USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Це дерибан». На Волині – проти створення єдиного підприємства, яке поглине всі держлісгоспи країни

12 Липня 2022 19:03
Уряд, попри повномасштабну війну, хоче реформувати лісову галузь. Постанова Кабміну передбачає створення єдиного державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України». Якщо документ затвердять, таке підприємство поглине всі державні лісгоспи країни.

Профспілки – проти монополізації лісу, тому що реформа ставить під загрозу існування всієї лісової галузі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Волинь не підтримала нову постанову уряду, бо вона суперечить стратегії управління лісами України до 2035 року. В проєкті постанови йдеться про оптимізацію структури управління і функцій державних лісових господарств. Тож 157 лісгоспів втратять свої права, майно й дозволи на використання лісових ресурсів і перейдуть до новоствореного підприємства «Ліси України».

Читати ще: Унітаризація чи приватизація: у Волиньраді закликають уряд не створювати «лісового монстра»

Голова первинної профспілкової організації «Ковельського державного лісгоспу» Сергій Наумчук розповідає: «Це питання не на часі. Не варто робити цю реформу лише заради людей. Тому що люди зацікавлені в стабільній роботі підприємств, які дають їм роботу, а по сільських районах – це взагалі проблематичне питання. На сьогодні вони забезпечують обороноздатність держави і підтримують економіку. Лісгосп сплачує податки, дає надходження в громади. Громади теж зацікавлені в стабільній роботі колективів. Я не думаю, що ця реформа принесе користь – тільки шкоду і збитки».

Лісову галузь хочуть реформувати уже не вперше.

Голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства Павло Матіюк зазначає: не можна створювати підприємство, яке поглине всі державні лісові господарства.

«Усі кажуть, що потрібна реформа, але ніхто не каже, яка саме. Наші лісгоспи працюють ефективно», – наголошує він.
Нині є чимало проблем на півдні та сході України. Через війну знищено значні території лісового фонду. Представники профспілок лісової галузі переконані: всі сили потрібно направити на збереження та відновлення лісів, а не на реформу, яка несе ще більшу небезпеку, ніж воєнні дії, до того ж, ставить під загрозу реалізацію державних програм, як-от заліснення територій.

Читати ще: Висадили майже 14 млн саджанців. Волинські лісівники вирощують лохину, туї та лимони. Відео

«Якщо ці лісгоспи – в скрутному становищі, то наші лісгоспи допомагають їм. Ми не відмовляємо, а держава фактично лишила їх напризволяще. А якщо зараз провести реформу, то на галузі можна буде поставити хрест, – звертає увагу Сергій Наумчук. – Ліси є державною власністю в багатьох країнах. Який сенс передавати їх у приватні руки? Це дерибан».

Нова постанова уряду суперечить принципам децентралізації. Цього допустити не можна. На місцях державні лісові господарства реагують на проблеми, які виникають у лісовій галузі, швидше, ніж центральна влада, зазначив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

«Зараз ідеться фактично про монополізацію лісів України. В такому разі ми на місцях втратимо надходження до бюджету, погодження лісових рубок і загалом принципи децентралізації. Буде сидіти якийсь керівник у Києві, у якого потрібно буде брати погодження. Розуміємо, який буде наплив людей, бізнесу в столицю, щоб отримати дозвіл на рубку чи переробку. Тому це питання для нас принципове. Я проти цієї реформи. Потрібно все зберегти. Тоді ми будемо мати податки на місцях, а окремі громади отримують 70-80% надходжень саме від лісової галузі», – говорить він.

Лісівники Волині в особі голів профспілкових організацій разом із депутатами Волинської обласної ради та народними депутатами підготували звернення до Кабміну проти постанови та проти реформування лісової галузі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Азаза Показати IP 12 Липня 2022 19:30
Якщо ці злодюги проти, значить реформа потрібна.
Віктор до Азаза Показати IP 12 Липня 2022 20:40
Вірно підмічено
Саша Показати IP 12 Липня 2022 19:33
У Колесніка кормушку відбирають
скептик Показати IP 12 Липня 2022 19:42
після монопольки нафтогадь уркаїни здивувати чимось важко. держава в смартфоні, смартфон у кишені, кишеня в піджаку, піджак на зєліку. а ви, смерди, платіть податі і не хрюкайте
Анонім Показати IP 12 Липня 2022 20:35
Зареформу лісового господарства виступає такий собі боиндар котрий в селі Гаразджа незаконно прихватизував гектарі лісу понабудовував особняків а зараз реформа дасть право узаконити володя прийде до тебе час і твій особняк будуть нари
Анонім Показати IP 12 Липня 2022 23:32
Бояться кормушку втратити. Зараз ліс вирізають самі лісничі і лісники. Стають на роботу за хабарі, при цьому немаючи освіти. І лісники вирізають гектарами ліс і заганяють. Так вже розійшлися, що землі під собою не відчувають. Рахую що потрібна реформа. Бо в ліс страшно заїхати, все знищено, і за лісом не доглядають ні лісники, ні лісничі, тільки масово вирізають.
Микола Показати IP 13 Липня 2022 07:30
Ліс- це як сім'я , але в якій не три покоління , а як мінімум п'ять. Люди , що висаджують ліс , навряд чи дочекаються часу, коли він стане вже стиглим. Якщо до лісової галузі підійти лише з комерційної сторони, то все, через кілька десятків років не буде лісів, та і багато чого і ще. Потрібно підтримувати такий собі баланс, між отриманням прибутку, і витратами , пов'язаними з доглядом, охороною, боротьбою з різними шкідниками і ще багато різних процесів. І, ще одне, на мою думку саме головне, не потрібно забувати, що ліси , це легені планети. Знищать ліси- задихнемося. як приклад гляньте сьогоднішні узбіччя, де раніше росли здоровенні тополі, одні пеньки. А тополю висаджували не просто так- по-перше вона невибаглива, живе кілька сотень років, створює тінь, забирає пилюку, дає кисень, затримує вітер, сніг.
Анонім до Микола Показати IP 13 Липня 2022 16:41
сідайте, пан Погребняк вами задоволений.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus