USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Стежинами предків: як на Волині ремеслами та фольклором реабілітовували військових

4 Грудня 2023 21:54
На Волині організували чергову екскурсію для військових, які проходять реабілітацію. Під час неї військові ліпили посуд з глини, шили підвіски до ключів, розмальовували іграшки з дерева, а також відвідали історичний музей села Княгининок та музей під відкритим небом у Рокинях.

Третя поїздка туристично-реабілітаційної програми від Волинської ОВА зібрала найбільшу кількість учасників – 28 воїнів з різних куточків України.

Хтось жартує, опираючись на милиці, дехто мовчки носить свої шрами у собі. Кожен із них вартий того, аби розповісти їхні історію.

Як-от два Миколи із 14-ї ОМБр. Один родом із Копачівки, другий - із села Липняжка Кіровоградської області. Разом воювали на луганському напрямку, доки наприкінці листопада 2022 року Микола з Копачівки не отримав кульове поранення обох ніг. Сто п’ятдесят метрів тягнув пораненого кіровоградський побратим. А рік потому, волею випадку, обидва Миколи стрілись на сходах волинського госпіталю, де кожен нині загоює свої рани.
Читати ще: «Запорука відновлення – щоденна праця»: реабілітація військових у Волинській обласній клінічній лікарні

Сьогодні військових стежками предків у музеї-скансені в Рокинях військових водив енергійний пан Петро. Він знає усе і трохи більше про кожну із 200-річних хаток, що розповідають про звичаї та побут волинян у 19-20 століттях. Жваво наспівує уривок з оперети, героя якої з гулянки зустрічає жінка із качалкою в руках.
«Та й зараз часом буває», – зі смішком докидає володимирчанин Ігор. Найголосніше регочуть одружені.

Після екскурсії було виготовлення брелоків зі шкіри та майстерклас із гончарства.
Читати ще: Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій – один із найпотужніших в Україні

«Майстер лише направляє, а форму творить сама людина. Загадайте найсокровенніше бажання. Ваша форма наповниться змістом», – провадить майстер за гончарним кругом. За спиною у грубі тріскотить вогонь. Навколо кільканадцять схилених голів, які спостерігають, як з непевного шматка глини формується горня.
Першим до справи береться Олександр. Міцної статури чоловік, руки якого звикли до праці та зброї. І ось зараз з-під широких долоней його формується щось крихке, майже живе. Глина горнеться до рук, обертається гончарний круг, відбувається магія творення.

Кожен із присутніх на майстеркласі чоловіків – військовий. Усі вони проходять лікування та реабілітацію в медичних закладах Волині.

Тернопіль, Дніпро, Кропивницький, Харків, Вінниця, Хмельницький, Рівненщина, Львівщина, Одеса, є чимало волинян.

«Загадайте бажання», – нагадує майстер.

«Перемоги», – чується від кожного.

Потому усіх чекав козацький куліш, зварений на вогні. А також знайомство із княгининівським співочим колективом. Дехто з них зустрічав воїнів у будинку культури Княгининка на початку поїздки.
«А чому назва Княгининок?» – поцікавився хтось із хлопців.

«Це наша історична назва. Доки у 1965 році селом не проїжджав Хрущов. Что ето єщьо за Княгінінок? Какой здєсь совхоз? Маяк? Вот пусть і будєт образцовий Маяк», – розповіла історію села директор БК Вікторія Мельничук.

Читати ще: Реабілітація військових у Луцьку: бійців заново вчать ходити після поранень на передовій

На другому поверсі будинку культури розташований музей традиційних іграшок Волині. Екскурсовод-лялькар Андрій Бондарук повідав історію їхнього створення та ужиток.
Цікавий факт, що керамічні брязкальця часів Київської Русі археологи знаходили на території поселень скандинавських народів. Експозиція іграшок інтерактивна, тож після екскурсії кожен із воїнів міг оглянути вироби. І ось уже на підлозі крутилась дерев’яна дзиґа, хтось розмахував журавлем-клацалкою з коментарем «кацапу в окоп зручно закидати», а посеред кімнати – двоє зі сміхом зійшлись у поєдинку.

«Дякую. Час – це найважливіше, що зараз може бути. Дякую, що приділили нам час», – найдорожчі слова, які можна було почути по завершенню поїздки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus