USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Вчені виявили здатність мікропластику проникати в клітини мозку

22 Квітня 2024 00:34
У результаті дослідження, проведеного турецькими вченими, було виявлено здатність мікропластику проникати в клітини мозку. Вчені продовжують з’ясовувати, чи впливає мікропластик на появу таких захворювань, як-от хвороба Альцгеймера, інсульт та інші.

Про це розповів учасник дослідження, доцент медичного факультету університету Газі Емрах Чельтікчі, повідомляє TRT Haber.

«У мозку є гематоенцефалічний бар’єр. Не все з крові потрапляє в мозок. Наприклад, в печінці немає бар’єру між судинами і печінкою, а в головному мозку є. Існує навіть фільтрація при передачі крові в мозок. Тому що коли клітини мозку безпосередньо контактують з кров’ю, тобто навіть здорова кров потрапляє в мозок, вона його пошкоджує. Тому ми хотіли перевірити, чи проникає мікропластик у мозок і чи перешкоджає цьому гематоенцефалічний бар’єр», – пояснив учений.
Разом з іншим науковцем, доцентом факультету рибного господарства університету Чукурови Седатом Гюндогду, вчені дослідили МРТ-зображення пухлин мозку 4 стадії, які зазвичай пошкоджують і руйнують гематоенцефалічний бар’єр.

Читати ще: Вчені знайшли мікропластик у хмарах: це може впливати на клімат і все, що люди їдять

«На МРТ ми ідентифікували ділянку пухлини, де гематоенцефалічний бар’єр порушено, та ділянки, де він не пошкоджений. Під час операції ми взяли проби з ділянок мозку пацієнта, де гематоенцефалічний бар’єр був пошкоджений, й де не був пошкоджений, і перевірили, чи є в них мікропластик. У результаті обстеження ми встановили, що мікропластик є скрізь – у пошкоджених і непошкоджених клітинах мозку», – розповів Емрах Чельтікчі.

Наразі дослідження тривають, зокрема, з метою встановлення, чи впливає мікропластик на появу таких хвороб, як-от деменція, розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера, крововиливи в мозок та інсульт.

Дослідженням турецьких вчених зацікавилися за кордоном, зокрема в США та Канаді.

Читати ще: У людській плаценті виявили мікропластик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus