USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Центр первинної медико-санітарної допомоги у Нововолинську вийшов зі складу міської лікарні

21 Вересня 2018 19:00
Центр первинної медико-санітарної допомоги у Нововолинську виділили зі складу Нововолинської центральної міської лікарні. Він став окремим комунальним некомерційним підприємством, а відтак сімейні лікарі та терапевти невдовзі будуть приймати пацієнтів в іншому місці.

Рішення про створення окремого комунального підприємства прийняли 19-го вересня на сесії Нововолинської міської ради. Ольга Попіка стала тимчасово виконуючим обов’язки головного лікаря Центру ПМСД, пише Буг.

Кілька місяців триватимуть відповідні процеси, передбачені законодавством, для виділення відокремленого підрозділу Центру ПМСД з НЦМЛ, отримання ліцензії та інших процедур для забезпечення роботи підприємства.

Медичну допомогу первинної ланки у Нововолинську надаватимуть пацієнтам у приміщенні дитячої поліклініки, зараз там проводяться ремонтні роботи. А також в амбулаторіях сімейної медицини, які розташовані в місті та селищі Благодатному. Тобто в приміщенні поліклініки прийом будуть вести лише вузькопрофільні спеціалісти.

Про необхідність виділення Центру ПМСД в окреме некомерційне підприємство говорили на Дні депутата 17-го вересня, де попередньо розглядали проект рішення міськради.

Ольга Попіка розповіла обранцям, що така умова є обов’язковою згідно медичної реформи, щоб підписати договір з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ) та отримувати кошти з Державного бюджету для фінансування наданих закладом послуг та виплати заробітної плати лікарям.

НСЗУ буде виплачувати Центру ПМСД кошти відповідно до кількості укладених декларацій лікарем і віку пацієнтів. Від 0-5-ти років – 1360 гривень, від 6-17-ти – 748, від 18-39-ти – 340, від 40-64-х 408 і понад 65-ти років – 680 гривень.

Центр ПМСД налічує 16 сімейних лікарів, 2 терапевта та 9 педіатрів. Деякі сімейні лікарі вже набрали максимальну кількість пацієнтів.

Станом на 14-те вересня у Нововолинську укладено 27 284 декларації (50% від населення міста), з них 1782 – пацієнти з сусідніх сіл.

“Є дуже багато запитань до медичної реформи, на які нам не дають зараз відповіді в Києві. Що робити з пацієнтами, які не укладуть декларацію, також поки невідомо. Можливо медична допомога в такому випадку буде надаватися платно. Зараз ми йдемо на зустріч пацієнтам, але в наказі МОЗ чітко пише, що пацієнтам, які не уклали декларацію, надається лише невідкладна медична допомога”, зазначила Попіка.

Лабораторні обстеження, які пацієнт зможе отримати безкоштовно на первинній ланці, зводяться до загального аналізу крові (з лейкоцитарною формою) й сечі, глюкози, холестерину, тиску, електрокардіограми, швидких тестів на вагітність, ВІЛ і тропонін. Інші обстеження – потрібно буде направляти в поліклініку до вузькопрофільних спеціалістів.

За словами Ольги Попіки, Центр ПМСД буде платити кошти НЦМЛ для проходження пацієнтом тих медичних послуг, які не передбачені на первинній ланці (наприклад УЗД або рентген, який зараз не входить до переліку безплатних послуг).

Важливо людям підписувати декларації, щоб бути впевненим, що вони мають свого лікаря. Також від кількості укладених договорів залежатиме фінансування центру первинної медицини, а це – можливість придбання обладнання та надання додаткових послуг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль_ Показати IP 21 Вересня 2018 19:39
Це дуже правильно зробило нам начальство. Дуже добре. Спасiбо!
док Показати IP 21 Вересня 2018 21:18
Про які додаткові послуги мова - ви надайте ті що повинні !!!!!! Невідкладна допомога не надається. На виклики лікарі не ходять, а спілкуються по телефону , навіть освідчення смерті не проводять.
Гриша Показати IP 23 Вересня 2018 13:18
Якби не ШВИДКА то нам всім кранти були б.
Щахта Показати IP 23 Вересня 2018 13:19
І ще скажіть що до вас позвониш і ви приїдете
Гриша до Щахта Показати IP 23 Вересня 2018 13:20
та вони викликів бояться як нечиста ладану
Я Показати IP 25 Вересня 2018 19:41
Гол.лікарю Попіці не позаздриш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus