USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку причіп від’єднався від мікроавтобуса та розтрощив ВАЗ, в якому була сім’я: чи покарали винуватця ДТП

11 Лютого 2024 06:16
В обласному центрі Волині судили водія мікроавтобуса, в якого на ходу відчепився причіп та в’їхав у легковик на зустрічній смузі руху. Луцький міськрайонний суд звільнив винуватця ДТП від покарання через закінчення строків давності.

Як ідеться у вироку, ДТП трапилася ще 16 червня 2018 року. Водій Mercedes-Benz 208D з причепом «ШЗК 06 Турист» Мирослав Г. рухався вулицею Ківерцівською з боку вулиці Гордіюк зі швидкістю 50 кілометрів на годину. Однак перед виїздом він не перевірив і не забезпечив технічно справний стан та комплектність транспортного засобу, внаслідок чого трапилася ДТП.

«Перед початком руху не переконався у надійності з'єднання дишла причепа з причіпним механізмом автомобіля, внаслідок чого під час руху некерований причіп, завантажений дрібним камінням, бетонозмішувачем та будівельною тачкою, від'єднався від причіпного пристрою автомобіля марки Mercedes-Benz 208D та в подальшому виїхав на зустрічну смугу, де здійснив зіткнення з автомобілем марки ВАЗ 21063», – вказано у вироку.
Внаслідок аварії водій ВАЗ отримав травми середнього ступеня тяжкості. Дії Мирослава Г. кваліфікували за ч. 1 ст. 286 КК України (вчинення необережних дій, які виразились у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

Однак керманич Mercedes своєї вини не визнав. З його слів, перед виїздом він перевірив надійність кріплення причепа до автомобіля та його освітлення. На причіп було навантажено 500-600 кілограмів відсіву, тачку і бетонозмішувач. Під час руху вулицею Ківерцівською назустріч їхав ВАЗ. Розминаючись із цим авто, відчув різкий удар та побачив у дзеркалі заднього виду хмару пилу. Тож Мирослав Г. відразу зупинився на узбіччі своєї сторони руху та, вийшовши з автомобіля, побачив, що ВАЗ був перевернутий на його стороні руху. Тому вони з братом відразу почали надавати потерпілим допомогу та чекали працівників поліції.

Як зазначив обвинувачений, на місці ДТП не було свідків, які безпосередньо могли бачити момент зіткнення. Оглядаючи схему аварії, він бачив, що дорожнє покриття було пошкоджене тільки на його смузі руху, на протилежній не було. Мирослав Г. акцентував, що має більш як двадцят років водійського стажу. На його думку, сам причіп не міг відчепитися, бо на його передній частині, ближче до кріплення, був вантаж завважки близько 200 кілограмів. Причіп міг відчепитися тільки від удару.

Він пригадав, що на місці зіткнення дорога була суха та загалом рівна, без ям. Моменту зіткнення ні він, ні його брат не бачили. До приїзду працівників поліції ні причіп, ні його вантаж вони не переміщали. Причіп, зауважив обвинувачений, кріпився до автомобіля зажимом та додатково фіксувався ланцюгом за форкоп. Після зіткнення в причепа було відірване ліве колесо. Під час проведення слідчого експерименту із транспортними засобами на причепі не було вантажу.
Потерпілий водій ВАЗ повідомив суду, що він їхав із села Прилуцьке зі швидкістю 50-60 кілометрів на годину. Дружина сиділа попереду, син – позаду. Тим часом зустрічною смугою рухався Mercedes з причепом. Як зауважив потерпілий, коли розминався з цим авто, на його смугу руху різко викотився причіп і відбулося зіткнення. Сам момент зіткнення потерпілий не пам'ятає. Вже після аварії він побачив двох хлопців, а його автомобіль був перевернутий. Чоловіки хотіли дістати його з авто, але в нього защемило ногу. Пізніше приїхала швидка допомога та забрала їх. Унаслідок ДТП він отримав дуже сильний удар в голову. Після аварії у нього погіршився зір та відмовили нирки. Потерпілий просив суворо покарати винуватця ДТП.
Попри твердження обвинуваченого, що момент аварії ніхто не міг бачити, свідки все ж знайшлися, це була одна з водійок, яка в той момент рухалася вулицею Ківерцівською. Жінка розповіла, що їхала позаду мікроавтобуса Mercedes з причепом зі швидкістю 60 кілометрів на годину. Вона хотіла його обігнати, однак не зробила цього, адже побачила, що зустрічною смугою рухається автомобіль ВАЗ.

Їдучи позаду мікроавтобуса на відстані п’яти-семи метрів, побачила, що причіп почав відчіплюватись від автомобіля та виїжджати на зустрічну смугу руху, де відбулося зіткнення із ВАЗом, коли той порівнявся з мікроавтобусом. Вона почала гальмувати. Оскільки ВАЗ та причіп вже були на її смузі руху, то водійка об'їхала правим узбіччям і поїхала далі. З її слів, дорожнє покриття було сухе та без пошкоджень.
На думку суду, зібрані на досудовому слідстві та досліджені в судовому засіданні докази підтверджували вину Мирослава Г. в інкримінованому злочині.

Представники Феміди призначили винуватцю ДТП покарання у вигляді обмеження волі на один рік з позбавленням права керувати транспортними засобами на такий же термін. Однак Мирослава Г. звільнили від покарання через закінчення строків давності, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України.

Водночас з нього стягнули майже 19 тисяч гривень на користь медзакладу за лікування потерпілого, а також 75 тисяч гривень матеріальної та моральної шкоди – на користь самого потерпілого.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus