Густав Юнг, автори запропонували глядачам осмислити глибинні шари людського «Я», яке невідворотно зазнає впливів соціальної реальності. Чи вдалою вийшла ця спроба? Питання залишається без відповіді, адже сфера психіки-душі-психеї є, без перебільшення, таїною. І зрештою, аналіз підсвідомого є однією із ключових в усіх без винятку сферах мистецтва.
«Усі виставки, представлені у Музеї сучасного мистецтва, – це завжди нове знання, нова сторінка, нова нагода пірнути у глибінь нового та несподіваного, нагода естетично збагатитися. Сьогодні – незвичайна експозиція, адже не так часто ми виставляємо фотографії. Це не просто фото. Наразі це зовсім інші об’єкти, це зовсім інші завдання та зовсім інша виражальна мова... Ми не будемо насолоджуватися романтичним пейзажем. Навпаки. Ця фотографія – потрясає. Ця фотографія дає естетичний шок. Наприклад, ось ця пара, через яку просвітлюються зруйновані будинки, їхні зруйновані життя. Як це зобразив би художник? Думаю, що так влучно, так мінімалістично і так щемливо, як це зроблено на фото, важко було б зробити. Тому – віват фотографія!» – звернулася до гостей експозиції мистецтвознавиця Зоя Навроцька.
Світлини на виставці дуже різні. На одних – краса людського тіла, естетично вишукана гра світла-тіні, силуети та кольори. Інші – зловлені миттєвості повсякдення. Концептуальні проєкти поряд з психологічними портретами та екологічною темою. Різними є й технічні способи отримання зображення: цифрова фотографія, плівка, моментальні знімки «Полароїдом», колажі, друк на різноманітних матеріалах тощо.
Артем Гумілевський – один із авторів, чиї роботи представлено на виставці. Його фотопроєкт присвячено конкретним персонажам – йому самому і його родині. Філософського контексту набувають звичайні явища. Особливу увагу привертає робота «про яблуню», як її називає сам автор.
«На цій світлині я – велика яблуня. А мій син – маленька. Яблуко – символ родового знання. Мій син ще не має своїх яблук і тому збирає мої. А загалом, весь цей проєкт про культуру, про певні події, які відбулися за останні два роки. Тут я використовую себе як інструмент, що презентує частину соціуму і подій, які в ньому відбуваються», – пояснює Артем Гумілевський.
Читати ще: У Луцьку презентував виставку загадковий колекціонер Перебендя. Фото

Керівник школи концептуальної та арт фотографії MYTH Сергій Мельниченко з Миколаєва розповідає і про інший аспект світлин та виставкової діяльності. Він звертає увагу на те, що ці зображення нагадують глядачам в усьому світі: в Україні триває війна, яка зачіпає найглибші аспекти людського «Я».
«Заснував школу в 2015 році. За цей час ми вивчили майже 300 студентів, близько 100 з яких нині активно реалізовуються в творчості. За останні п’ять років у нас відбулося 40 виставок-проєктів. Усі вони не лише про молоду українську фотографію, яку максимально популяризуємо за кордоном – 15 виставок пройшло у Європі, США, Китаї, країнах Скандинавії, але й про нашу країну. Наприклад, до річниці повномасштабного вторгнення роботи наших студентів експонували в Українському культурному домі у Копенгагені. Глядачі з різних куточків світу мають можливість переглядати візуальні документи-нагадування про війну…

Наші учні – з усього світу. Як я жартую: від Миколаєва – до Австралії. Є студенти і з Волині. Хочу передати привіт Віктору Голікову, який нині у лавах ЗСУ. Він навчався в нашій школі з 2019 року, мав свою студію. Власне, саме Віктор у 2022 році (він тоді активно волонтерив) привів мене до Музею Корсаків, познайомив з усіма. Можна так сказати, що він став одним із ініціаторів нашої сьогоднішньої виставки – висловлюю йому щиру повагу», - розповідає Сергій Мельниченко.
Можливо, у когось роботи викличуть більше запитань, аніж відповідей. Хтось задумається над тим, як впливає стресове середовище сьогодення на наші душі. Ще хтось захопиться безмежним простором творчої уяви митців, які здатні у повсякденні бачити складні, суперечливі, образи – плинні та розмиті. Ще хтось обуриться.

Одне можна сказати з певністю: «Глибини Психеї» не залишають байдужими. Це, мабуть, і є одне з ключових завдань представників сучасного мистецтва та молодої концептуальної і художньої фотографії зокрема. Зафіксована у зображенні плинність моменту, сфокусована через призму підсвідомого за допомогою світла – зайвий привід оцінити унікальність людського досвіду. І це ще один аргумент на користь того, що мистецтво є таким різним, але однаково стосується нас усіх. З усіма нашими емоціями, страхами, мріями.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus