USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

В Олиці проведуть археологічні дослідження за 10 млн

29 Жовтня 2021 10:12
Кошторисна вартість проекту реставрації замку Радзивіллів в Олиці – майже пів мільярда. Перший транш коштів, виділених у рамках проекту «Велика Реставрація», спрямують на археологічні дослідження.

Про це стало відомо під час засідання бюджетної комісії Волинської обласної ради.

Нагадаємо, бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення 10 мільйонів гривень на реставрацію замку Радзивіллів у Олиці. Нині вони вже надійшли у область.

Читати ще: «Vivat, Olyka!» На реставрацію замку Радзивіллів виділили перші 10 млн

Зі слів керівника департаменту фінансів та бюджету Волинської ОДА Ігоря Никитюка, це – перший транш на цей об’єкт. Раніше обласна рада виділила 350 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Загальна вартість реставраційно-ремонтних робіт – 474,6 мільйона гривень.

Як повідомив заступник голови ОДА Ігор Чуліпа, ці кошти використають на археологічні дослідження, передбачені проектом. Адже до кінця року залишилося лише два місяці, то освоїти їх треба оперативно.

«Єдина можливість їх використати - здійснити археологічні роботи, передбачені проектом. Їх може виконувати єдиний державний інститут археології, ці кошти зможемо використати за скороченою процедурою. Ми вже маємо кошторис на 9,9 мільйона гривень, і нам в інституті пообіцяли, що кошти освоять у такий короткий термін», - пояснив посадовець.

Читати ще: Волинський Версаль: Олицький замок 100 років тому

На початку року було анонсовано, що у рамках програми «Велика реставрація» в Україні на 2021 рік відновлять та добудують понад 100 культурних пам’яток в усіх регіонах України. Серед них – замок Любарта, будинок Косачів у Луцьку та палац Радзивіллів. Проте в оприлюдненому Міністерством культури переліку пам’яток, які реставруватимуться за кошти державного бюджету, анонсованої реконструкції замку Радзивіллів не опинилося. А все тому, що об’єкт перебуває у комунальній власності, тож потрібно було вносити зміни до урядової постанови. Згодом ці зміни до постанови таки внесли, що дозволило фінансувати реставрацію пам’яток, які перебувають у комунальній, а не державній власності.

Донедавна у замку Радзивіллів в Олиці розташовувалась психіатрична лікарня, проте пацієнтів звідти уже перевели, а сам комплекс передали на баланс Волинського краєзнавчого музею. Палац свого часу мав пишні інтер’єри: кімнати були оформлені в популярних у ХІХ ст. стилях - рококо, бароко та китайському. До нашого часу дійшло небагато зображень внутрішнього оздоблення будівлі.

Читати ще: Як виглядав зсередини олицький замок Радзивіллів 80 років тому. Фото

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анна Показати IP 29 Жовтня 2021 13:38
Немає сумніву, що освоять 10 млн.)Які розкопки? Реставруйте замок!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus