USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

Волинь – лідер серед областей за чистотою повітря

2 Березня 2018 22:10
В деяких областях України екологічна ситуація не сумісна зі здоровим життям.

Про це свідчить екологічний рейтинг, зроблений Фокусом, передає ecotown.

Еклогічна ситуація кожної області оцінювалася за 6 показниками: викиди в атмосферу забруднюючих речовин; скидання стічних, шахтно-кар'єрних і колекторно-дренажних вод; частка питної води, яка за якістю не відповідає стандарту; створення особливо небезпечних відходів I-III класів (неонові лампи, батарейки, кислоти тощо); концентрацію нітратів у ґрунті; а також середньорічну дозу радонового опромінення, одержуваного людиною, що 80% часу проводить у приміщенні.

Була зроблена спроба провести паралель між вищезазначеними даними і двома показниками, які стосуються здоров'я людини: кількістю злоякісних новоутворень та середньою тривалістю життя загалом для чоловіків і жінок.

Як результат, найбільш небезпечними для здоров'я виявилися Дніпропетровська, Запорізька та Донецька області, найбільш безпечними - Чернівецька, Закарпатська та Волинська.

Зі слів екологів, українці, які проживають на Українському кристалічному щиті - насамперед у Кіровоградській та Дніпропетровській області - отримують підвищену дозу радонового опромінення. На Рівненській АЕС не передбачений проектом ставок-охолоджувач, з-за чого станція змушена використовувати води річки Стир, в якій час від часу екологи фіксують радіоактивний тритій. Якщо для України вміст тритію у воді не повинен перевищувати 30 тис. Бк/л, то у країнах ЄС допустима концентрація цього радіонукліду складає 100 Бк/л.

Примітно, що українські екологи не змогли надати необхідні дані щодо забруднення води і грунту, в тому числі і радіонуклідами. Деякі відкрито визнавали недосконалість існуючої системи моніторингу і зазначали, що за наявними даними ніяких узагальнень робити не можна. Зі слів експерта Національного екологічного центру України Віктора Мельничука, система моніторингу не працює належним чином останні десять років.

«То бензину немає, щоб поїхати і взяти проби, то кадрів. Крім того, прив'язка до гранично допустимим нормам забруднення, що прийнято в Україні, - хибний шлях оцінки стану навколишнього середовища. Приміром, зараз екологи визначають, грубо кажучи, скільки дафній або личинок риб загине при тій чи іншій концентрації шкідливих речовин у воді, не беручи до уваги ситуацію в екосистемах, якість води, її здатність до самоочищення, відмінності від початкового стану», - нарікає він.

Центральна геофізична обсерваторія у 2016 році перевірила на наявність нітратів грунт у тринадцяти областях України, у 2014-му досліджувала лише одну область, а до цього, в 2010-му - ще чотири.

За наявності вичерпних даних щодо радіації, а також забруднення ґрунту і води Кіровоградська та Харківська область у рейтингу опустилися б нижче. Дослідження буде корисно українцям, які хочуть знати, яким повітрям вони дихають, яку воду п'ють і що може бути в тих продуктах, які вони їдять.

Волинська область

- Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 4,7 тис. т
- Скидання стічних вод (2015 рік) - 44 млн куб. м
- Частка питної води, що не відповідає стандарту(2014 рік) - 0,04%
- Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,6 тис. т
- Концентрація нітратів у ґрунті (2015) - 5 мг/кг
- Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
- Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 275

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,5 років

За даними обласного управління статистики, торік обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферу на Волині склали 47,4 тис. тонн, третина яких припадає на філію підприємства "Львівгазтранс" у Ковелі. Через велику кількість автотранспорту у Луцьку зафіксовано підвищений вміст у повітрі формальдегіду, фенолу і діоксиду азоту. Більше третини переповнених полігонів твердих побутових відходів області «випускають» небезпечний біогаз, шкодячи здоров'ю жителів довколишніх міст і сіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль_ Показати IP 2 Березня 2018 22:19
Я горджуся шо я волинянин. Волинь найкраща земля
Фіма до Анатоль_ Показати IP 3 Березня 2018 07:56
Мдааааа...найкраща земля, потепліє, дасть бог, ще й найкращі запахи появляться...
ку Показати IP 2 Березня 2018 23:59
Ще якби не смерділо коли працює Гнідавський цукровий...
Анонім Показати IP 3 Березня 2018 13:19
Луцьк посів сьоме місце за рівнем забруднення повітря серед міст України, тут повітря забруднене переважно диоксидом азоту та фенолом. Це наслідки згорання палива в автомобілях. Враховуючи те, що викиди промислових підприємств міста становлять лише 7% від загального обсягу викидів, забруднення атмосферного повітря у місті Луцьк цілком залежить від кількості та частоти руху транспортних засобів.
Клава Показати IP 3 Березня 2018 17:55
А сморід над Луцьком, навіть сьогодні ранком - це благоухання ароматичних мастил ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus