USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Це вже не Червоний Хрест, а Чорний. Верещук розчарована «беззубістю й імпотентністю» міжнародної організації

28 Березня 2022 23:21
Віце-прем'єр України Ірина Верещук прокоментувала скандал із Міжнародним Червоним Хрестом, який відкрито зізнався у співпраці з Росією.

За її словами, саме Червоний Хрест допомагав росіянам насильно вивозити мешканців Маріуполя на територію РФ. За останніми даними, йдеться про 40 тисяч примусово евакуйованих маріупольців, пише Політика країни.

«Червоний Хрест сам заявив про свою участь у вивезенні людей із Маріуполя до Росії. Згодом вони цю публікацію зняли, але вже було пізно. Так, я можу це підтвердити», – повідомила Верещук.

Вона наголошує, що Україна не погоджувала гуманітарний коридор із Маріуполя у бік Росії.

«Ми глибоко обурені поведінкою Червоного Хреста. Щодня ми подаємо їм звіти про гумкоридори – що спрацювало, що ні і чому. Фіксуємо, де Росія порушує свої зобов'язання, де відбуваються обстріли з боку окупантів. Ми чітко фіксуємо, що Україна жодного разу не погоджувала гуманітарний коридор із Маріуполя у бік Росії. Це очевидно: вони – окупанти, вони – вороги, вони – ніякі не миротворці. Червоний Хрест не мав права допомагати вивезти туди людей. Чудово знаючи, що це не гуманітарний коридор», – обурена Ірина Верещук.

Читати ще: Міжнародний Червоний Хрест допоміг депортувати українців у Росію: організацію звинувачують у колабораціонізмі

Віце-прем'єр нагадує, що згідно з Женевською конвенцією, гуманітарним коридором може вважатися лише той маршрут, який узгодили обидві сторони і де обидві сторони погодилися, що припиняють вогонь, а Червоний Хрест це засвідчив.

«Цього не було у Маріуполі. Тож фактично Червоний Хрест працює на боці ворога. При цьому, коли ми просимо, Червоний Хрест навіть наклейку на гуманітарний автомобіль нам не хоче давати. Ми говоримо: добре, ми поїдемо самі, дайте нам хоча б авто з водієм, а не хочете, ми свого водія знайдемо, але тоді дайте хоча б наклейку Червоного Хреста, щоби нас не розстріляли на першому ж повороті. Вони не дають», – наголошує Верещук.

Читати ще: Плазують перед Росією і бояться, – Верещук про Червоний Хрест

На запитання, чому Червоний Хрест допомагає Росії, Верещук відповіла: «Ми маємо підстави вважати, що гроші не пахнуть. От і все. Я це навіть не підозрюю, я це чудово знаю. Ніхто не приховував, що Червоний Хрест отримує "донати" від Росії.

За словами віце-прем'єра, сьогодні Пітер Маурер як президент Міжнародного Червоного Хреста викликає величезну критику у світовій спільноті. Нинішній скандал, на думку Верещук, повністю дискредитував цю організацію.

«А чи потрібні взагалі такі Червоні Хрести, які нікого й нічого не захищають? Ось вам реальність. Мільярди вкладалися в Червоний Хрест, а це, виявляється, була просто профанація та імітація. Немає більше жодної довіри до Червоного Хреста. Це я вам говорю як людина і як міністр, який з першого дня війни працював із нею. Я щиро розчарована такою беззубістю та такою імпотентністю Червоного Хреста. Це вже не Червоний, а Чорний Хрест – на міжнародному гуманітарному праві», – вважає Ірина Верещук.

Проте Верещук наголосила, що ця критика не стосується Українського Червоного Хреста. Місцеве представництво організації робить все можливе для порятунку людей.

«Але Український Червоний Хрест не може бути на чолі колони – це лише прерогатива Міжнародного Червоного Хреста. Я хотіла б це позначити, бо в бік Українського Червоного Хреста вже теж почався хейт. Більше того, керівництво категорично забороняло Українському Червоному Хресту очолити нашу гуманітарну колону. А їм заборонили допомагати нам під загрозою звільнення. Це має знати весь світ, і цьому потрібно покласти край», – повідомляє віце-прем'єр.

На запитання, чи збирається Ірина Верещук добиватися відставки Пітера Маурера після цього скандалу, вона відповіла, що його звільнення навряд чи щось змінить.

«Я так розумію, що там треба все міняти інституційно. Але, безумовно, після того, що сталося, Пітер Маурер не має жодного морального права залишатися на посаді», – констатувала Ірина Верещук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus